3 Δεκεμβρίου 2011

HOW I MET YOUR MOTHER



Μια παρέα πέντε φίλων γύρω στα τριάντα κυνηγούν τη ζωή μέσα από αστείες καταστάσεις στην παγκόσμια Μητρόπολη, τη Νέα Υόρκη.  Ώπα! Δεν πρόκειται να σας μιλήσω για ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ. Κάθε ομοιότητα σταματάει εδώ. Το How I Met Your Mother ξεκινάει λίγο ανορθόδοξα, στο έτος 2030 με έναν πατέρα να διηγείται στα δύο του παιδιά – εφηβικής ηλικίας - πώς γνώρισε τη μητέρα τους, κάνοντας αναδρομή στο μακρινό 2005, τη χρονιά που άρχισε η προβολή της σειράς στις ΗΠΑ, πολύ δηλαδή προτού τη γνωρίσει πραγματικά. Πρόκειται ουσιαστικά για τις κωμικές περιπέτειες αυτής της παρέας με κεντρικό άξονα τις σχέσεις των δύο φύλων. Και αν ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ είχαν θερμή ανταπόκριση σε όλες τις ηλικίες, το How I Met Your Mother θα λέγαμε ότι αποτελεί μια πιο ενήλικη εκδοχή (Να μην παρεξηγούμαστε: απευθύνεται σε ενήλικες ως προς το κεντρικό θέμα, γιατί η σεμνοτυφία των πανεθνικών τηλεοπτικών καναλιών στις ΗΠΑ δεν το διαφοροποιεί ως προς το ανώδυνο χιούμορ). Ποιοι είναι αυτοί οι πέντε τώρα:

Ο ΠΙΟ ΖΕΣΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Πόσον καιρό έχει να βρέξει στην ηπειρωτική Ελλάδα; Ο Νοέμβρης ήταν από τους λιγότερο βροχερούς μήνες που εγώ – στην ομολογουμένως όχι και τόσο μεγάλη εμπειρία μου – θυμάμαι, ενώ και οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ήπιες κατά τη διάρκεια της ημέρας – αν και δε θα έλεγα το ίδιο και για τις πρώτες πρωϊνές ώρες που το κρύο «τσιμπάει» λιγάκι. Η ΕΜΥ δεν έχει εκδώσει ακόμα τη μηνιαία έκθεσή της για τις μετεωρολογικές συνθήκες, έχουμε όμως κάποια στοιχεία από τον ξένο τύπο για τις καιρικές συνθήκες στη βόρεια Ευρώπη το μήνα που μας πέρασε. Τα συμπεράσματα είναι κοινά:

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Στις 13 Δεκεμβρίου 2006, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το κείμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Μάιο του 2008. Ως άτομα με αναπηρίες το κείμενο προσδιορίζει

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.
Η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ υπολογίζεται ότι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρίες. Μεταξύ αυτών, περίπου το 20%, 110 με 190 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή λόγω της αναπηρίας τους.

2 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ CD SINGLES ΚΑΙ ALBUM CHART: 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Χωρίς δραματικές αλλαγές το παγκόσμιο singles top 10. Το μόνο νέο στοιχείο είναι η είσοδος στη δεκάδα της Katy Perry με το «The One That Got Away», ακόμα μία παγκόσμια super επιτυχία από το τελευταίο της album «Teenage Dream». Αντίθετα, μεγάλες ανακατατάξεις έχουμε στο παγκόσμιο album top 10 με 5 νέες εισόδους και αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Όσο πλησιάζουμε στις γιορτές η τάση θα είναι μάλλον ανοδική, καθώς τι καλύτερο δώρο για τους δικού σας από ένα cd του αγαπημένου τους τραγουδιστή.

ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ CHARTS ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ (ΜΕΧΡΙ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)


Δε σημειώθηκαν ιδιαίτερες ανακατατάξεις στο αμερικάνικο top10 singles chart του Billboard με την επανείσοδο του Party Rock Anthem των LMFAO. Αντίθετα, πολλές ήταν οι νέες είσοδοι στο album chart: Nickelback, Rihanna, Mary J. Blige και Daughtry σκαρφάλωσαν την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους στις πρώτες θέσεις. Στην κορυφή πάντως ξανανέβηκε ο Michael Bublé με το χριστουγεννιάτικο album του.

ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ: ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Pew Research Centers Global Attitudes Project και δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο δείχνει τη διαφορετική ιεράρχηση αξιών ανάμεσα στους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ Μαρτιου και Απριλίου 2011 στις ΗΠΑ και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ισπανία.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου σήμερα. Ας κάνουμε την καθιερωμένη περιήγησή μας στον κόσμο.
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σηματοδοτεί την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο με την παράλληλη ένωση των εφτά εμιράτων της περιοχής σε μια ενιαία κρατική οντότητα: Άμπου Ντάμπι, Αϊμάν, Ντουμπάι, Ουμ αλ-Καϊγιάν, Ρας αλ-Καϊμά, Σάρια και Φουτζάιρα.

1 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ: ΚΩΜΩΔΙΕΣ


 Δεκαετία 1980. Η κρατική τηλεόραση με τα δύο της κανάλια (μέχρι να εμφανιστεί και η ΕΤ3 τον Δεκέμβρη του 1988 στη βόρειο Ελλάδα) κρατούσε συντροφιά σε όλους εμάς, τα παιδιά των αστικών κέντρων που δεν είχαμε χώρο να παίξουμε. Αν δε κάποιος γοητευόταν από τη μαγεία του μικρού κουτιού, είχε μια ποικιλία προγραμμάτων στη διάθεσή του να παρακολουθήσει. Μπορεί η ΕΡΤ στον ενημερωτικό τομέα να ήταν κάτι σαν κέντρο τύπου της πολιτικής εξουσίας, προσέφερε όμως ποικιλία προγραμμάτων, και το σημαντικότερο, απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες εξίσου. Η έλλειψη ανταγωνισμού και η οικονομική κρίση που υπήρχε και τότε δεν αποτελούσαν αφορμή για εκπτώσεις στις τηλεοπτικές εκπομπές.
Σημαντικό κομμάτι αποσπούσαν οι ελληνικές κωμικές σειρές: αγαπημένοι ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου με νέους ηθοποιούς στο πλάι τους, σειρές για όλη την οικογένεια, αρκετά αθώες και ανώδυνες, με χαρακτηριστικό τον μικρό αριθμό επεισοδίων. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ούτε σαιζόν που ξεκινούσαν τον Σεπτέμβρη και τελείωναν τον Ιούνη, ούτε υπήρχε θέμα πρόωρου κοψίματος μιας σειράς. Όλες είχαν ένα συγκεκριμένο σενάριο με αρχή και τέλος, διάρκειας συνήθως 13 επεισοδίων, και μόνο αν η απήχηση της σειράς ήταν εξαιρετικά μεγάλη δινόταν μια μικρή παράταση. Ας θυμηθούμε όμως κάποιες ελληνικές κωμικές σειρές που βλέπαμε στην ΕΡΤ στα τέλη της δεκαετίας του 80.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ


Ένα βήμα προς την ακόμα πιο ισότιμη αντιμετώπιση των ομόφυλων και των ετερόφυλων ζευγαριών έγινε αυτή τη βδομάδα στη Δανία με μια πρωτοποριακή, και για ορισμένους αμφιλεγόμενη, απόφαση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την εκκλησία της χώρας ώστε να μπορούν και τα ομόφυλα ζευγάρια να τελούν θρησκευτικό γάμο. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ, ΒΑΝ ΚΙ ΜΟΟΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ AIDS

Καθώς σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, μετέφρασα το μήνυμα ελπίδας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε και πάνω απ' όλα να ευαισθητοποιηθούμε όλοι λίγο περισσότερο. Το μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ως εξής:

«Καθώς οδεύουμε προς την τέταρτη δεκαετία του AIDS, είμαστε επιτέλους σε θέση να τερματίσουμε την επιδημία. Η πρόοδος που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι απόδειξη ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όραμα μας για μηδενικές νέες μολύνσεις με τον ιό HIV, μηδενικές διακρίσεις και μηδενικούς θανάτους που σχετίζονται με το AIDS. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον HIV έχει πέσει πάνω από 20% σε σχέση με το 1997. Ο αριθμός τω νέων μολύνσεων συνεχίζει να μειώνεται στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Στην υπο-Σαχάρια Αφρική, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του AIDS, οι επιπτώσεις του HIV έχουν ελαττωθεί σε περισσότερες από 22 χώρες. Μεταξύ των πληθυσμών που είναι σε κίνδυνο, το κύμα αλλάζει πορεία.

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΑΚΙ ΚΕΝΕΝΤΙ



Οκτώβριος 1968. Η χούντα ακόμα καλά κρατεί στη χώρα, η λογοκρισία εξασθενεί κάθε προοπτική ελεύθερης έκφρασης και ο τύπος της εποχής, όσες εφημερίδες έμεναν ανοιχτές, προσαρμόζονται σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 1968: μία είδηση – βόμβα κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σπάζοντας τη μονοτονία και το γκρίζο της εποχής: Η Τζάκι Κένεντι πρόκειται να παντρευτεί τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, όπως ανακοίνωσε η μητέρα της νύφης, Janet Lee Bouvier Auchincloss.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου. Καλό μήνα σε όλους! Η σημερινή ημέρα είναι γεμάτη από επετείους σε όλο τον κόσμο.
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή για τη Ρουμανία και ονομάζεται Ημέρα της Μεγάλης Ένωσης (Ziua Marii Uniri), καθώς σαν σήμερα, το 1918, υπογράφηκε στην Alba Iulia η ενοποίηση της Τρανσυλβανίας και η ένωση των επαρχιών της Βεσσαραβίας και της Μπουκοβίνα δημιουργώντας το κράτος της Μεγάλης Ρουμανίας. Σήμερα ωστόσο, τα σύνορα της Ρουμανίας είναι πολύ μικρότερα από αυτά του 1918, καθώς σημαντική υπήρξε η απώλεια εδαφών κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

30 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ 6 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ TV SOUNDTRACKS



Δεκάδες ήταν τα ελληνικά σήριαλ που αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα έχουν ταυτιστεί στο μυαλό μας και με το μουσικό τους θέμα, το τραγούδι των τίτλων που συνόδευε το καθένα. Η επιτυχία ήταν συνήθως ανάλογη της επιτυχίας του σήριαλ, υπήρχαν όμως και εξαιρέσεις. 
Αρχικά, σκόπευα να γράψω ένα top5, όμως δεν μπορούσα να αφήσω κάποιο από τα τραγούδια στα οποία κατέληξα εκτός, οπότε εγένετο top6. Να σημειώσω προκαταβολικά ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται ορχηστρικά κομμάτια, ούτε τραγούδια που δεν γράφτηκαν ειδικά για μια σειρά, όπως τα πολυαγαπημένα μου «Δυο μέρες μόνο» της Γαλάνη και το «Ίσως μια μέρα» του Βαρδή. Ξεκινάμε;

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΩΦΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ... ΦΑΣΑΡΙΑ!


Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος ερχόταν και σας έλεγε ότι ενοχλείται από τους κωφούς γείτονές τους, γιατί κάνουν φασαρία; Αυτή είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού στην πόλη Hagen στη βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία της Γερμανίας. Αν το μυαλό σας πήγε στο πονηρό, δεν είναι το σεξ η αιτία. Εκ γενετής κωφοί και οι δύο, o Mike Dumröse, 34 ετών και η Natascha Neitzel, 25 ετών, είχαν το μοναδικό ελάττωμα να βάζουν δυνατά την αγαπημένη τους μουσική. Οι κωφοί ως γνωστό μπορεί να μην ακούν ήχους, αισθάνονται όμως τις δονήσεις στον τοίχο και στο πάτωμα. Δεν γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο ζευγάρι πραγματικά το παράκανε ή αν είχε απλά την ατυχία να πέσει σε παράξενους γείτονες, γεγονός πάντως είναι ότι μόλις πληροφορήθηκαν για τις διαμαρτυρίες των γειτόνων τους, οι δύο Γερμανοί έφυγαν από το σπίτι τους και «μετακόμισαν» σε γειτονικό πάρκο, όπου έστησαν και τέντα για να μείνουν. Εν συνεχεία, φορείς της πόλης τους μετέφεραν σε ξενοδοχείο, ενώ σήμερα το ζευγάρι έχει ήδη βρει νέο σπίτι για να μείνει. Αυτό που δεν ξέρουμε μόνο είναι το πόσο δυνατά θα απολαμβάνουν την αγαπημένη τους μουσική στη νέα τους κατοικία. Ευχόμαστε πάντως να έχουν ανεκτικότερους γείτονες - ή έστω πιο ευγενικούς.

ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ... ΡΟΣΜΑΡΙ! (ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΕΙ ΠΙΟ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΓΕΛΙΟ)

Αξιολάτρευτο αυτό το κοριτσάκι από τη Νορβηγία, δεν μπορώ να πω, αλλά δεν είναι να την αφήνεις και πολύ μόνη της. Όχι μόνο ευχαριστιέται να καταστρέφει πράγματα, αλλά και το δείχνει με το δεν-έχω-δει-πιο-σατανικό γέλιο της! Αυτό το σατανικό γέλιο πάντως έχει ήδη προσελκύσει πάνω από πεντέμιση εκατομμυρία views στο video που ανέβασε η μητέρα της στο youtube μόλις την περασμένη εβδομάδα! Μωρέ γλυκούλα είναι να τη βλέπεις στο video, αλλά να ακούς το γέλιο live; Μόνο για όσους δεν σκιάζονται εύκολα!

ΑΠΟ ΤΟΥΣ INDIGNADOS ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ OCCUPY THE WALL STREET

      Όλα ξεκίνησαν από ένα αυθόρμητο κίνημα στην Ισπανία  μία εβδομάδα πριν τις τοπικές εκλογές στη χώρα τον περασμένο Μάιο. Η έννοια «αυθόρμητο» είναι βέβαια σχετική, καθώς η πρωτοβουλία ανήκε σε μία πρόσκληση-κάλεσμα στο facebook, όμως χιλιάδες ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν χωρίς κάποια άλλη οργάνωση ή κομματική ταμπέλα καταλαμβάνοντας την κεντρική πλατεία El Sol της Μαδρίτης. Απηυδησμένοι από τον ανούσιο προεκλογικό αγώνα ζητούσαν από τα κόμματα να τους ακούσουν, να κατανοήσουν τα προβλήματά και τις αγωνίες τους σε μια χώρα όπου η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ειδικά μεταξύ των νέων. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αμήχανα μπροστά σ’ αυτό το πρωτόγνωρο κίνημα ακομμάτιστης λαϊκής διαμαρτυρίας τους βάφτισαν Indignados, δηλαδή Αγανακτισμένους, ενώ οι ίδιοι αρχικά αυτοαποκαλούνταν Κίνημα 15Μ (της 15ης Μαΐου). Σύντομα, το κίνημα αυτό μεταφέρθηκε και στη χώρα μας, μόνο που εδώ εξαρχής οι πολίτες που κατέβηκαν στις πλατείες αποκαλούνταν από μόνοι τους Αγανακτισμένοι. Ξέσπασμα οργής με μούντζες προς το Κοινοβούλιο και απαξιωτικά συνθήματα, προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των διαμαρτυρόμενων πολιτών από περιθωριακές, ακραίες πολιτικές ομάδες οδήγησαν στην γρήγορο άνοδο, αλλά και το ξεφούσκωμα του φαινομένου στην Ελλάδα, όταν οι αυθόρμητες ειρηνικές διαμαρτυρίες άρχισαν να μετατρέπονται σε χώρους επεισοδίων και εκφώνησης πύρινων πολιτικών λόγων wannabe ηγετών.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου σήμερα, η τελευταία μέρα του μήνα και γιορτή του πολιούχου της Πάτρας, Αποστόλου Ανδρέα. 
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική αργία για τους Σκωτσέζους, καθώς ο Άγιος Ανδρέας θεωρείται ο προστάτης τους και  μάλιστα στα κυβερνητικά κτίρια της τοπικής κυβέρνησης τη σημερινή ημέρα υψώνεται η εθνική σημαία της Σκωτίας, που ονομάζεται και Σταυρός του Αγίου Ανδρέα, καθώς περιέχει έναν σταυρό σε σχήμα Χ, όπως ήταν και ο σταυρός πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Μάλιστα, αυτός ο χιαστός σταυρός περιέχεται και στη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ουσιαστικά είναι μια μίξη στοιχείων από τις εθνικές σημαίες των κρατών που το συναπαρτίζουν, της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ ΣΕ ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΕΣ

Είναι όλοι τους σταρ! Μεγάλοι σταρ του Χόλυγουντ με διεθνή φήμη, που όμως ξεκίνησαν την καριέρα τους ή απέκτησαν την πρώτη δόξα από ... σαπουνόπερες. Το "ταπεινό" και τόσο παρεξηγημένο αυτό είδος δε συγκεντρώνει μόνο τους β' διαλογής ηθοποιούς που απέρριψε η Μέκκα του κινηματογράφου, αλλά αρκετές φορές βοήθησε ηθοποιούς να αναδείξουν το δραματουργικό τους ταλέντο.

29 Νοεμβρίου 2011

EUROVISION ΝΕΑ

Μπορεί να απέχουμε ακόμα 6 μήνες παρά κάτι μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, στις 26 Μαϊου 2012 (η ημερομηνία του τελικού), ωστόσο αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία. Συγκεκριμένα, 5 χώρες έχουν ήδη επιλέξει τους καλλιτέχνες που θα τους εκπροσωπήσουν. Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι στο διαγωνισμό θα εκπροσωπηθεί από

Η ΠΙΟ SEXY ΝΟΡΒΗΓΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ... ΜΠΛΟΓΚΕΡ!

Μία μπλόγκερ ανακηρύχτηκε ως η πιο sexy Νορβηγίδα από το νορβηγικό αντρικό περιοδικό Mann. Πρόκειται για την 21 ετών Linnea Myhre, η οποία θα κοσμήσει τις σελίδες του περιοδικού στο επόμενο τεύχος του. Η ίδια διατηρεί blog στο οποίο σχολιάζει την καθημερινότητά της, τα ψώνια της και τις προτιμήσεις της στους άντρες (ειδικά αυτούς με μουστάκια). Το blog θα το βρείτε στη σελίδα http://www.linniiie.com/ αλλά δε θα καταλάβετε τίποτα, αφού είναι γραμμένο στα ... νορβηγικά φυσικά! Η ίδια είναι αρκετά γνωστή στη χώρα της και έχει ήδη κάνει πρωτοσέλιδη φωτογράφηση για τη νορβηγική έκδοση του Cosmopolitan, απ' όπου και η παρακάτω φωτογραφία.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011. 
Ας κάνουμε και τη σημερινή μας περιήγηση στον κόσμο, να δούμε τι σημαίνει η σημερινή ημέρα για άλλους λαούς. 

28 Νοεμβρίου 2011

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ "ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ" ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ (ανανεωμένο)


Κάνοντας απολογισμό της χρονιάς που τελείωνε, στις 31 Δεκεμβρίου 1895, η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον «θάνατον του εθνικού ποιητού Αχιλλέως Παράσχου συμβάντα την 26 Ιανουαρίου. Απώλεια μεγάλη της Ελληνικής φιλολογίας δι’ ην δεν απεζημιώθη με όλην την φιλολογικήν παραγωγήν του 1895». Ο χαρακτηρισμός του ως «εθνικού ποιητή» προφανώς και δε συμβαδίζει με την πραγματική, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, λογοτεχνική αξία ενός εκ των κυριοτέρων εκπροσώπων του αθηναϊκού ρομαντισμού, ο οποίος σταδιακά περιέπεσε σε λήθη, τα ποιήματά του χλευάστηκαν και εν τέλει απαξιώθηκαν. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου σήμερα, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για πολλές χώρες που σαν σήμερα απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα γιορτάζουν την επέτειο της ανεξαρτησίας τους η Αλβανία (από τους Τούρκους το 1912 με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από τον Ismail Qemali), η Μαυριτανία (από τους Γάλλους αποικιοκράτες το 1960) και ο Παναμάς (από την Ισπανία το 1821 ως τμήμα του κράτους της Μεγάλης Κολομβίας, από την οποία αποσχίστηκε το 1903 και έκτοτε υφίσταται ως ανεξάρτητο πλέον κράτος).

27 Νοεμβρίου 2011

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ


Η Ελβετία δεν είναι μόνο η χώρα των τραπεζών και ο φορολογικός παράδεισος στον οποίο κατέφυγαν τα μεγάλα κεφάλια για να προστατέψουν τις καταθέσεις τους, όταν οσμίστηκαν την οικονομική κρίση στον αέρα πετυχαίνοντας τελικά να την επιδεινώσουν. Κάποιες πολύ καθημερινές και χρηστικές εφευρέσεις που έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας είναι made in Switzerland. Ας τις γνωρίσουμε.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ


Κάποτε αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε κινηματογραφικές ταινίες και βιβλία. Σήμερα όμως αποτελεί μία ακόμα επιτυχή κατάκτηση της ιατρικής επιστήμης. Ο λόγος για τη μεταμόσχευση προσώπου.
Η πρώτη χειρουργική επέμβαση μερικής μεταμόσχευσης προσώπου πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2005 στη Γαλλία, παρά τις έως τότε επιφυλάξεις της επιστημονικής κοινότητας της χώρας ως προς την ηθική διάσταση του ζητήματος. Επρόκειτο για μια γυναίκα, την Isabelle Dinoire, το πρόσωπο της οποίας είχε παραμορφωθεί σοβαρά από το δάγκωμα του λαμπραντόρ της στο στόμα, τη μύτη και το πηγούνι της. τον Μάιο του 2005. Το μόσχευμα που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από την τριγωνική περιοχή μεταξύ μύτης και στόματος ενός εγκεφαλικά νεκρού δότη σε νοσοκομείο της Lyon, καθώς δεν μπορεί ο δότης σε μια τέτοια επέμβαση να είναι νεκρός.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011. Δεν έχουμε κάποια σημαντική γιορτή σήμερα σε κάποια χώρα του πλανήτη μας, οπότε θα θυμηθούμε κάποια ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σαν σήμερα.
Το 1095  ο πάπας Ουρβανός II κήρυξε στη σύνοδο του Κλερμόν την πρώτη Σταυροφορία για την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων. Αφορμή ήταν το αίτημα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού για στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση στον αγώνα του κατά των Σελτζούκων Τούρκων στη Μικρά Ασία, σύντομα όμως ο ορίζοντας της εκστρατείας διευρύνθηκε.