6 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011 και είναι η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και ο οποίος θεωρείται προστάτης των ναυτικών. Ωστόσο, σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες η σημερινή γιορτή πάρα πολύ, κυρίως από τα παιδιά, με ανταλλαγή δώρων και σε ορισμένες από αυτές θεωρείται πιο σημαντική ημέρα και από τη γιορτή των Χριστουγέννων (βλ. σχετικά και το χθεσινό ημερολόγιο, για το πώς γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος στην Ολλανδία).
Στη Φινλανδία σήμερα είναι η εθνική εορτή της χώρας, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας (Itsenäisyyspäivä), καθώς σαν σήμερα το 1917 ανακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της χώρας από τη Ρωσία. Η άνοδος του φινλανδικού εθνικισμού το 19ο αιώνα σε συνδυασμό με την Οκτωβριανή επανάσταση και την καθεστωτική αλλαγή επέτρεψαν τη δημιουργία ανεξάρτητου φινλανδικού κράτους, ύστερα από αιώνες κυριαρχίας των Σουηδών και των Ρώσων. Ορισμένοι Φινλανδοί συνηθίζουν να αφήνουν στο παράθυρο του σπιτιού τους δύο αναμμένα κεριά τη σημερινή ημέρα, σύμφωνα με την παράδοση, ενώ στο Ελσίνκι διοργανώνεται στρατιωτική παρέλαση.
Στην Ισπανία σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα του Συντάγματος. Σαν σήμερα, το 1978 ο ισπανικός λαός επικύρωσε με δημοψήφισμα σε ποσοστό 88% το κείμενο του Συντάγματος στο οποίο κατέληξε το πρώτο Κοινοβούλιο που εξελέγη στη χώρα δύο χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.
Στο κράτος του Ισημερινού (αλλιώς Εκουαδόρ) της Λατινικής Αμερικής, σήμερα γιορτάζουν την επανίδρυση της πόλης Κίτο, που είναι και η πρωτεύουσα της χώρας, το έτος 1534. Το πλήρες όνομα της είναι San Francisco de Quito και οι γιορτές στην πόλη διαρκούν μια ολόκληρη εβδομάδα. Από το 1978, το Κίτο έχει περιληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO χάρη στο μοναδικό συνδυασμό φυσικής και τεχνητής ομορφιάς, με κτίρια χαρακτηριστικά της σχολής Μπαρόκ, ενώ είναι η πόλη με τα καλύτερα διατηρημένα ιστορικά κτίρια σε όλη τη Λατινική Αμερική, παρά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή το 1917.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου