10 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011. Ας ρίξουμε την καθιερωμένη μας ματιά στον κόσμο.
Στην Ταϊλάνδη γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος που τιμά την καθιέρωση του πολιτεύματος της συνταγματικής μοναρχίας στη χώρα το 1932.
Στην Αγκόλα η σημερινή αργία είναι προς τιμή της ίδρυσης του κυβερνώντος κόμματος MPLA (Movimento Popular de Libertação de Angola, δηλαδή Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλα), το οποίο πολέμησε κατά των Πορτογάλων αποικιοκρατών στον πόλεμο για την ανεξαρτησίας της χώρας που διήρκησε από το 1961 έως το 1975.
Σήμερα επίσης είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που φέτος συμπίπτει με μια χρονιά όπου κυριάρχησαν οι αγώνες για περισσότερες ελευθερίες και δημοκρατία με επίκεντρο τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου, την "Αραβική Άνοιξη", όπως έχει επικρατήσει να τις αποκαλούμε.
Τέλος, σήμερα είναι η ημέρα απονομής των βραβείων Νόμπελ στους φετινούς νικητές. Η απονομή των βραβείων γίνεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ, ιδρυτή των βραβείων μέσω της διαθήκης του. Στη διαθήκη του ο Νόμπελ άφησε όλη την περιουσία για τη σύσταση ιδρύματος που θα χορηγεί χρηματικά βραβεία σε εκείνους που την περασμένη χρονιά ωφέλησαν την ανθρωπότητα. Η τελετή, που θα διαρκέσει περίπου δυόμιση ώρες, θα ξεκινήσει στις 1.50 ώρα Σουηδίας (δηλαδή 13.50 ώρα Ελλάδας) και μπορείτε να την παρακολουθήσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού http://www.nobelprize.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου