25 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012.
Στη Ρωσία σήμερα γιορτάζει η αγία Τατιάνα, η γιορτή της οποίας σηματοδοτεί το τέλος των εξετάσεων και την αρχή των χειμερινών διακοπών για τους σπουδαστές, γι' αυτό και η σημερινή ημέρα ονομάζεται και Ημέρα των Φοιτητών - από το 2005 και μετά. Η σύνδεση της αγίας με την εκπαίδευση έγινε το  1755, όταν η τότε αυτοκράτειρα Ελισάβετ θεμελίωσε τη συγκεκριμένη ημέρα το πρώτο πανεπιστήμιο της Ρωσίας, το πανεπιστήμιο τη; Μόσχας.
Στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας
με πληθυσμό πάνω από έντεκα εκατομμύρια κατοίκους, γιορτάζουν την επέτειο από τη θεμελίωση της πόλης στις 25 Ιανουαρίου 1554. Το χωριό που χτίστηκε στην περιοχή και στο πέρασμα των αιώνων μετεξελίχθηκε στη σημερινή μεγαλούπολη ονομαζόταν αρχικά São Paulo dos Campos de Piratininga και προοριζόταν για τα μέλη θρησκευτικής ιεραποστολής.
Για τους κατοίκους της Ουαλίας που ακολουθούν τα πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου τους, σήμερα γιορτάζουν τη δική τους, ουαλική γιορτή των ερωτευμένων. Είναι η Ημέρα της Αγίας Dwynwen (Dydd Santes Dwynwen στα ουαλικά), η οποία σύμφωνα με την παράδοση ερωτεύτηκε έναν άνδρα που ονομαζόταν Maelon, αλλά ο έρωτας αυτός δεν ευοδώθηκε, γιατί δε συμφωνούσε ο πατέρας της, ένας ουαλός βασιλιάς του 5ου αιώνα, ο Brychan Brycheiniog.
Στη Λιθουανία η σημερινή ημέρα ονομάζεται Krimeline ή Ημέρα των Ερπετών. Σύμφωνα με την παράδοση, σήμερα είναι η ημέρα που τα φίδια και γενικά όλα τα ερπετά ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη. Οι κάτοικοι - φαντάζομαι μόνο στα χωριά και μόνο όσοι ακολουθούν τα παραδοσιακά έθιμα - βγάζουν έξω από τα σπίτια κούπες με φαγητό και γάλα και αν αυτά φαγωθούν από τα φίδια, υποτίθεται ότι η χρονιά θα είναι ευνοϊκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου