10 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΝΕΑ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ


Πέρα από τις γενικές συμβουλές που είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, καλό είναι να προσέξουμε και την καθημερινή μας διατροφή, προκειμένου να βελτιώσουμε τη μνήμη μας. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές πρέπει να προσθέσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. 
Την έρευνα αυτή την αλιεύσαμε στο www.health.com

1. Φυτικά έλαια. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία συνιστά ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην προστασία των νευρώνων και των νευρικών κυττάρων, ο εκφυλισμός των οποίων σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

2. Ψάρια, δηλαδή σολομός, σκουμπρί, τόνος και γενικά όσα ψάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των νευρώνων. Εξάλλου, η συχνή κατανάλωση ψαριού είναι ακόμα πιο υγιεινή όταν συνοδεύεται από μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλων πρωτεϊνούχων τροφών, πλούσιων σε κορεσμένα λίπη που φράζουν τις αρτηρίες.

3. Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως π.χ. λαχανίδες, σπανάκια ή μπρόκολα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ. Ένα φλυτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει το 15% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε, ενώ ένα φλυτζάνι σπανάκι περιέχει το 25%. Το δε φυλλικό οξύ μειώνει τα επίπεδα ενός αμινοξέος γνωστού ως ομοκυστεΐνη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τον εκφυλισμό νευρικών κυττάρων, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα.

4. Αβοκάντο, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και C.

5. Ηλιόσποροι. Μία ουγγιά ξεροψημένων ηλιόσπορων (δηλαδή περίπου τριάντα γραμμάρια) εκτιμάται ότι περιέχει το 30% της απαιτούμενης βιταμίνης Ε που πρέπει να προσλαμβάνουμε ημερησίως.

6. Φυστίκια και φυστικοβούτυρο (και επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε φυστικοβούτυρο, αρκεστείτε στα φυστίκια). Αν και περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών, πρόκειται για υγιή λιπαρά, ενώ περιέχουν και βιταμίνη Ε. Εξίσου αποτελεσματικά είναι τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

7. Κόκκινο κρασί. Αναφερθήκαμε και στο προηγούμενο post του σημερινού μίνι αφιερώματος για την προστασία της μνήμης μας σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ που καταναλώνουμε με μέτρο. Πάντως, είναι αμφιλεγόμενο για πολλούς επιστήμονες αν το αλκοόλ αυτό καθαυτό βοηθάει στην καλύτερη διατήρηση της μνήμης μας ή αν απλά δεν απαλείφει τις ευεργετικές επιδράσεις από μια πιο υγιεινή διατροφή ή έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

8. Φράουλες και βατόμουρα. Φρενάρουν την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου λόγω που οφείλονται στο γήρας αποβάλλοντας τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με την απώλεια της μνήμης.
9. Δημητριακά ολικής άλεσης, για τα οποία αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας.

Και φυσικά, επειδή σημασία δεν έχει να προσλαμβάνουμε ένα μεμονωμένο τρόφιμο, το σημαντικό είναι ο συνδυασμός τους. Ο ιδανικότερος συνδυασμός είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και κρασί. Μόνο η σωστή διατροφή όμως δεν αρκεί, αλλά απαιτείται και σωματική άσκηση.

Σχετικά θέματα:
ΕΠΤΑ ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου