5 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Καλή εβδομάδα σε όλους!
Στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία γιορτάζουν την ανακάλυψη του νησιού Ισπανιόλα, όπου τα δύο κράτη συνυπάρχουν, από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492 και η ημέρα είναι εθνική εορτή. Οι προηγούμενοι κάτοικοι του νησιού
την ονόμαζαν Ayiti που σημαίνει «ορεινή γη» και Bohio, δηλαδή «πλούσια χωριά». Μεγάλη αντίφαση αν σκεφτεί κανεί ότι σήμερα η Αϊτή θεωρείται ένα από τα πιο φτωχά κράτη του κόσμου.
Στην Ταϊλάνδη γιορτάζουν τα γενέθλια του βασιλιά τους, Bhumibol Adulyadej (ή Rama IX), ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1927 και κυβερνάει τη χώρα 65 χρόνια και 6 (σχεδόν) μήνες! Επειδή δε ο βασιλιάς θεωρείται πατέρας όλων των Ταϊλανδών, σήμερα τιμούν και την Ημέρα του Πατέρα (Wan Pho Heng Chat). Όλα τα κτίρια στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ είναι από βδομάδες στολισμένα με εθνικά σύμβολα, πορτρέτα του βασιλιά της χώρας και ευχές για μακροημέρευση, ενώ προγραμματίζονται πολλές εκδηλώσεις προς τιμήν του. Σήμερα, οι Ταϊλανδέζοι φοράνε κίτρινα, διότι το κίτρινο είναι το χρώμα που στην παράδοσή τους αντιστοιχεί στην Δευτέρα, την ημέρα που γεννήθηκε ο βασιλιάς τους.
Στην Ολλανδία σήμερα γιορτάζουν την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου (Sint Nikolaas ή πιο συνηθισμένα Sinterklaas). Η γιορτή του Sinterklaas – και ιδιαίτερα η παραμονή - είναι πολύ σημαντική για τους Ολλανδούς, οι οποίοι συνηθίζουν να ανταλλάσσουν σήμερα δώρα αντί τα Χριστούγεννα και τα παιδιά αφήνουν στα παπούτσια τους καρότα για να φάνε τα άλογα που μεταφέρουν τον Άγιο και αυτός σε αντάλλαγμα να τους προσφέρει δώρα. Ο Sinterklaas δε μοιράζει τα δώρα μόνος του, αλλά συνοδεύεται και από τον βοηθό του που ονομάζεται Zwarte Piet (Μαύρος Πέτρος), ο οποίος σημειώνει στο βιβλίο του τι έκαναν τα παιδιά τη χρονιά που πέρασε ώστε να πάρουν δώρα μόνο τα καλά παιδιά, και η παράδοση τους θέλει να έρχονται από … την Ισπανία.
Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει τη σημερινή ημέρα, ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Προσφοράς, σκοπός της οποίας είναι η διάδοση του εθελοντισμού ως μέσο ειρήνης και ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου