12 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012.

Στο Τουρκμενιστάν σήμερα είναι η Ημέρα των Μαρτύρων, προς τιμή των Τουρκμένων στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη του οχυρού Geok Tepe έναντι των Ρώσων εισβολέων το 1881. Είκοσι τρεις ημέρες είχε κρατήσει η πολιορκία του οχυρού, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Ασκαμπάτ, μέχρι οι Ρώσοι να καταφέρουν να φτιάξουν ένα υπόγειο τούνελ και να ανατινάξουν το τείχος εισβάλλοντας στο Geok Tepe. 

Η Τανζανία έχει αναγορεύσει εθνική αργία τη σημερινή ημέρα τιμώντας την Επανάσταση της Ζανζιβάρης το 1964. Η Ζανζιβάρη είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στην ανατολική Αφρική και αποτελεί αυτόνομο τμήμα του κράτους της Τανζανίας. Τον Δεκέμβριο του 1963 απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη βρετανική αποικιοκρατία και στις 12 Ιανουαρίου 1964 ξέσπασε επανάσταση με την οποία ανατράπηκε ο σουλτάνος και η κυβέρνησή που διοικούσε τη χώρα και αποτελείτο κυρίως από άτομα αραβικής καταγωγής. Λίγους μήνες μετά  Ζανζιβάρη ενώθηκε με την Ταγκανίκα και σχημάτισαν το σημερινό κράτος της Τανζανίας.
Στη Ζανζιβάρη γεννήθηκε το 1946 ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο τραγουδιστής των Κουίνς, Φρέντι Μέρκιουρι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Farrokh Bulsara. Εκεί έζησε μέχρι την ηλικία των 9 ετών, οπότε στάλθηκε να φοιτήσει στην Ινδία σε ένα αγγλικό ορφανοτροφείο αρρένων. Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, για να φύγει οριστικά από τη χώρα μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1964 και του κλίματος αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί. Έτσι, μετακόμισε με την οικογένεια του στο Λονδίνο και άρχισε να ανοίγει για αυτόν ο δρόμος της επιτυχίας.

Στην Ινδία σήμερα είναι η Εθνική Ημέρα Νεολαίας και, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων με τη συμμετοχή των νέων στα σχολεία αλλά και με ειδικά φεστιβάλ. Η σημερινή ημέρα έχει επιλεγεί για μια τέτοια γιορτή, διότι συμπίπτει με την ημερομηνία της γέννησης του Swami Vivekananda το 1863, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος Ινδός φιλόσοφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου