7 Ιανουαρίου 2012

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ BARBIE ΦΑΛΑΚΡΗ;

Η πιο διάσημη κούκλα με την οποία παίζουν εκατομμύρια κορίτσια σε όλον τον κόσμο καθημερινά δεν είναι άλλη από την Barbie. Η Barbie αποτελεί επί της ουσίας ένα από τα σύμβολα του δυτικού, καταναλωτικού τρόπου ζωής, που μαθαίνει από μικρή ηλικία τα κορίτσια να προσέχουν το σώμα τους, να φαίνονται ωραίες, να καταναλώνουν για να αποκτήσουν τα πλήρη σετ της αγαπημένης τους κούκλας, να ερωτεύονται όπως η Barbie είναι ερωτευμένη με τον Ken, να γνωρίζουν τον κόσμο μέσα από τις πολλές μεταμορφώσεις της ίδιας της Barbie. Την έχουμε δει να ασχολείται με όλα σχεδόν τα επαγγέλματα. Έχει γίνει από γιατρός μέχρι δασκάλα αλλά και πριγκίπισσα. Έχει φορέσει από κουστούμι μέχρι μαγιό και στολή για σκι. Φροντίζει όμως να περάσει και κοινωνικά μηνύματα στα παιδιά. Έχει αποκτήσει μια αφροαμερικανή και μια ισπανόφωνη φίλη, την Christie και την Teresa, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ρατσίστρια και δίνοντας το καλό παράδειγμα που πολλές φορές αδυνατούν να δώσουν ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς. Τώρα ήρθε μήπως η σειρά να γίνει και φαλακρή; 

Αυτό τουλάχιστον ζητάει μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν ειδική σελίδα στο facebook με τίτλο "Beautiful and Bald Barbie!" με αίτημα προς την κατασκευάστρια εταιρία MATEL, προκειμένου να παράξει και μία φαλακρή Barbie που θα κρατάει συντροφιά στα μικρά κορίτσια που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου ή άλλες παθήσεις και χάνουν τα μαλλιά τους. Μία τέτοια κούκλα θα μπορεί ακόμα να απευθύνεται και σε κορίτσια που τα ίδια είναι μεν υγιή, έχουν όμως τη μητέρα τους ή άλλη συγγενή με πρόβλημα που τους δημιουργεί τριχόπτωση. Είναι περιττό βέβαια να σημειώσουμε ότι αρκετές ομάδες καρκινοπαθών έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ήδη αριθμεί περίπου 4.800 μέλη στο facebook.
Τον αγώνα για το σχεδιασμό μιας φαλακρής Barbie προωθούν και αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η πρώην σύζυγος του Τσάρλι Σιν, ηθοποιός Ντενίζ Ρίτσαρντς. Σύμφωνα με την Samantha Clutton, ψυχολόγο και σύμβουλο για καρκινοπαθείς στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, μία τέτοια κούκλα θα βοηθούσε σημαντικά τα μικρά κορίτσια που πάσχουν από καρκίνο να νιώσουν ότι είναι και αυτά όμορφα, να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους και να νιώθουν ότι δε διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα παιδιά. Το σύνθημα μοιάζει να είναι "Η φαλάκρα είναι ομορφιά". 
Έναυσμα για αυτήν την πρωτοβουλία αποτέλεσε η παραγωγή μίας και μοναδικής φαλακρής κούκλας Barbie, η οποία δεν κυκλοφόρησε ποτέ στο εμπόριο, αλλά σχεδιάστηκε ειδικά για ένα τετράχρονο κοριτσάκι από τις ΗΠΑ που έπασχε από καρκίνο, αλλά ήταν η κόρη μια φίλης της συζύγου του διευθυντή της MATEL. Αυτό που ζητείται τώρα δεν είναι τίποτε άλλο από τη μαζική παραγωγή μίας αντίστοιχης κούκλας που θα βοηθήσει πολύ περισσότερα παιδιά σε όλον τον κόσμο που πάσχουν από αυτή τη σοβαρή αρρώστια, έχουν ανάγκη να νιώσουν ίσα με τα υγιή παιδάκια, αλλά δεν έχουν το προνόμιο να έχουν πρόσβαση στον διευθυντή της κατασκευάστριας εταιρίας.