17 Ιανουαρίου 2012

Η ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ

Τελικά πόσο εύκολο είναι να χειραγωγήσουμε τον εαυτό μας και να αποφύγουμε να καταναλώνουμε λιπαρές τροφές που τελικά προκαλούν παχυσαρκία με όλε τις παρενέργειες που αυτή επιφέρει για την υγεία μας; Μήπως το πρόβλημα δεν είναι απλά ψυχολογικό αλλά και γενετικό; Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Lipid Research", ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά προορισμένοι να είναι πιο επιρρεπείς στις τροφές που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "βρώμικο φαγητό". Οι ερευνητές εξέτασαν είκοσι ένα παχύσαρκα άτομα, ηλικίας από 21έως 50 ετών, και ανακάλυψαν ότι τα άτομα εκείνα που είχαν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου CD36 είχαν μεγαλύτερη επιθυμία να καταναλώνουν τροφές με υπερβολικά λίπη.

Σύμφωνα με μία από τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, την δόκτορ Yanina Pepino, επίκουρο καθηγήτρια της Ιατρικής, ο σκοπός τους εξαρχής ήταν να ανακαλύψουν τις επιπτώσεις για όσους ανθρώπους έχουν αυτό το γονίδιο. «Θέλαμε να διαπιστώσουμε αν οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν το λίπος μέσω της γεύσης. Δεδομένου ότι τα ζώα μπορούν να ανιχνεύουν το λίπος ως μια γεύση, θέλαμε να μάθουμε αν μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι το ίδιο", ανέφερε η δόκτορ Πεπίνο. «Το λίπος είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τη ζωή. Αν και το έχουμε δαιμονοποιήσει, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι είναι ένα εξελικτικό στοιχείο που χρειαζόμαστε".
Στην έρευνα δε συμμετείχαν άτομα με αποδεδειγμένη διαταραχή της γεύσης, καθώς και καπνιστές ή έγκυες γυναίκες. Ο κάθε συμμετέχων είχε στη διάθεση του τρία φλιτζάνια με νερό: τα δύο είχαν μόνο νερό, ενώ στο τρίτο είχε προστεθεί και μια μικρή ποσότητα λίπους. Συγκεκριμένα, υπήρχε μικρή ποσότητα ελαϊκού λίπους, που είναι βασικό συστατικό του ελαιόλαδου, και αποτελεί καθαρό λίπος. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να δοκιμάσουν λίγο από τα τρία φλιτζάνια και να προσδιορίσουν εκείνο που ήταν διαφορετικό γευστικά. Προκειμένου να μην επηρεαστούν τα υποκείμενα της έρευνας από τις άλλες τους αισθήσεις (όσφρηση, όραση ή την υφή) και να επικεντρωθούν μόνο στην αίσθηση της γεύσης τους, οι επιστήμονες έλαβαν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι συμμετέχοντες είχαν κάτι σαν μανταλάκι στη μύτη για να μην αισθάνονται τη μυρωδιά του λίπους. Επίσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αραβικό κόμμι προκειμένου να συγκαλύψουν την οξύτητα, καθώς και λευκή μπογιά και κόκκινα φώτα για να καλύψουν το χρώμα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των πειραμάτων, οι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο ευαισθησίας στην πρωτεΐνη CD36 απαιτούν πολύ λιγότερο λίπος, ενώ τα άτομα με λιγότερη ευαισθησία χρειάζονται πολύ περισσότερο λίπος. Ωστόσο, η έρευνα δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει αν αυτή η πρωτεΐνη κρύβεται πίσω από την παχυσαρκία. Ενδεχομένως να υπάρχει μια αιτιακή σχέση, αλλά αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, όπως για παράδειγμα να ερευνηθεί εάν και κατά πόσο η πρωτεΐνη CD36 επηρεάζει την ποσότητα του λίπους που απορροφάται από τον οργανισμό. Αυτό πάντως που σίγουρα θα βοηθούσε για να αποφύγει κάποιος την παχυσαρκία, θα ήταν το να άλλαζε τον τρόπο ζωής του και φυσικά τις τροφές που καταναλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου