4 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου , και είμαστε ακιβώς τρεις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Ο πολύ ήπιος καιρός σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα μεταφράζονται σε ελάχιστα στολισμένα μπαλκόνια, μέχρι στιγμής.
Η σημερινή μέρα είναι φτωχή σε εθνικές εορτές. Θεωρείται εθνική εορτή στο μικρό νησιωτικό βασίλειο της Τόνγκα στον Ειρηνικό ωκεανό, το μοναδικό κράτος της περιοχής που δεν έγινε ποτέ αποικία. Σαν σήμερα, το 1845 ανακηρύχτηκε βασιλιάς (Tuʻi Kanokupolu στην τοπική γλώσσα) ο άνθρωπος που ένωσε τις διηρημένες φυλές των νησιών του αρχιπελάγους σηματοδοτώντας το πέρασμα στο σύγχρονο κράτος της Τόνγκα, ο Siaosi Tupou I (όπου το όνομα Siaosi αντιστοιχεί στο ελληνικό Γεώργιος).
Στα νησιά Μάρσαλ, επίσης στον Ειρηνικό ωκεανό αλλά πολύ βορειότερα της Τόνγκα, σήμερα γιορτάζουν τη δική τους ημέρα των ευχαριστιών, που την ονομάζουν Kamolol, ενώ στο Τουρκμενιστάν, όπως και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, έχουν την Ημέρα Καλής Γειτονίας (Day of Gonshokara). Η ημέρα συμβολίζει τόσο την καλή γειτονία της χώρας με τα όμορα κράτη, όσο και μεταξύ των ανθρώπων της. Όποιο λουλούδι φυτρώσει σήμερα στον κήπο τους ή οτιδήποτε μαγειρέψουν, οι Τουρκμένιοι θα το προσφέρουν πρώτα στους γείτονές τους, όπως επιτάσσει η παράδοση για τη σημερινή ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου