21 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2012. Για να κάνουμε και σήμερα τον καθιερωμένο γύρο του κόσμου να δούμε τι γιορτάζουν σήμερα άλλοι λαοί του πλανήτη μας.

Η σημερινή ημέρα είναι από τις σημαντικότερες για τους κατοίκους της Δομινικανής Δημοκρατίας, οι οποίοι τιμούν την προστάτιδα τους, την Altagracia ("η Μεγαλόχαρη" στα ελληνικά), ένα πορτρέτο της Παναγίας από τη σκηνή της Γεννήσεως φιλοτεχνημένο το 16ο αιώνα. Σύμφωνα με το μύθο, η ευσεβής κόρη ενός πλουσίου εμπόρου, είχε ζητήσει από τον πατέρα της να της φέρει ένα πορτρέτο της Μεγαλόχαρης από τον Άγιο Δομίνικο, αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε το πορτρέτο και εκείνος δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς του ζητούσε η κόρη του. Την ώρα που ο έμπορος συζητούσε αυτόν τον προβληματισμό του με έναν φίλο του στην πόλη, εμφανίστηκε ένας γέροντας με μακριά γενειάδα, περαστικός από το μέρος, άκουσε τη συζήτηση και έβγαλε από την κάπα του μια τυλιγμένη ζωγραφιά λέγοντας στον έμπορο ότι είναι αυτό που έψαχνε, η εικόνα της Μεγαλόχαρης. Ο φίλος του εμπόρου φιλοξένησε και τους δύο στο σπίτι του εκείνο το βράδυ, αλλά όταν ξημέρωσε ο γέροντας είχε εξαφανιστεί. Ο έμπορος έβαλε την εικόνα κάτω από το μανδύα του και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, όμως η εικόνα εξαφανιζόταν και την εντόπιζε έξω από τα ρούχα και τελικά, ο έμπορος παρέδωσε το πορτρέτο αυτό στην εκκλησία. Αρχικά, η γιορτή της Altagracia εορταζόταν τον δεκαπενταύγουστο, ωστόσο μετακινήθηκε στις 21 Ιανουαρίου για να συμπίπτει με την επέτειο από τη νίκη κατά των Γάλλων  το 1690.
Σε ένα άλλο κράτος της Καραϊβικής, στα νησιά Μπαρμπάντος, η σημερινή εθνική αργία είναι αφιερωμένη στο πρώτο πρωθυπουργό της χώρας, τον Errol Barrow, η σημαντικότερη ιστορική προσωπικότητα της χώρας μέχρι σήμερα. Ο Barrow ασχολείτο με τα πολιτικά πράγματα του τόπου του ήδη από την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας. Το 1961 εξελέγη πρωθυπουργός (ο ακριβής αγγλικός όρος ήταν "premier" σε αντίθεση με τον όρο "prime minister" που προσιδιάζει στον πρώτο τη τάξει υπουργό ενός ανεξάρτητου κράτους) με το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα και λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία και συμφωνήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1966. Ο Barrow κυβέρνησε τη χώρα μέχρι τις εκλογές του 1976, ενώ εξελέγη και πάλι πρωθυπουργός το 1986 και στη συνέχεια κυβέρνησε μέχρι το θάνατό του στις 1 Ιουνίου 1987. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προώθησε σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν στην τουριστική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, εισήγαγε και την δωρεάν, καθολική εκπαίδευση, ενώ ηγήθηκε της πρωτοβουλίας για την δημιουργία της CARICOM, της ζώνης ελεύθερου εμπορίου των κρατών της Καραϊβικής. Η σημερινή ημέρα, που συμπίπτει με την επέτειο γεννήσεως του Barrow, ανακηρύχθηκε εθνική επέτειος μόλις δύο χρόνια από το θάνατο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου