10 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ


Με αφορμή τη σημερινή απονομή των βραβείων Νόμπελ, ας ξαναθυμηθούμε τους φετινούς νικητές και στις έξι κατηγορίες:
Το Νόμπελ Ιατρικής θα απονεμηθεί στους Bruce Beutler, καθηγητή Γενετικής και Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Scripps στη Λα Χόγια των ΗΠΑ και Jules Hoffmann, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Στρασβούργο για τις ανακαλύψεις τους στη φυσική ανοσία, καθώς και στον Καναδό Ralph Steinman, διευθυντή του Κέντρου Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Rockefeller για την ανακάλυψη των δενδριτικών κυττάρων και τον ρόλο τους στην επίκτητη ανοσία.
Ο τελευταίος πέθανε λίγες μόνο  ημέρες πριν την ανακοίνωση των νικητών και το βραβείο θα δοθεί στους συγγενείς του.
Το Νόμπελ Χημείας θα απονεμηθεί στον Dan Shechtman, καθηγητή Επιστήμης Υλικών του ισραηλιτικού πολυτεχνείου Technion, για την ανακάλυψη ενός νέου τύπου κρυστάλλων, των λεγόμενων ημικρυστάλλων.
Το Νόμπελ Φυσικής θα απονεμηθεί στον Αμερικανό καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ Saul Perlmutter, στον καθηγητή του Χάρβαρντ Brian Schmidt και στον Αμερικανό καθηγητή Αστρονομίας και Φυσικής στο Τζονς Χόπκινς Adam Riess, για την ανακάλυψη τους ότι το Σύμπαν διαστέλλεται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας θα απονεμηθεί στον Σουηδό ποιητή Tomas Tranströmer.
Το Νόμπελ Οικονομίας θα απονεμηθεί στους Αμερικανούς Thomas J. Sargent και Christopher A. Sims για τη δουλειά τους πάνω στα μέτρα που επιβάλλονται και το πώς επηρεάζουν την οικονομία.  
Τέλος, το Νόμπελ Ειρήνης θα μοιραστούν τρεις γυναίκες για το μη βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για την διασφάλιση του δικαιώματος των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως στην μεταπολεμική οικοδόμηση της ειρήνης. Οι τρεις νικήτριες είναι: η πρόεδρος της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf, η Λιβεριανή ακτιβίστρια Leymah Gbowee και η Tawakkol Karman, ακτιβίστρια από την Υεμένη.
Όπως ξέρουμε, δύο Έλληνες έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ μέχρι σήμερα, και οι δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας: ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης το 1963 και ο επίσης μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, το 1979.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου