26 Νοεμβρίου 2011

Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ


Μια τηλεοπτική εβδομάδα τελείωσε και ήρθε η ώρα να κάνουμε την ανασκόπησή της.
-- Αποκάλυψη της βδομάδας που πέρασε ήταν η Ελένη Μενεγάκη και η συμμετοχή της στο Αλ Τσαντίρι Νιουζ. Αυθεντική, αυθόρμητη αλλά και ικανοποιητική για το ρόλο που της δόθηκε – βελτιωμένη σε σχέση με την Ελενίτσα του Πάτερ Ημών προ δεκαεφτά ετών – πιστεύω ότι εντυπωσίασε θετικά. Αυτό αποτυπώθηκε και στην αύξηση της τηλεθέασης της εκπομπής της, που ούτως ή άλλως τα πάει πολύ καλά – την επόμενη μέρα.
--Την εβδομάδα που μα πέρασε τελείωσε και το rockumentary – ή όπως αλλιώς λέγεται – της Άννας Βίσση. Με κάθε σεβασμό στην Άννα, πολλά τραγούδια της οποίας έχω ακούσει ξανά και ξανά - όπως και οι περισσότεροι άλλωστε – χωρίς όμως να είμαι ο μεροληπτικός big fan που χάνει την αντικειμενικότητά του,

ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΕΝΤΥΣΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ!




Θα σκάσει το μωρό εκεί που το έχωσε!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011, μόλις 35 ημέρες πριν αποχαιρετήσουμε και αυτόν τον χρόνο. Μια μέρα σαν τη σημερινή θα ήθελα πολύ να ήμουν φίλος του Στέλιου Παρλιάρου, καθώς θα είχα τη δυνατότητα να απολαύσω ένα γλυκό από τα χεράκια του πολύ γνωστού και επιτυχημένου μάγειρα-ζαχαροπλάστη ένεκα της ονομαστικής του εορτής.
Στη Μογγολία, σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα Ανακήρυξης (Proclamation Day) της Μογγολίας ως Λαϊκής Δημοκρατίας και την απόρριψη της έως τότε μοναρχίας - παρότι αξίζει να τονιστεί ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει εισχωρήσει ήδη από τη δεκαετία του 1990 και στη χώρα αυτή.

25 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, ακριβώς ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, αν και το κλίμα στην χώρα δεν είναι εορταστικό. Σήμερα είναι η γιορτή της αγίας Αικατερίνης ανοίγοντας σιγά σιγά έναν κύκλο σημαντικών εορτών για το Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο.
Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική σε πολλά κράτη του κόσμου, για διαφορετικούς όμως λόγους.
Στο Σουρινάμ, το μικρότερο και άγνωστο σε πολλούς κράτος της Λατινικής Αμερικής, σήμερα γιορτάζουν την ημέρα της ανεξαρτησίας από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες το 1975. 

24 Νοεμβρίου 2011

THE AMAZING RACE


11 ομάδες, από δύο παίκτες η καθεμιά. Ένα ταξίδι γύρω από τον κόσμο. Ριψοκίνδυνες αποστολές. Συναισθηματικές καταρρεύσεις, απογοητεύσεις, αλλά και πείσμα, προσπάθεια για την επίτευξη του ανέφικτου. Και στο τέλος, ο κρυμμένος θησαυρός του 1.000.000 δολαρίων για μία μόνο ομάδα. Την καλύτερη. Ή την πιο τυχερή. Αυτό είναι το “The Amazing Race” (ή Ο Καταπληκτικός Αγώνας στα ελληνικά), ένα είδος ταξιδιωτικού ριάλιτι τηλεπαιχνιδιού που στην Ελλάδα οι κάτοχοι συνδρομητικής – δορυφορικής τηλεόρασης έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν καθημερινά από το FX. Αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα προβάλλεται ο δωδέκατος κύκλος, ενώ στις ΗΠΑ βρίσκονται στον 19ο κύκλο του παιχνιδιού, ενώ την άνοιξη θα προβληθεί ο εικοστός κύκλος (κάθε σαιζόν προβάλλονται δύο κύκλοι).
Οι κανόνες είναι απλοί.

Η KATY PERRY ΣΠΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ!


Ποια Lady Gaga, ποια Beyonce και ποια Rihanna… Το ένα ρεκόρ με το άλλο σπάει η Katy Perry με το τελευταίο της album «Teenage Dream» που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2010, αλλά εξακολουθεί να ακούγεται σε όλο τον κόσμο και να παράγει επιτυχίες προσφέροντας μοναδικές, μουσικές στιγμές σε όλους τους φαν της ανάλαφρης, απενοχοποιημένης ποπ. Στις 20 Νοεμβρίου της απονεμήθηκε ειδικό βραβείο στα ΑΜΑ (American Music Awards) ως η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 και οι Αμερικανοί θα μαζευτούν στο οικογενειακό τους τραπέζι, να απολαύσουν την πατροπαράδοτη γαλοπούλα και να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία συμπίπτει κάθε χρονιά με την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη.
Επίσης, στην Τουρκία σήμερα οι μαθητές τιμούν τους δασκάλους τους, καθώς είναι η εθνική τους Ημέρα των Δασκάλων.

23 Νοεμβρίου 2011

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ (2ο ΜΕΡΟΣ - Η ΔΕΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΓΓΑΜΟΥ ΒΙΟΥ)

 
Αμέσως μετά την τελετή όλοι επέστρεψαν στο ξενοδοχείο όπου κόπηκε η γαμήλια τούρτα και το ζευγάρι αποσύρθηκε για λίγες ώρες. Η δεξίωση έλαβε χώρα λίγο μετά τις 9 το βράδυ και επρόκειτο για πραγματικό Αραχωβίτικο γλέντι με νταούλια και κλαρίνα, ενώ το μενού περιλάμβανε κοκορέτσι, αρνιά σούβλας, φέτα Παρνασσού και μπακλαβάδες. Οι καλεσμένοι στη δεξίωση έφταναν τους διακόσιους πενήντα, πολλοί όμως ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που παρακολουθούσαν το γλέντι από τα τζάμια του ξενοδοχείου. 

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ (1ο ΜΕΡΟΣ - Η ΤΕΛΕΤΗ)


 «Νύφη στ’ αληθινά. Μετά τόσες φορές που έπαιξε αυτόν τον ρόλο στην οθόνη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον έπαιξε χθες και στην πραγματικότητα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Δελφών, όπου έγιναν οι γάμοι της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ» (από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 19.01.1965).

Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ


Είναι αλήθεια ότι οι Ιάπωνες έχουν υιοθετήσει πολλές από τις γιορτές του δυτικού κόσμου, όχι από θρησκευτική συνείδηση αλλά από καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Τόκυο είναι στολισμένο και έτοιμο να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα εδώ και ένα μήνα περίπου παρότι οι Ιάπωνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι Χριστιανοί. Από τις αρχές Ιανουαρίου οι βιτρίνες των καταστημάτων θα γεμίσουν καρδούλες υπενθυμίζοντας ότι πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ δεόντως τιμούν  ακόμα και την ημέρα του Χάλοουιν με μάσκες και στολές.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011. Σήμερα, στην Ιαπωνία γιορτάζουν την  δική τους ημέρα των ευχαριστιών που ονομάζεται Kinro Kansha no Hi, δηλαδή Ημέρα των Ευχαριστιών για την Εργασία. 
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική ερορτή και για το κράτος της Γεωργίας, όπου τιμούν τον άγιο Γεώργιο.
Στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι κάποια σημαντική γιορτή, οι φίλοι του ΠΑΟΚ όμως θα πουν χρόνια πολλά στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου Γιώργο Κούδα, ο οποίος σήμερα έχει τα γενέθλιά του και κλείνει τα 65 του χρόνια.

22 Νοεμβρίου 2011

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: LITTLE MAJORETTE

Οι Little Majorette είναι ένα άγνωστο μουσικό συγκρότημα από τη Σουηδία που κινείται σε εκλεπτυσμένα ποπ μουσικά μονοπάτια. Θα το χαρακτήριζα περισσότερο ως ένα είδος low-profile pop intellectual group ανοιχτό σε πειραματισμούς και με πιο παραδοσιακά μουσικά ακούσματα, όπως για παράδειγμα στο τραγούδι του "London". Τα μέλη του συγκροτήματος είναι τρία: Η φωνή του γκρουπ είναι η 36χρονη (βάσει των διασταυρώσεων που κάναμε από το ίντερνετ, επομένως δε βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά αν και φαίνεται κατά πολύ μικρότερη) Αγγλίδα πρώην μοντέλο Zoe Durrant, η οποία ασχολείται με τη μουσική πολλά χρόνια ούσα στο παρελθόν μέλος και σε άλλα μουσικά συγκροτήματα. Τα άλλα δύο μέλη του γκρουπ είναι o Petter Winnberg και ο Nils Tornqvis, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν κατά καιρούς σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα.Οι τρεις τους συναντήθηκαν σε ένα στούντιο με σκοπό να γράψουν τραγούδια για άλλους τραγουδιστές μέχρι που ανακάλυψαν ότι η μουσική που έγραφαν είχε το απόλυτο προσωπικό τους στίγμα και προτίμησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ερμηνεύοντας μόνοι τους τα τραγούδια που έγραφαν.
Το cd τους με τίτλο "Rifle Heart" κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο και αποτελείται από 13 τραγούδια. Προσωπικά ξεχωρίσω το πο ρυθμικό "Bite the Bullet", το ιδιόμορφο μουσικά "London" και  το χαμηλών τόνων "Never Be The Same".
Επισκεφτείται τα site τους: littlemajorette.se
                                                www.myspace.com/littlemajorette
                                                 www.youtube.com/user/littlemajorette


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα, Τρίτη 22 Νοεμβρίου είναι η ημέρα ανεξαρτησίας του Λιβάνου από τη Γαλλία το 1943.
Σαν σήμερα, το 1963 δολοφονήθηκε στο Ντάλας ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Σήμερα επίσης είναι η γιορτή της αγίας Καικιλίας, η οποία θεωρείται προστάτιδα των μουσικών.

21 Νοεμβρίου 2011

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

23 Φεβρουαρίου 1966, μια μέρα φαινομενικά σαν όλες τις άλλες της εποχής. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κυριαρχεί η ανοικτή διαφωνία του αμερικανού προέδρου Λίντον Τζόνσον με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι, ο οποίος πρότεινε να αποδεχτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στο Νότιο Βιετνάμ με τη συμμετοχή και των κομμουνιστών βιετκόγκ, ώστε να καταστεί εφικτότερη η έναρξη διαπραγματεύσεων για τη λήξη του πολέμου στην περιοχή. Στην εσωτερική επικαιρότητα κυριαρχεί η συζήτηση για το θέμα των εκλογών, που παρέμενε ανοικτό μετά τα δραματικά γεγονότα των Ιουλιανών του περασμένου έτους, ενώ την ίδια ημέρα δημοσιεύεται η είδηση ότι ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο γνωστός και ως "δράκος του Σέιχ Σου", καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης "δια τα πέντε φρικιαστικά εγκλήματα, τα οποία διεπράχθησαν, προ ετών, στη Θεσσαλονίκη". Εντυπωσιακή είναι και η είδηση στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας, που μας πληροφορεί ότι τα αεροσκάφη της Air France ετοιμάζονταν να προσφέρουν σύντομα στους επιβάτες τους πολυτελείς ανέσεις, όπως μουσική, κινηματογράφο και έγχρωμη τηλεόραση. Ενώ όμως στη Γαλλία η τηλεόραση είχε εισβάλει για τα καλά στις ζωές των πολιτών, στην Ελλάδα η ημέρα αυτή σηματοδοτούσε την έναρξη εκπομπής του τηλεοπτικού προγράμματος στην περιοχή της πρωτεύουσας...

TV ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΝΤΕΞΤΕΡ ΜΟΡΓΚΑΝ


Tonight's the night. And it's going to happen again, and again.
Τι είναι αυτό που πρόκειται να συμβεί ξανά και ξανά; Μα, τι άλλο ... φόνος! Αρχίσατε να νιώθετε ανατριχίλες; Κι όμως ... ποτέ πριν δεν ήταν τόσο συμπαθής ένας σειριακός δολοφόνος. Μέχρι που ήρθε στις ζωές μας ο Dexter, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που προσφέρει κάθε πρωί με το τυποποιημένο χαμόγελο στα χείλη - σημα κατατεθέν της εποχής - τα περίφημα αμερικάνικα ντόνατς στους συναδέλφους του στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Μαϊάμι. Ο Dexter όμως δεν είναι ένας απλός άνθρωπος της διπλανής πόρτας που όλοι τον αγαπάνε, όχι γιατί τον ξέρουν σαν χαρακτήρα αλλά γιατί "φαίνεται άκακος", ενώ παράλληλα αποτελεί το πρότυπο κάθε ψυχαναγκαστικού σίριαλ κίλερ που καταφέρνει να σβήνει τα ίχνη του. Βέβαια, δεν ξέρω πόσο συμπαθής μπορεί να γίνει από τον τηλεθεατή ένας χαρακτήρας κενός από οποιαδήποτε συναισθήματα χαράς, όπως ο ίδιος ο Dexter παραδέχεται, όμως σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα πρόσωπο οικείο για τους φανατικούς τηλεθεατές της σειράς. Άλλωστε, αρχή του είναι να σκοτώνει μόνο όσους έχουν επιδείξει εγκληματική συμπεριφορά, αν και τα έχει κάνει και αυτός τα λαθάκια του…Αυτή πάντως είναι η φράση με την οποία ο Dexter προκαλεί σε άλλους ανατριχίλες – ειδικά με τον υποχθόνιο, σχεδόν σιγανοπαπαδίστικο τρόπο που το λέει – και άλλους πάλι τους προετοιμάζει να απολαύσουν μοναδικές στιγμές τηλεοπτικής μυθοπλασίας…αν αντέχουν το αίμα! Εσύ αντέχεις;

TV ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 3 ΑΤΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ LOST

 1.
We have to go back, Kate!  We have to go back!
Ίσως η πιο θρυλική ατάκα του LOST. Στο τελευταίο επεισόδιο της τρίτης σεζόν, οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να μας κάνουν έκπληξη περνώντας για πρώτη φορά από τα flashbacks στα flashforwards, κάτι που οι τηλεθεατές το ανακαλύπτουμε μόλις στην τελευταία σκηνή του επεισοδίου, όταν ξαφνικά βλέπουμε τον Τζακ να συναντά την Κέιτ στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και να της ζητάει το αδιανόητο να γυρίσουν πίσω στο νησί! Ε, αυτό ήταν… η αρχή του τέλους του LOST! Εκτός που κατέστρεψε το ενδιαφέρον για μια όχι ιδιαιτέρως κακή, αλλά απλά αδιάφορη τέταρτη σαιζόν – εφόσον ουσιαστικά ξέραμε τι θα γινόταν – αποτέλεσε και τον προπομπό της παρακμής της σειράς στην πέμπτη και την έκτη σαιζόν. Όταν καταφέρνεις να φύγεις από ένα χαμένο τόσο στο χάρτη όσο και στο χρόνο νησί, δε γυρνάς πίσω ο κόσμος να χαλάσει αγαπητέ Τζακ! Όχι ο Τζέικομπ… ούτε τα πόδια της Αντριάνας Σκλεναρίκοβα δεν πρέπει να είναι ικανός λόγος να γυρίσεις σε ένα νησί με πολικές αρκούδες στο μέσο της τροπικής ζούγκλας (), έναν μαύρο καπνό να κυνηγάει όσους δε χωνεύει, κάτι «Άλλους» που κλέβουν μωρά κι έχουν σκοτώσει κόσμο και κοσμάκη και δε συμμαζεύεται.. Αχ. μωρέ Κέιτ γιατί τον άκουσες! Αχ, μωρέ Κέιτ! Πάντως η ατάκα έμεινε θρυλική!

2.
- They come. They fight. They destroy. They corrupt. It always ends the same.
- It only ends once. Everything that comes before is just progress.
Στο τελευταίο επεισόδιο της πέμπτης σαιζόν του LOST μας αποκαλύφθηκε επιτέλους ο Τζέικομπ, για τον οποίο μέχρι τότε συνέχεια ακούγαμε, αλλά ποτέ δε βλέπαμε. Μαζί με τον Τζέικομπ, προς έκπληξη μας, γνωρίσαμε και έναν άλλον άντρα χωρίς όνομα, που οι τηλεθεατές τον βάφτισαν ο «άντρας με τα μαύρα», εφόσον συνέχεια ήταν μαυροντυμένος. Έτσι, η μυθολογία του LOST έγινε πιο μπερδεμένη από ποτέ, ωστόσο άρχισε να ξεδιπλώνεται το φιλοσοφικό υπόβαθρο της σειράς, γιατί – κακά τα ψέματα – το LOST ήταν μια βαθύτατα φιλοσοφημένη σειρά, πέρα από τα κλασσικά παιχνίδια για την τηλεθέαση που δεν απέφυγε. Ο διάλογος αυτός ανάμεσα στους δύο άντρες, τον μαυροφορεμένο που είναι ο απαισιόδοξος και βλέπει μόνο πόλεμο, καταστροφή και διαφθορά και τον Τζέικομπ που είναι ο αισιόδοξος και βλέπει πίσω από όλα αυτά την πρόοδο από γενιά σε γενιά, αντικατροπτίζει σε ένα βαθμό και την αντιπαράθεση πίσω από το βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τελικά, τι είναι ο άνθρωπος; Έρμαιο ενός αέναου φαύλου κύκλου φθοράς και καταστροφής ή δημιουργός και συντελεστής προόδου;

3.
Brotha!
Τι θα ήταν το LOST χωρίς τον Ντέσμοντ; Ok, υπερβάλλω…θα είχαμε την Κέιτ, τον Σόγιερ, τον Τζακ, τον Λοκ, τον Τσάρλι, τον Χιούγκο βεβαίως και πολλούς πολλούς ακόμα… Τι θα ήταν όμως το LOST χωρίς το «brotha» του Ντέσμοντ. Η βρετανική προφορά έγινε και πάλι της μόδας και όλοι οι φανατικοί της σειράς άρχισαν να τη μιμούνται λέγοντας brotha δεξιά κι αριστερά. Δεν πρόκειται για ατάκα, αλλά η λέξη αυτή θα αντηχεί στα αυτιά μου για πάντα…

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η 21η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης. Το μέσο που όλοι το κατηγορούν ως το κυρίως υπεύθυνο για την αποξένωση των ανθρώπων αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί πλέον τη ζωή του χωρίς αυτό - στον δυτικό κόσμο - σήμερα έχει την τιμητική του. Με σεμεδάκι ή χωρίς, κλασική ή πλάσμα, η τηλεόραση έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας και εμείς το μόνο που έχουμε να της ευχηθούμε είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προγράμματα. Υπαρκτή και σοβαρή η οικονομική κρίση, αλλά μην αποτελέσει το άλλοθι για μια χειρότερη μορφή κρίσης που είναι η πνευματική. Άλλωστε άλλο πράγμα είναι η φτηνή τηλεόραση και άλλο η φτηνιάρικη. Χρόνια πολλά αγαπημένη μας τηλεόραση!!!

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ


Η 20η Νοεμβρίου αποτελεί για τη Βραζιλία ημέρα γεφύρωσης και άρσης των όποιων ρατσιστικών διακρίσεων. Άλλωστε, η Βραζιλία αποτελούσε τον κυριότερο σταθμό μεταφοράς σκλάβων από την Αφρική κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας από τον 16ο αιώνα μέχρι και το 1888 (εξήντα περίπου χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, το 1822), οπότε και το δουλεμπόριο καταργήθηκε επισήμως με το "Χρυσό Δίκαιο" (Lei Áurea) από την πριγκίπισσα Ιζαμπέλ, η οποία τιμήθηκε στη συνέχεια από τον πάπα Λέοντα ΧΙΙΙ με το χρυσό ρόδο.

20 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ "ΦΑΚΕΛΑΚΙ" ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ


Η σημερινή Ημέρα των Δασκάλων είναι πραγματικά πολύ σημαντική για τους Βιετναμέζους, οι οποίοι τιμούν τους δασκάλους του όχι μόνο με κάρτες ή προφορικές ευχές αλλά και με δώρα. Και ενώ παλαιότερα το συνηθισμένο δώρο ήταν ένα ωραίο μπουκέτο από πολύχρωμα λουλούδια, τα τελευταία χρόνια το πλέον συνηθισμένο δώρο των μαθητών προς τους δασκάλους τους είναι το ... φακελάκι!

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ


Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα των Δασκάλων στο Βιετνάμ, ας μάθουμε κάποια γενικά στοιχεία για τη σχολική ζωή στην πολύπαθη αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Η σχολική χρονιά διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο έξι ημέρες της εβδομάδας, από τη Δευτέρα έως το Σάββατο.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες.... Έτσι, λοιπόν, και η 20η Νοεμβρίου είναι μια σημαντική ημέρα για κάποιους λαούς. 
- Στο Μεξικό η 20η Νοεμβρίου τιμάται ως η Ημέρα της Επανάστασης (Día de la Revolución) εναντίον του δικτάτορα Porfirio Díaz.