8 Δεκεμβρίου 2011

ΕΞΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗΣΕΙ


Οι Έλληνες τραγουδιστές εδώ και πολλά χρόνια συνηθίζουν να λοξοκοιτάζουν στο εξωτερικό αναζητώντας για συνεργασίες με ξένους συναδέλφους τους. Τα κίνητρα άλλες φορές είναι αμιγώς καλλιτεχνικά αποβλέποντας στην μίξη διαφορετικών μουσικών νοοτροπιών και άλλοτε είναι πιο πεζά αποσκοπώντας στην προώθηση μιας διεθνούς καριέρας που ποτέ δεν καταφέρνει όμως να ξεφύγει από όρια της ελληνικής επικράτειας. Σας ξαναθυμίζουμε έξι συνεργασίες Ελλήνων και ξένων τραγουδιστών που ακούστηκαν πολύ και αγαπήθηκαν στη χώρα μας. Τα τρία πρώτα τραγούδια είναι πρωτότυπες δημιουργίες ως αποτέλεσμα της εκάστοτε συνεργασίας με διεθνείς βλέψεις, ενώ τα τρία τελευταία τραγούδια είναι ουσιαστικά επανεκτελέσεις ξένων επιτυχιών με ελληνική συμμετοχή προορισμένα αποκλειστικά για την ελληνική αγορά. Για να τα θυμηθούμε:


Σοφία Αρβανίτη & Bonnie Tyler – Πεθαίνω στην ερημιά/The Desert Is In your Heart
Η Βρετανίδα Bonnie Tyler, ήταν μια από τις πιο σημαντικές φωνές και πιο πετυχημένες γυναίκες τραγουδίστριες της δεκαετίας του 80. Το Total Eclipse Of Your Heart και το Holding Out For A Hero είναι μεταξύ των τραγουδιών της δεκαετίας του 80 που έχουν μείνει κλασσικά. Φαντάζεστε επομένως πόσο σημαντική υπόθεση ήταν η συνεργασία μιας τόσο σπουδαίας τραγουδίστριας με την Σοφία Αρβανίτη το 1992. Συνθέτης ο Μιχάλης Ρακιτζής, σταθερός συνεργάτης στα πρώτα βήματα της Σοφίας και σύντροφός της στη ζωή την περίοδο εκείνη. Υπάρχει η εντύπωση ότι το τραγούδι έκανε διεθνή καριέρα. Ξέρω ότι ακούστηκε στην Ελλάδα πολύ. Ακόμα κι εγώ το θυμάμαι, όπως και το βίντεο κλιπ. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να παίχτηκε από σπόντα και στο MTV ελάχιστες φορές. Όσο όμως κι αν έχω ψάξει στο ίντερνετ δεν έχω βρει πουθενά κάτι που να επιβεβαιώνει ότι ακούστηκε ιδιαίτερα στο εξωτερικό, πέρα από την εντύπωση των φαν του Ρακιτζή και της Αρβανίτη. Σίγουρα πάντως η Bonnie Tyler που άλλωστε συνηθίζει να κάνει συνεργασίες με καλλιτέχνες από  διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, δεν το θεώρησε αρκετά σημαντικό για την καριέρα της και δεν το έχει συμπεριλάβει στo cd με τα best of τραγούδια της. Αυτό δε μειώνει την αξία του τραγουδιού, αλλά να μη χτίζουμε ανύπαρκτους μύθους.


Γλυκερία & Natacha Atlas  - Αγάπη Χιόνι
Η Natacha Atlas είναι Βελγίδα αραβικής καταγωγής – ο πατέρας της έχει ρίζες στο Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη – που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη στο χώρο της έθνικ μουσικής. Η μεγάλη επιτυχία της Γλυκερίας στο Ισραήλ από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και μετά την έκανε προσιτή σε ένα ευρύτερο, πιο διεθνοποιημένο κοινό που αγαπάει την έθνικ μουσική, ιδιαίτερα την αραβική, και ευνόησε την ευόδωση της συνεργασίας των δύο γυναικών το 1998. Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, σε μια εποχή άλλωστε που κυριαρχούσε το ο πιο ανατολίτικος μουσικός ρυθμός στα ελληνικά τραγούδια.


Μαντώ & Sertab Erener Φως/ Aşk
Έτος 2000. Η διπλωματία των σεισμών ένα χρόνο νωρίτερα έφερε κοντά Ελλάδα και Τουρκία ύστερα από χρόνια ψυχροπολεμικών σχέσεων. Η ελληνοτουρκική φιλία είναι της μόδας και δοκιμάζονται ελληνοτουρκικές συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Δε θα μπορούσε να μην υπάρξει συνεργασία και στο τραγούδι, όπου τα μουσικά ακούσματα έχουν κοινά στοιχεία – ειδικά την περίοδο εκείνη που στην ελληνική μουσική κυριαρχούσαν οι επιρροές από την Ανατολή. Ο στίχος αποτελεί έμμεση αναφορά στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Η συνεργασία των δύο γυναικών ήταν πολύ πετυχημένη και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ενώ κατά διαβολική σύμπτωση οι δυο τους βρέθηκαν «αντίπαλες» το 2003 στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στη Ρίγα της Λετονίας, όπου η Sertab κέρδισε το διαγωνισμό και η Μαντώ επέστρεψε με παράπονα και την κλασική ελληνική γκρίνια ότι πατώσαμε γιατί αδικηθήκαμε.

Μιχάλης Χατζηγιάννης & Reamonn – Σήμερα/Tonight
Οι Reamonn είναι ένα γερμανικό συγκρότημα που τραγουδάει τραγούδια με αγγλικό στίχο και στην Ελλάδα έγινε γνωστό χάρη σε δύο τραγούδια: το Super girl το 2000 και το Tonight το 2006-2007. Η επιτυχία του δεύτερου ειδικά ήταν ανεπανάληπτη. Το τραγούδι το άκουγες παντού, συνέχεια. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης που αποτελούσε μουσικό must της εποχής – όπως και σήμερα εξάλλου – συνεργάζεται μαζί τους και ξαναηχογραφούν το Tonight από κοινού προσθέτοντας και ελληνικούς στίχους στο ένα μισό του κομματιού, γραμμένους από την Ελένη Βραχάλη. Το τραγούδι απέκτησε νέα δυναμική πρόσθετα στην ήδη μεγάλη που είχε ως τότε και μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης δεκαετίας στη χώρα μας.


Ηρώ & Gigi D’AlessioAmore Mio
Μετά το δρόμο που άνοιξε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης η ελληνο-διεθνής μουσική συνεργασία συνεχίστηκε το 2008 πάνω στο ίδιο μοτίβο: ένα πετυχημένο ξένο τραγούδι, που ξαναηχογραφείται αποκλειστικά για την ελληνική αγορά με ελληνικό στίχο κατά το ήμισυ σαν ντουέτο. Αυτή είναι η περίπτωση και της συνεργασίας της Ηρώς (ή Ηρούς αν προτιμάτε, αν και μιλάμε τη δημοτική και όχι την καθαρεύουσα) με τον Ιταλό Gigi D’Alessio στο Amore Mio. Το συγκεκριμένο τραγούδι πριν τη συνεργασία ακουγόταν μεν στα ελληνικά ραδιόφωνα δεν είχε όμως την επιτυχία του Tonight που είδαμε προηγουμένως. Ακούστηκε αρκετά στην Ελλάδα, αλλά δε νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι το ιδανικό. Είναι πάντως από τα αγαπημένα μου ιταλικά τραγούδια – και ναι προτιμώ το πρωτότυπο μόνο με τους ιταλικούς στίχους.

Γιάννης Πλούταρχος & Al Bano – Felicita/Με μια σου ματιά
Η ελληνοϊταλική μουσική συνεργασία συνεχίστηκε φέτος με μια συνεργασία – έκπληξη! Ο Γιάννης Πλούταρχός ανέσυρε από το μακρινό 1981 μια μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας, το τραγούδι Felicita του Al Bano, με τον οποίο το ξαναηχογράφησαν προσθέτοντας ελληνικούς στίχους – η ίδια συνταγή δηλαδή με τα δύο τραγούδια που είδαμε προηγουμένως. Το τραγούδι ακούστηκε πάρα πολύ στα ελληνικά ραδιόφωνα παρά τα πολλά χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του, απόδειξη ότι τα καλά τραγούδια δεν ξεχνιούνται. Ο Πλούταρχος εν τω μεταξύ  πήγε στην Ιταλία, όπου και τραγούδησε ως καλεσμένος στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο – όχι από το ρεπερτόριό του – και όλα ωραία και καλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου