19 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΔΗΣΗ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 1Ο ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ!

Η είδηση δεν έρχεται από την Ελλάδα, είναι όμως από μόνη της αρκούντως σοκαριστική και μας αφορά επί της ουσίας όλους, ενώ πρέπει να προβληματίσει λίγο περισσότερο όσους είναι γονείς. Την περασμένη εβδομάδα η σλοβακική εφημερίδα "SME", που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας που έδειξαν ότι το 7.9% των μαθητών ηλικίας 5-9 ετών στη χώρα καπνίζει σε καθημερινή βάση, ενώ στις μεγάλες πόλεις το ποσοστό φτάνει στο απίστευτο 12.6% των παιδιών! Και μάλιστα αυτά τα ποσοστά είναι τριπλάσιο σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος, η έρευνα αφορά παιδιά από 5-9 χρονών μόλις. Για τα παιδιά του αντίστοιχου Γυμνασίου και Λυκείου το ποσοστό των καπνιστών έχει ανέβει ήδη σε δυσθεώρητα ύψη.

Δεν ξέρω τι γίνεται με τα παιδιά αυτών των ηλικιών στη χώρα μας, πιστεύω ότι τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα. Για την ακρίβεια θα ήθελα να πιστεύω ότι τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα θα ήταν μηδενικά. Δεν αμφιβάλλω ότι τα ποσοστά των εφήβων καπνιστών είναι υψηλά και εδώ. Θυμάμαι τι γινόταν στις τουαλέτες του σχολείου την ώρα του διαλείμματος, όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο εξακολουθεί και τώρα να συμβαίνει. Αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ παιδιά του Δημοτικού να καπνίζουν και μάλιστα σε τόσο υψηλά ποσοστά.
Από την άλλη όμως προβληματίζομαι από το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών - τουλάχιστον στην Ευρώπη - και από το πρότυπο που περνάνε οι καπνιστές γονείς στα παιδιά τους. Όπως άλλωστε υποστηρίζουν και οι Σλοβάκοι επιστήμονες, το αυξημένο ποσοστό των παιδιών καπνιστών στη χώρα τους οφείλεται κατά βάση στην τάση των παιδιών να μιμούνται κατά κύριο λόγο τη συμπεριφορά των γονιών τους, ενώ αυξημένες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές έχουν τα παιδιά εκείνα, που η μητέρα τους κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου