4 Δεκεμβρίου 2011

10 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ


Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος δεν είναι απαραίτητα ο βαρύς κι ασήκωτος κινηματογράφος με δυσνόητες σημειολογικές αναφορές μόνο για τους διανοούμενους. Υπάρχουν και ταινίες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, πολλές από τις οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Σκοπός αυτής της λίστας δεν είναι να προτείνει ταινίες ήδη γνωστές στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, όπως του Αλμοδοβάρ ή του Μπέργκμαν, αλλά ταινίες των τελευταίων ετών που απευθύνονται σε όλους αρκεί να μη φορούν παρωπίδες. Προσπάθησα να επιλέξω ταινίες όσο γίνεται από διαφορετικές χώρες και από διαφορετικά είδη με βασικό κριτήριο να μην είναι ευρύτατα γνωστές, αλλά να αξίζει τον κόπο να της ανακαλύψει κάποιος.
Η λίστα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και είναι καθαρά ενδεικτική.

 

Cchi dice no (Αυτοί που λένε όχι, κωμωδία - Ιταλία, 2011)

Σενάριο: Fabio Bonifacci

Σκηνοθεσία: Giambattista Avellino   

Πρωταγωνιστούν: Luca Argentero, Paolo Ruffini, Paola Cortellesi, Myriam Catania

Η αναξιοκρατία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Οι Ιταλοί γείτονες μας το καυτηριάζουν σε μια ισορροπημένη κωμωδία που θίγει ικανοποιητικά το πρόβλημα και δείχνει μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος που τον πνίγει το δίκιο του. Ανεξάρτητα από τις αδυναμίες της - σίγουρα δεν πρόκειται και για την τέλεια ταινία - καλό είναι να παραδειγματιστούν λίγο οι Έλληνες σκηνοθέτες, οι οποίοι αν ασχολούνταν με αυτή τη θεματική θα κατέληγαν σε μια σάτιρα του αισχίστου είδους με ακατάσχετο υβρεολόγιο κατά του συστήματος, των πολιτικών, των δημοσιογράφων, εν γένει κατά των «ισχυρών» με σημειολογίες τύπου «η Βουλή είναι μπουρδέλο» κλπ που μπορεί να συγκινούν ένα μικρό μόνο κοινό – όπως αποδεικνύεται από την εισπρακτική αποτυχία αυτών των ταινιών – μας βομβαρδίζουν όμως από παντού ως αισθητική πρόταση και πρωτοπορία.

 

Tatt av kvinnen (Όσα παίρνει η γυναίκα, κωμωδία - Νορβηγία, 2007)

Σενάριο: Erlend Loe, Johan Bogaeus

Σκηνοθεσία: Petter Næss             

Πρωταγωνιστούν: Trond Fausa Aurvåg, Marian Saastad Ottesen

Ποιος είπε ότι ο άντρας είναι το ισχυρό φύλο και η γυναίκα το ασθενές; Ένας άνδρας, χωρίς όνομα, ερωτεύεται απεγνωσμένα μια γυναίκα που εισβάλλει δυναμικά στη ζωή του και φέρνει τα πάνω κάτω. Ουσιαστικά γίνεται άβουλος, εξαρτημένος από αυτήν ολοκληρωτικά μέχρι τη στιγμή που θα ερωτευτεί πραγματικά μια άλλη γυναίκα, που όμως μένει σε άλλη χώρα.

 

 

 

Was tun, wenn's brennt? (Τι να κάνετε σε περίπτωση φωτιάς, κωμωδία - Γερμανία, 2001)

Σενάριο: Stefan Dähnert, Anne Wild

Σκηνοθεσία: Gregor Schnitzler    

Πρωταγωνιστούν: Til Schweiger, Sebastian Blomberg, Martin Feifel, Nadja Uhl

Τη δεκαετία του 80 μια παρέα Γερμανών αναρχικών βάζει βόμβα σε κυβερνητικό κτίριο, όμως αυτή αδρανοποιείται και σκάει τυχαία μετά από πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι όμως έχουν πάρει χωριστούς δρόμους έχοντας αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής τους. Οι έρευνες της αστυνομίας μετά την ετεροχρονισμένη έκρηξη συν τους μπελάδες δύο μελών της παρέας που έμειναν πιστοί στο αναρχικό τους παρελθόν θα διασταυρώσει και πάλι τους δρόμους τους σε μια τελευταία αντεπίθεση κατά του «συστήματος». Απολαυστική κωμωδία που απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο σε αναρχικούς.

 

La Comunidad (Η κοινότητα, μαύρη κωμωδία - Ισπανία, 2000)

Σενάριο: Álex de la Iglesia, Jorge Guerricaechevarría

Σκηνοθεσία: Álex de la Iglesia

Πρωταγωνιστούν: Carmen Maura

Μια γυναίκα, η Τζούλια, που το επάγγελμα της είναι μεσίτρια βρίσκει το σπίτι των ονείρων της σε ένα διαμέρισμα της Μαδρίτης που κανείς δεν αγοράζει γιατί είναι πολύ ακριβό (την υπoδύεται άψογα η Carmen Maura, πολλοί θα τη θυμούνται και ως την ταλαιπωρημένη πρωταγωνίστρια στις «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» του Αλμοδοβάρ). Η τύχη της φαίνεται να αλλάζει όταν ανακαλύπτει κρυμμένες 300.000.000 πεσέτες στο διαμέρισμα του ενοίκου του πάνω ορόφου, ο οποίος είναι πεθαμένος. Δε ξέρει όμως ότι ο εχθρός είναι οι … γείτονες, οι οποίοι γνώριζαν από καιρό την ύπαρξη του κρυμμένου θησαυρού, δεν είχαν όμως καταφέρει μέχρι τότε να τον εντοπίσουν. Όταν υποψιάζονται την ανακάλυψη  της Τζούλια προσπαθούν συντονισμένα να της αρπάξουν τα χρήματα, και η γυναίκα θα συνειδητοποιήσει ότι η διαδρομή από την πόρτα του διαμερίσματος μέχρι την έξοδο από την πολυκατοικία είναι πραγματική οδύσσεια. Μαύρο χιούμορ από έναν από τους καλύτερους Ισπανούς σκηνοθέτες, Alex de la Iglesia, σε μια ταινία που δεν «κάνει κοιλιά» ούτε για μια στιγμή.

 

Ben X (κοινωνικό δράμα - Βέλγιο, 2007)

 Σενάριο: Nic Balthazar

Σκηνοθεσία: Nic Balthazar          

Πρωταγωνιστούν: Greg Timmermans, Marijke Pinoy

Ο Μπεν είναι ένας αυτιστικός έφηβος χωρίς φίλους που ζει στον δικό του κόσμο μέσα από RP Games στο internet ως εναλλακτική λύση στην κακομεταχείριση που του επιφυλάσσουν οι συμμαθητές του. Μέσα από την εικονική πραγματικότητα του παιχνιδιού ερωτεύεται μια κοπέλα αναστατώνοντας τη ζωή του, όπως την είχε οργανώσει μέχρι τότε. Πώς θα ανταπεξέλθει σ’ αυτήν την εξέλιξη; Πρόκειται για συγκλονιστική ταινία με εξίσου συκλονιστική την ερμηνεία του Greg Timmermans στον ρόλο του Μπεν.

 

Spoorloos (Χωρίς ίχνη, θρίλερ μυστηρίου - Ολλανδία/Γαλλία, 1988)

Σενάριο: Tim Krabbé, George Sluizer

Σκηνοθεσία: George Sluizer        

Πρωταγωνιστούν: Bernard-Pierre Donnadieu, Gene Bervoets, Johanna ter Steege

Ένα νεαρό ζευγάρι ταξιδεύει για τις διακοπές του, όταν σε μια στάση που κάνουν η γυναίκα εξαφανίζεται. Κανείς όμως δε θυμάται να την έχει δει. Από την αρχή η ταινία αφήνει να εννοηθεί ότι η γυναίκα απήχθη από έναν φαινομενικά ήρεμο άνθρωπο της διπλανής πόρτας, που μέσα του κρύβει το δικό του σκοτάδι. Ποια είναι όμως η τύχη της γυναίκας είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Μετά από τρία χρόνια ο σύζυγος της γυναίκας εξακολουθεί να την ψάχνει στο σκοτάδι, όμως με κάποιον τρόπο εντοπίζει τον άνθρωπο που την απήγαγε και τον πλησιάζει μέχρι να μάθει τι συνέβη στην πραγματικότητα. Η ταινία είναι αρκετά φλύαρη σε κάποια σημεία, ωστόσο τα όποια μειονεκτήματά της υποχωρούν μπροστά στο απροσδόκητο όσο και σοκαριστικό φινάλε που δε θα σας αφήσει να κλείσετε μάτι – γι’ αυτό μην τη δείτε πριν πάτε για ύπνο. Η ταινία γυρίστηκε σε remake και από το Χόλυγουντ, πολύ κατώτερο όμως του πρωτότυπου.

 

Man som hatar kvinnor (Ο άνδρας που μισεί τις γυναίκες, αστυνομικό θρίλερ - Σουηδία, 2009)

Σενάριο: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg

Σκηνοθεσία: Niels Arden Oplev

Πρωταγωνιστούν: Michael Nyqvist, Noomi Rapace

Η πρώτη ταινία μιας τριλογίας, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη σειρά best seller του Σουηδού δημοσιογράφου και συγγραφέα Stieg Larsson. Ένας δημοσιογράφος ερευνά την εξαφάνιση μιας γυναίκας σαράντα χρονιά μετά με τη βοήθεια της «περιθωριακής» χάκερ Lisbeth. Καλά κρυμμένα μυστικά, συνομωσίες, ανατροπές και η ερωτική έλξη ανάμεσα στον δημοσιογράφο και την Lsibeth συνθέτουν ένα θρίλερ που κρατάει σε επαγρύπνηση τον θεατή παρά τη μεγάλη διάρκεια του. Έχει γυριστεί σε remake και από το Χόλυγουντ, το οποίο θα βγει στους κινηματογράφους τα Χριστούγεννα, η σουηδική ταινία όμως αξίζει τον κόπο να της δώσετε μια ευκαιρία.

 

I Kina spiser de hunde (Στην Κίνα τρώνε σκύλους, μαύρη κωμωδία - Δανία, 1999)

Σενάριο: Anders Thomas Jensen

Σκηνοθεσία: Lasse Spang Olsen

Πρωταγωνιστούν: Kim Bodnia, Dejan Čukić, Nikolaj Lie Kaas

Απροσδόκητα αστεία μαύρη κωμωδία από τη Δανία, όπου δύο αδέρφια, ένας εγκληματίας κι ένας φιλήσυχος έως βαρετός τραπεζικός υπάλληλος, συνεργάζονται, όταν ο τελευταίος από την υπερβολική καλοσύνη του θέλει να βοηθήσει τη γυναίκα ενός ληστή, για τη σύλληψη του οποίου είχε τον κύριο λόγο. Σταδιακά όμως ανακαλύπτει τον δυναμισμό που ποτέ δεν είχε και μετατρέπεται σε πιο θανατηφόρα εκδοχή του σεσημασμένου αδερφού του. Στη μέση της δράσης των δύο αδερφών βρίσκονται μπλεγμένοι δύο αφελείς μάγειρες που με τρόμο βλέπουν την κουζίνα τους να γεμίζει από πτώματα.

 

 

Elsker dig for evigt (Αγάπη για πάντα, κοινωνικό δράμα - Δανία, 2002)

Σενάριο: Anders Thomas Jensen

Σκηνοθεσία: Susanne Bier

Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Sonja Richter, Paprika Steen

Μία ανθρώπινη κοινωνική ταινία γυρισμένη σύμφωνα με τους κανόνες της σχολής του Δόγματος του Λαρς φον Τρίερ, από το δίδυμο της επιτυχίας Susanne Bier και Anders Thomas Jensen. Όταν ο αρραβωνιαστικός της μένει παράλυτος ύστερα από σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η όμορφη Cecilia δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ερωτευόταν τον σύζυγο της γυναίκας που ευθύνεται για την κατάσταση του. Μια πολύ δυνατή και ανθρώπινη ταινία συναισθημάτων με πολύ καλές ερμηνείες, χαρακτηριστικό παράδειγμα ποιοτικού Ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

 

Klass (Τάξη, κοινωνικό δράμα – Εσθονία, 2007)

Σενάριο: Ilmar Raag

Σκηνοθεσία: Ilmar Raag

Πρωταγωνιστούν: Vallo Kirs, Pärt Uusberg

Με το φαινόμενο του bulling στα σχολεία καταπιάνεται αυτή η σκληρή ταινία από την Εσθονία. Σκληρές σκηνές, ωμός ρεαλισμός και ένα άγριο φινάλε που αποτελεί γροθιά στο στομάχι. Μόνο για απαιτητικούς θεατές που δεν τους αρκεί το χάιδεμα των αυτιών.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου