20 Νοεμβρίου 2011

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ


Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα των Δασκάλων στο Βιετνάμ, ας μάθουμε κάποια γενικά στοιχεία για τη σχολική ζωή στην πολύπαθη αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Η σχολική χρονιά διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο έξι ημέρες της εβδομάδας, από τη Δευτέρα έως το Σάββατο.
Ουσιαστικά η ύλη παραδίδεται τις πέντε ημέρες της εβδομάδας, ενώ το Σάββατο γίνεται επανάληψη των διδαχθέντων καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αν πάλι σας προβληματίζει η ύπαρξη μίας μόνο ημέρας ανάπαυσης, θα αλλάζατε άποψη ανακαλύπτοντας ότι η κάθε σχολική μέρα δεν υπερβαίνει τις 4 ώρες διδασκαλίας.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 5ετής. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF για το 2007 το 92% των παιδιών παρακολουθούσαν μαθήματα στο αντίστοιχο Βιετναμέζικο Δημοτικό Σχολείο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται, όπως και στην Ελλάδα, σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος είναι τετραετούς διάρκειας και οι σπουδές χωρίζονται σε κλασσικές και μοντέρνες.
Ο δεύτερος κύκλος είναι τριετούς διάρκειας, με τους μαθητές είτε να εμβαθύνουν στις σπουδές που έχουν ήδη ακολουθήσει είτε να προσανατολίζονται στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά ή τη φιλοσοφία. Με το τέλος αυτών των τριών ετών, οι μαθητές δίνουν εξετάσεις για να αποκτήσουν το Baccalaureate που θα τους επιτρέψει την είσοδο στις πανεπιστημιακές η τις ανώτερες τεχνικές σχολές.
Τα περισσότερα Βιετναμιζάκια δεν πηγαίνουν στο σχολείο φορώντας ό,τι ρούχα θέλουν, αλλά είναι υποχρεωμένα να φορούν συγκεκριμένες στολές. Πάντως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα αυτό, αλλά αποτελεί περισσότερο επιλογή του κάθε σχολείου.
Η καθαριότητα του σχολείου αποτελεί υπόθεση των μαθητών, οι οποίοι χωρίζονται σε ομάδες και αναλαμβάνουν κάθε ημέρα εκ περιτροπής να προσέρχονται λίγο νωρίτερα στο χώρο του σχολείου τους για να το καθαρίσουν!
[Πηγές: http://www.pocanticohills.org/vietnam/know.htm
              http://histclo.com/schun/country/asia/su-viet.html]


Διάβασε επίσης:
ΤΟ "ΦΑΚΕΛΑΚΙ" ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ
και
ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου