28 Ιανουαρίου 2012

ΕΦΗΒΗ, ΠΟΥ ΕΠΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕ ΜΟΝΟ ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ, ΚΙΝΔΥΝΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ

Μια έφηβη κοπέλα από το Μπίρμιγχαμ της Αγγλίας, η 17χρονη Stacey Irvine κινδυνεύει να πεθάνει σύμφωνα με τους γιατρούς, διότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με φαστ φουντ και πιο συγκεκριμένα με κοτομπουκιές, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Daily Telegraph. Σε ηλικία 2 ετών επισκέφτηκε με τη μητέρα της ένα εστιατόριο των McDonald's και από τότε "κόλλησε" με το συγκεκριμένο είδος φαγητού και δη με τις κοτομπουκιές, ενώ δεν έφαγε ποτέ μέχρι σήμερα φρούτα ή λαχανικά. Η μόνη διατροφική της παρέκκλιση όλα αυτά τα χρόνια είναι το πρωινό της, το οποίο αποτελείται από μία φέτα ψωμί του τοστ και πατατάκια.
Η ιστορία της ήρθε στο φως, όταν η κοπέλα λιποθύμησε πριν λίγες ημέρες στο εργοστάσιο όπου εργάζεται στην περιοχή του Μπίρμινγχαμ, ενώ δεν μπορούσε ούτε να αναπνεύσει. Οι γιατροί που την εξέτασαν διαπίστωσαν ότι οι φλέβες στο στόμα της είχαν διογκωθεί, ενώ διέγνωσαν ότι έπασχε και από αναιμία. Οι γιατροί ξεκίνησαν μια σειρά ενέσεων και παροχή βιταμινών προειδοποιώντας την Stacey ότι αν δεν αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες οδηγείται σε βέβαιο θάνατο. Ωστόσο, ο εθισμός της στα φαστ φουντ μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πιο ισχυρός, με την ίδια να δηλώνει ότι δεν μπορεί να φάει καμιά άλλη τροφή, καθώς από τότε που δοκίμασε τις κοτομπουκιές για πρώτη φορά στα δυο της χρόνια τις αγάπησε τόσο πολύ, που δεν μπορεί να φάει τίποτε άλλο. 
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μια μερίδα McNuggets, που είναι η αποκλειστική τροφή της κοπέλας, περιέχει 280 θερμίδες, 17 γραμμάρια λίπη, 16 γραμμ. υδατάνθρακες, 14 γραμμ πρωτεΐνες και 600 mg νάτριο. Μια μερίδα τηγανητές πατάτες, που είναι το συνοδευτικό πιάτο, περιέχει 230 θερμίδες, 11 γραμμάρια λίπη, 29 γραμμ. υδατάνθρακες, 3 γραμμ πρωτεΐνες και 160 mg νάτριο. Με άλλα λόγια, αν αναλογιστούμε ότι η Stacey κατανάλωνε τρία γεύματα McNuggets την ημέρα, ημερησίως επί δεκαπέντε χρόνια κατανάλωνε ένα τρίτο περισσότερα λίπη, αλλά και τη διπλάσια ποσότητα αλατιού από ότι συνιστούν οι γιατροί. Αντίθετα δεν κατανάλωνε σχεδόν καθόλου βιταμίνη C, αφού το συγκεκριμένο γεύμα προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό μόλις το 2% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη C.
Η μητέρα της νεαρής εργάτριας, η 39χρονη Evonne Irvine, η οποία προσπαθεί μάταια να πείσει την κόρη της να επισκεφτεί κάποιον ειδικό, υποστηρίζει ότι κατά το παρελθόν προσπάθησε να αναγκάσει την κόρη της να αλλάξει διατροφή αφήνοντας την σκόπιμα νηστική, αλλά χωρίς επιτυχία. Μου είναι αδιανόητο να κατανοήσω πώς μια μητέρα δεν κατάφερε να μάθει στην κόρη της έστω έναν δυο βασικούς διατροφικούς κανόνες. Υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι να μάθεις σε ένα παιδάκι 2 χρονών, σε μια ηλικία που μόλις έχει αρχίσει να διαμορφώνει την προσωπικότητα του, ώστε να τρώει κι άλλες τροφές: με χυμούς, μέσα από το παιχνίδι, "για να δείξει πόσο αγαπάει τη μαμά του", προσθέτοντας νέες, πιο θρεπτικές γεύσεις στο φαστ φουντ σάντουιτς του παιδιού αν αυτό είναι τόσο κακομαθημένο κ.ο.κ. Ακόμα και με το ζόρι θα μπορούσε να πάει το κοριτσάκι σε έναν παιδοψυχίατρο, γιατί προφανώς υπήρχε εξ αρχής κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, ακόμα και σε έναν παιδίατρο, ο οποίος στη χειρότερη περίπτωση θα έγραφε βιταμίνες, μουρουνέλαιο, κάτι τέλος πάντων που θα τόνωνε τον οργανισμό του κοριτσιού. Σίγουρα πάντως δε θα μπορούσε να πείσει το παιδί με τη βία αφήνοντας το νηστικό, όπως δηλώνει ότι έκανε η μητέρα. Ειδικά αν το παιδί είναι κακομαθημένο, από αντίδραση και μόνο είναι φυσικό ότι δε θα συμμορφωθεί με τη βίαιη αλλαγή της διατροφής του. Αλλά είναι προφανές στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα διαπαιδαγώγησης εξ αρχής. Και αυτό είναι το πιο εγκληματικό απ' όλα, η αρρωστημένη αγάπη των γονέων, που ουσιαστικά καταστρέφει τα παιδιά, και όταν συνειδητοποιούν τι έχουν προκαλέσει, είναι πλέον πολύ αργά. 
Προς υπεράσπιση της μητέρας πάντως να σημειώσουμε ότι τα άλλα δύο παιδιά της, ο Leo και η Ava - πέντε και τριών ετών αντίστοιχα - ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, και πάλι όμως η συμπεριφορά αυτής της γυναίκας απέναντι στην 17χρονη Stacey που ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ ζωής και θανάτου ήταν αδικαιολόγητα εγκληματική. Όπως λέει και μια παροιμία: "Αμαρτίες γονέων, παιδεύουσι τέκνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου