22 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ ;


Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του Ιάπωνα δημοσιογράφου Yoji Gomi βασισμένο σε συνεντεύξεις του δημοσιογράφου με τον μεγαλύτερο γιο του αποθανόντος βορειοκοεράτη ηγέτη Kim Jong-il, τον Kim Jong-nam. Ο Kim Jong-nam, που σήμερα ζει μόνιμα στο Μακάο της Κίνας, προοριζόταν αρχικά να είναι αυτός ο διάδοχος του πατέρα του στο τιμόνι της Βορείου Κορέας, αλλά έγινε το "μαύρο πρόβατο" της δυναστείας, όταν συνελήφθη με πλαστό διαβατήριο να προσπαθεί να επισκεφτεί την ιαπωνική Ντίσνεϊλαντ. 
Στη συνέντευξή του στον Ιάπωνα δημοσιογράφο εκφράζει την προτίμησή του στο δυτικό δημοκρατικό πολίτευμα έναντι της "κομμουνιστικής μοναρχίας", ενώ εκτιμά ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς
σύντομα θα καταρρεύσει με ή χωρίς μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα αμφισβητεί τις ηγετικές ικανότητες του μικρότερου αδερφού του και νυν ηγέτη της χώρας, Kim Jong-un, τον οποίο χαρακτηρίζει "διακοσμητικό στοιχείο", καθώς η πραγματική εξουσία ασκείται - σύμφωνα με τα λεγόμενα του - από την κυρίαρχη ελίτ της χώρας. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά "είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι η απόλυτη εξουσία, η οποία σφυρηλατήθηκε στη χώρα για πολλά χρόνια, μπορεί να περάσει στα χέρια του νεαρού ηγέτη που είχε εκπαιδευτεί για το ρόλο αυτό μόνο για δύο χρόνια". 
Στην ίδια συνέντευξη ο Kim Jong-nam εκμυστηρεύεται ότι η καπιταλιστική ζωή που ζούσε ο ίδιος όταν σπούδαζε στην Ελβετία ανάγκασε τον πατέρα του να ελέγξει περισσότερο τα άλλα του παιδιά, απέναντι στα οποία άρχισε να δείχνει περισσότερη αγάπη. Αποκαλύπτει επίσης ότι στο παρελθόν είχε συμβουλέψει τον πατέρα του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για περισσότερη διαφάνεια και να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις των δυτικών κρατών για τις επανειλημμένες πυρηνικές δοκιμές της χώρας. 
Ισχυρισμοί που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή απλά προσπάθεια του Jong-nam να φανεί αρεστός στη Δύση σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος για αν εξασφαλίσει το μέλλον του; Δύσκολο να το απαντήσει κάποιος. Το μέλλον θα δείξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου