7 Δεκεμβρίου 2011

ΡΕΤΡΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ: Η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΚΑΙ... ΟΙ ΑΛΛΕΣ


 Οι κόντρες μεταξύ των ηθοποιών ήταν στα φόρτε τους τη μακρινή δεκαετία του '60. Συχνές ήταν οι συνεντεύξεις με πικρόχολα σχόλια, αιχμές και δηλώσεις τόσο σφοδρές, που αν γινόντουσαν αντίστοιχες σήμερα, το STAR CHANNEL θα σημείωνε απανωτά ρεκόρ τηλεθέασης. Στόχος των επιθέσεων…ποιος άλλος: οι δύο μεγαλύτερες σταρ της εποχής, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη. "Με αδίκησε", "με φοβάται" και άλλα αντίστοιχα αιχμηρότατα σχόλια άναβαν στην κυριολεξία τα αίματα. Τι γινόταν όμως με τη φημολογούμενη λυκοφιλία Βουγιουκλάκη - Καρέζη; Κατά πόσο ίσχυε στην πραγματικότητα; Βρήκαμε συνεντεύξεις των δύο γυναικών, στις οποίες η μία αναφέρεται στην άλλη. Τι λένε; Θα μάθετε στη συνέχεια...

Να σημειωθεί ότι σκοπός αυτού του ρεπορτάζ είναι να διαπιστώσουμε πόσο πολύ πιο ακραίες ήταν κόντρες εκείνη την εποχή, που συνηθίζουμε να αναπολούμε χωρία να την έχουμε ζήσει. Πολλά ευχαριστώ στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εφημερίδων και Περιοδικών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, χάρη στην οποία υπάρχει η πρόσβαση στο αρχείο της παλιάς εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, χωρίς το οποίο το παρόν ρεπορτάζ δε θα γινόταν ποτέ.


1. ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ ΚΑΤΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ - ΚΑΡΕΖΗ
Έχει πολύ συζητηθεί τον τελευταίο καιρό η δήλωση της μεγάλης μας κωμικού Ελένη Γερασιμίδου, που στο κάτω κάτω και λόγω εμπειρίας δικαιούται να εκφράζει όσο ελεύθερα θέλει την άποψη της. ότι η Ζέτα Μακρυπούλια δεν είναι κάποια αξιόλογη ηθοποιός. Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν τον Δεκέμβριο του 1965 υπήρχαν στην Ελλάδα τηλεοπτικοί σταθμοί με κουτσομπολίστικες εκπομπές και έπρεπε να σχολιάσουν τις δηλώσεις–βόμβες μεγατόνων της ανερχόμενης ακόμα Ελένης Ανουσάκη κατά των δύο μεγάλων Ελληνίδων σταρ, της Αλίκης Βουγιουκλάκη και της Τζένη Καρέζη.
Στις 11 Δεκεμβρίου 1965, λοιπόν, η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ δημοσίευσε συνέντευξη της Ανουσάκη, όπου μεταξύ άλλων ρώτησαν την άποψή της για τις συναδέλφους της. Αυτό που ακολούθησε, η εφημερίδα το βάφτισε «καλλιτεχνικό Βιετνάμ» - και όχι άδικα. 
Αν και αρχικά η ηθοποιός δήλωσε ότι θαυμάζει την εθνική μας σταρ «σαν εργαζόμενο άνθρωπο της δουλειάς», για την οποία μάλιστα δε θα μπορούσε ποτέ να πει ότι δεν έχει ταλέντο από τη στιγμή που ανέβηκε τόσο ψηλά, υπογράμμισε με νόημα ότι «η Αλίκη δεν είναι της σειράς των μεγάλων πρωταγωνιστριών που έχουν προσφέρει συνέχεια επιτυχίες». Και φυσικά οι βόμβες μόλις άρχισαν να εκτοξεύονται… 
Σχολιάζοντας μία δήλωση της Βουγιουκλάκη, ότι δεν είχε ξεχωρίσει κάποια νεότερη ηθοποιό ως αντικαταστάτρια της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η Ανουσάκη ξεσπάθωσε: «Η κυρία Βουγιουκλάκη έχει κάνει δέκα ταινίες του ίδιου τύπου και δέκα ρόλους στο θέατρο, επίσης του ίδιου τύπου … Όλοι κάνουμε έναν αγώνα…Ο καθένας με τη σειρά του, με την ηλικία του και με την ώρα του…Το να βγαίνει η κυρία Βουγιουκλάκη και να λέει αυτά που λέει είναι απαράδεκτο. Δε μας ενδιαφέρει η σκυτάλη που θέλει να μας παραδώσει. Η κάθε μία τραβάει το δρόμο της». 
Και μετά ήρθε η αποκάλυψη: «Πρέπει να ξέρετε ότι (η Βουγιουκλάκη) δε θέλει να βοηθήσει ανθρώπους με προσόντα κι επειδή πιστεύω ότι εγώ έχω προσόντα, σας λέω ότι κάποτε με φώναξε να υποδυθώ σε μια ταινία της την υπηρέτρια και μου είπε ότι «θα χορεύετε και μπόσα νόβα». Τότε της απάντησα ότι τη μπόσα νόβα τη χορεύω στο σπίτι μου ή σ’ ένα κέντρο. Με φώναξε για να με μειώσει. Όμως, όπως και να ναι, πάντα θα πιστεύω στην αναμφισβήτητη αξία της. Και ειλικρινά δε μιλώ με κακία». Πού και να μιλούσε με κακία δηλαδή τι θα έλεγε το στόμα της ….
Στη συνέχεια, αφού πρώτα επέπληξε την Έλενα Ναθαναήλ σχετικά με δηλώσεις της για την Τζένη Καρέζη λέγοντας ότι «πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί το μυαλό της και τη γλώσσα της… πριν μιλήσει για μια επιτυχημένη ηθοποιό όπως η Τζένη Καρέζη», ερρίφθη και η δεύτερη δήλωση βόμβα. Αν και μόλις την είχε υπερασπισθεί, η Ανουσάκη κατήγγειλε: «την κυρία Καρέζη, προσωπικά δεν (την) συμπαθώ. Μου συμπεριφέρθηκε άσχημα, με αγνόησε και με περιφρόνησε», αναφερόμενη στη συνεργασία τους στην ταινία «Τα κόκκινα φανάρια». Και η ηθοποιός συνέχισε ακάθεκτη: «Δεν μου φέρθηκε διόλου φιλικά. Το να δημιουργείς σε νέους ανθρώπους κόμπλεξ και αβεβαιότητα είναι πολύ κακό και δείχνει ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου».
Η Ελένη Ανουσάκη στα νιάτα της είχε ειδικότητα στην κυβίστηση ή είναι ιδέα μου;


2. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΡΙΚΑΣ ΔΙΑΛΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ
Τον Νοέμβριο του 1968, η Ρίκα Διαλυνά είχε ήδη ξεκινήσει την καριέρα της στο εξωτερικό. Σ' ένα από τα ταξίδια της είχε επιστρέψει για λίγο στην Ελλάδα και έκρινε σκόπιμο να θυμηθεί, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στις 9 Νοεμβρίου, τη συνεργασία της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Διπλοπενιές» δύο χρόνια νωρίτερα, αφήνοντας σειρά από αιχμές κατά της εθνικής μας σταρ. 
Αφού αξιολόγησε την εμφάνισή του εαυτού της στην ταινία ως «σοκαριστική», επειδή θεωρούσε ότι «φαινόταν αλλήθωρη», η Ρίκα Διαλυνά το απέδωσε «σε στημένη παγίδα. Ήταν φόνος εκ προμελέτης». Ποιον θεωρούσε υπεύθυνο της παγίδας; Μα φυσικά την Αλίκη, που ήταν και η πρωταγωνίστρια της ταινίας. Η Διαλυνά ήταν καταπέλτης: «Μόνο που πρωταγωνίστρια είμαι και εγώ. Και πιστεύω ότι μία πρωταγωνίστρια όταν φοβάται μία άλλη είναι καλύτερα να μην παίζει. .. Μ’ αυτό που έκανε η … άλλη πρωταγωνίστρια έδειξε αδυναμία! Και να ήταν μόνο αυτό.. Υπέφερα τα πάντα σε όλη τη διάρκεια του γυρίσματος». Παράλληλα απέκλεισε νέα συνεργασία με την Αλίκη: «Θα απαντούσα όχι. ΠΟΤΕ»! 
Δεν ξέρω αν άλλαξε στη συνέχεια η γνώμη της Ρίκας Διαλυνά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, πάντως οι δυο τους όντως δε συνεργάστηκαν ξανά.

3. ΚΑΡΕΖΗ – ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ
Η δικαίωση της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη δικαστική της διαμάχη με τον παλιό συνεργάτη της και γνωστό θεατρικό συγγραφέα Αλέκο Σακελάριο, με αφορμή ένα σατιρικό σκετσάκι κατά της ηθοποιού σε επιθεώρηση της εποχής με τη σφραγίδα του Σακελάριου, έδωσε στην Αλίκη την αφορμή να σχολιάσει τη θεατρική της αντίπαλο Τζένη Καρέζη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στις 13 Ιουλίου 1968, αναφέρθηκε στην αλληλέγγυα στάση της Καρέζη, η οποία είχε καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στο πλευρό της Βουγιουκλάκη. Τα λόγια ήταν παραπάνω από εγκωμιαστικά: «Η Καρέζη είναι αγωνίστρια, λεβέντισσα, και μεγάλη πρωταγωνίστρια». 
Δύο εβδομάδες μετά και λίγες ημέρες πριν τον γάμο της με τον Κώστα Καζάκο, ήταν η σειρά της Καρέζη να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την Αλίκη (στην ίδια εφημερίδα): «Η Αλίκη εκτός από πρωταγωνίστρια είναι φαινόμενο και είδωλο…Νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτε που να μας κάνει αντίπαλες. Αυτά είναι μια λεζάντα, ίσως γιατί είμαστε σύγχρονες και τύχαμε μεγάλης προβολής. Πιστεύω ότι απλά είμαστε διαφορετικές…Έτσι τίποτα απολύτως δεν έχει να φοβηθεί η μια από την άλλη». 
Ο δημοσιογράφος, που πήρε τη συνέντευξη, ισχυρίζεται μάλιστα ότι έτυχε αυτήκοος μάρτυρας τυχαίας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ Τζένης και Αλίκης γεμάτης από εγκαρδιότητα και αγάπη. Δε γνωρίζουμε αν αυτό συνέβη στην πραγματικότητα ή μόνο στη φαντασία του δημοσιογράφου χάριν εντυπώσεων του ρεπορτάζ. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η Τζένη Καρέζη δεν ήταν σε καμία περίπτωση μία από τις πολλές πρωταγωνίστριες της εποχής που στρέφονταν δημόσια κατά της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Κι έτσι ο μύθος για μια ανύπαρκτη κόντρα καταρρέει.


Σχετικά θέματα:
ΡΕΤΡΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ: Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ!

3 σχόλια:

  1. Ενα απο τα συγκλονιστικα που συνεβησαν στην ταινια Διπλοπεννιες ηταν οταν το διεθνες πρακτορειο Associated Press εστειλε απεσταλμενο στα γυρισματα της ταινιας για να παρει συνεντευξη και να φωτογραφισει την Ρικα Διαλυνα που εκεινη τη χρονια ολη η Ευρωπη συζητουσε για εκεινη... Η Αλικη οταν τους ειδε χαρηκε γιατι νομιζε οτι ηρθαν για εκεινη... Οταν καταλαβε οτι ηρθαν για την αλλη ποιος ειδε το Θεο και δεν τον φοβηθηκε!!!! Εγινε χαμος απαιτησε να φυγουν αμεσως και εκανε ανω κατω τον χωρο... Ο δημοσιογραφος τα εγραψε στην αυτοβιογραφια του...Εγιναν και αλλα πολλα αλλα η καλοκαρδη Ρικα εκανε υπομονη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αμαν με αυτή τη διεθνή καριέρα...ξέρουν τη Διαλυνά όπως ξέρουν τη Σοφία Λόρεν ??? προσπάθησαν πολλές εδώ άλλα δεν το είχαν και τάχα μου γυρισαν γιατί προτιμούσαν την Ελλάδα...όσο για την Ανουσάκη μήπως είχε εκείνη κόμπλεξ με τα πολύ άκομψα χοντρά της πόδια σε σχέση με τις Βουγιουκλάκη και Καρέζη κι έβγαζε το κόμπλεξ της ??? γιατί πρωταγωνίστρια δεν τη θυμάμαι πουθενά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΡιΚΑ ΔΙΑΛΥΝΑ ΓΥΝΑΙΚΑΡΑ ΗΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ. Η ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΜΥΓΟ ΧΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΕΓΙΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΟΜΟΡΦΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή