11 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ 2011 ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΖΕΣΤΑ ΕΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ


Το 2011 ήταν για τον πλανήτη μας η δέκατη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό με βάση τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα και αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Αυτό δε που πρέπει να μας ανησυχήσει, καθώς επιβεβαιώνει απόλυτα ότι βιώνουμε μια σημαντική κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, είναι ότι οι δεκατρείς καταγεγραμμένες πιο ζεστές χρονιές είναι μετά το 1997, ενώ η δεκαετία 2000-2010 ήταν η πιο ζεστή δεκαετία για τη Γη μας. 

Το σημαντικότερο μετεωρολογικό φαινόμενο του 2010 ήταν η συνέχιση της επίδρασης του La Niña μέχρι τον Μάιο στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού. Το φαινόμενο αυτό φέρεται να ευθύνεται για την ξηρασία που παρατηρήθηκε το 2011 στην ανατολική Αφρική, τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανού στην περιοχή του ισημερινού και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τις πλημμύρες στη Νότια Αφρική, την Ανατολική Αυστραλία και τη νότια Ασία. 
Στη βόρια Ρωσία η θερμοκρασία κυμάνθηκε κατά μέσο όρο 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ σε ορισμένες περιοχές η διαφορά με τις μέσες τιμές έφτασε ακόμα και τους 9 βαθμούς. Το καλοκαίρι του 2011 ήταν το τρίτο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στη Μόσχα και το πιο ζεστό όλων των εποχών για τη Φινλανδία. Η δε πρωτεύουσα της σκανδιναβικής χώρας είδε το πρώτο χιόνι του χειμώνα που διανύουμε μετά την Πρωτοχρονιά - πιο αργά από ποτέ. Στην Αρμενία είδαν το καλοκαίρι που πέρασε να καταγράφεται η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα και ήταν 43,7 βαθμοί Κελσίου. Το 2011 ήταν η πιο ζεστή χρονιά μέχρι σήμερα για την Ισπανία και τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής - μέχρι και τον Οκτώβριο που είναι διαθέσιμα τα στοιχεία. Το 2011 είναι η πιο ζεστή χρονιά μετά το 1900 για τους Γάλλους σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας με τη θερμοκρασία να έχει κυμανθεί κατά 1.5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αντίστοιχα, πάνω από τις φυσιολογικές τιμές κατά 1 βαθμό Κελσίου περίπου κυμάνθηκε η θερμοκρασία στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, στη νοτιοδυτική Ασία, στη βόρεια και κεντρική Αφρική, καθώς και στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, το βόρειο Μεξικό, στο βορειοανατολικό Καναδά και στη Γροιλανδία. Στην Αρκτική θάλασσα η έκταση του πάγου καταγράφηκε στα 4.33 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 35% κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου από το 1979 έως το 2000 και η δεύτερη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Η μικρότερη έκταση που μετρήθηκε στον Βόρειο Πόλο ήταν 4.17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2007.
Αντίθετα, θερμοκρασίες κάτω από το μέσο όρο μέχρι και 1 βαθμό Κελσίου σημειώθηκαν το 2011 στη βόρεια και κεντρική Αυστραλία, αποτέλεσμα της σημαντικής νεφοκάλυψης και των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στις αρχές του έτους. Θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό παρατηρήθηκαν και στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, στο νοτιοδυτικό Καναδά και σε τμήματα της ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδοκίνας, της ανατολικής Κίνας και της Κορεατικής Χερσονήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου