4 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2011


Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA) βράβευσε χτες βράδυ στο Βερολίνο τις καλύτερες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες για το 2011. Η Ακαδημία ιδρύθηκε από τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν το 1989, μία χρονιά μετά την απονομή των πρώτων ευρωπαϊκών βραβείων κινηματογράφου και σκοπός της είναι η προώθηση του ευρωπαϊκής κινηματογραφική κουλτούρας. Οι νικητές των κατηγοριών ανακηρύσσονται μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των 2.300 μελών της Ακαδημίας, ενώ ένα βραβείο αποφασίζεται από το κοινό. Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι της χτεσινής βραδιάς ήταν οι ταινίες «Melancholia» και «Ο λόγος του Βασιλιά».

Τα σημαντικότερα βραβεία που απονεμηθήκαν ήταν:
Καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία για το 2011: Melancholia σε σενάριο και σκηνοθεσία του Lars von Trier.
Σκηνοθεσίας: στην Susanne Bier για την ταινία της Haevnen, η οποία είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας τον περασμένο Φερουάριο.
Καλύτερης γυναίκας ηθοποιού: στην Tilda Swinton για τη συμμετοχή της στην ταινία Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν (We Need To Talk About Kevin), που προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Αθήνα, με θέμα την προβληματική σχέση μιας οικογένειας με επίκεντρο τον γιο, τον Κέβιν δηλαδή.
Καλύτερου άνδρα ηθοποιού: στον Colin Firth για τη συμμετοχή του στην ταινία Ο λόγος του Βασιλιά (The Kings Speech).
Βραβείο Carlo Di Palma για τον καλύτερο Ευρωπαίο κινηματογραφιστή του 2011: στον Manuel Alberto Claro για την ταινία Melancholia.
Μοντάζ: στον Tariq Anwar για την ταινία Ο λόγος του Βασιλιά.
Συνθέτη: στον Ludovic Bource για τη μουσική της ασπρόμαυρης, γαλλικής ταινίας The Artist, η οποία αποτελεί επαναφορά του βωβού κινηματογράφου σε πιο καλλιτεχνική μορφή, αφού χαρακτηριστικό της είναι η έλλειψη διαλόγων.
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: στην ισπανική ταινία Chico & Rita των Tono Errando, Javier Mariscal & Fernando Trueba
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: στην ταινία The Whole Family του Terry Gilliam
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: στον Wim Wenders για το ντοκιμαντέρ Pina με θέμα τη ζωή της Γερμανίδας χορεύτριας Pina Bausch
Ειδικό βραβείο προσφοράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο απονεμήθηκε στον Δανό ηθοποιό Mads Mikkelsen.
Ειδικά βραβεία για την συνολική προσφορά τους απονεμήθηκαν στον Βρετανό σκηνοθέτη Stephen Frears και στον Γάλλο ηθοποιό Michel Piccoli, τον οποίο πρόσφατα απολαύσαμε στην ταινία Habemus Papam.
Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στην ταινία «Ο λόγος του Βασιλιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου