26 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑ ΚΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ

Το Associated Press σε συνεργασία με την εταιρεία μετρήσεων GfK διεξήγαγαν τηλεφωνική έρευνα στις ΗΠΑ μεταξύ 8 και 12 Δεκεμβρίου ρωτώντας τους Αμερικανούς γονείς για το πώς αντιμετωπίζουν τον πιο αγαπημένο Άγιο των παιδιών, αυτόν που στην Ελλάδα ταυτίζουμε με τον Άγιο Βασίλη από την Καισαρεία και τον οποίο γιορτάζουμε στις 1 Ιανουαρίου, ενώ για τους Αμερικανούς ονομάζεται Σάντα Κλάους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, δεν είναι τυχαίο που ο Σάντα Κλάους εξακολουθεί να είναι ο πιο αγαπημένος άγιος των παιδιών, από τη στιγμή που θεωρείται πολύ σημαντικός από τους γονείς τους. Το 84% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι ως παιδιά πίστευαν στον άγιο με τα δώρα, ενώ ακόμα και σήμερα τα 2/3 των αμερικάνων γονιών με ανήλικα παιδιά απαντούν ότι ο Σάντα Κλάους αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του φετινού εορτασμού των Χριστουγέννων για την οικογένεια τους. Μεταξύ των μαμάδων αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 71% έναντι μόλις 58% πριν από πέντε χρόνια, αύξηση που κατά τους ερευνητές αποδίδεται στην οικονομική κρίση και την παρεπόμενη επιστροφή σε πιο παραδοσιακές αξίες. 
Από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας όμως είναι ότι η διαθρησκειακή αποδοχή του Σάντα Κλάους, τουλάχιστον στις πολυπολιτισμικές ΗΠΑ. Τα 3/4 των μη Χριστιανών που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι ως παιδιά πίστευαν και αυτοί στον Άγιο, ενώ οι μισοί από αυτούς τον θεωρούν σημαντικό κομμάτι των δικών τους "χειμερινών διακοπών". Σύμφωνα με την ψυχολόγο Cyndy Scheibe αυτό το εύρημα δεν είναι τόσο απροσδόκητο όσο αρχικά θα υπέθετε κανείς διότι "ο Σάντα Κλάους δεν είναι απλά κάποιος που έρχεται και μοιράζει δώρα, αλλά είναι όλο αυτό το πνεύμα του να δίνεις και η μαγεία που κάνουν τον άνθρωπο να γίνει συμμετέχει και να γιορτάζει", όπως και η ανεκτίμητης αξίας εμπειρία του "να βλέπεις το πρόσωπο του παιδιού σου να ξαφνιάζεται από χαρά".
Σε ερώτημα αν πιστεύουν στην ύπαρξη των αγγέλων, το 77% απάντησε καταφατικά, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2006, όταν καταφατικά είχε απαντήσει το 81%. Αν και στους αγγέλους πιστεύουν κατά πλειοψηφία άνθρωποι όλων των θρησκειών που ζουν στις ΗΠΑ, τα ποσοστά είναι συντριπτικά μεταξύ των Χριστιανών, αφού καταφατικά απάντησε το 88% του χριστιανικού πληθυσμού όλων των δογμάτων που ερωτήθηκε, ενώ μεταξύ των Ευαγγελιστών Χριστιανών το ποσοστό ανεβαίνει στο συντριπτικό 95%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου