22 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Τα παιδιά είναι γνωστό ότι είναι γεμάτα απορίες. Αρχίζουν να μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους, να κάνουν σύνθετες σκέψεις και να ψάχνουν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα που όμως απαιτούν περίπλοκες απαντήσεις. Πολλές φορές οι γονείς δεν μπορούν να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα παιδιά είτε γιατί είναι περίπλοκες είτε γιατί μπορεί ακόμα και να μην τις γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι.
Η εβδομαδιαία ρωσική εφημερίδα Argumenty i Fakty (Аргументы и факты στα ρωσικά), έκανε μια έρευνα μεταξύ γονιών με παιδιά ηλικίας από 5 έως 16 ετών με αντικείμενο ποιες είναι οι ερωτήσεις που θα φοβόντουσαν να ακούσουν από το στόμα των παιδιών τους. Όλες έχουν σχέση με
επιστημονικά θέματα, καθώς απαιτείται αντίστοιχη επιστημονική γνώση και από τους ίδιους. Αντίθετα, λείπουν πιο συχνές ερωτήσεις, όπως πώς γίνονται τα παιδιά ή τι παθαίνει ο άνθρωπος που πεθαίνει, ίσως γιατί οι γονείς είναι προετοιμασμένοι για αυτές. 
Στην πρώτη θέση, η ερώτηση που θα φόβιζε περισσότερο από όλες τους Ρώσους γονείς είναι, η απορία πολλών παιδιών πού πηγαίνει την ημέρα το φεγγάρι και δεν το βλέπουμε στον ουρανό, όπως τη νύχτα. Ακολουθεί η απορία "γιατί ο ουρανός είναι μπλε", ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ερώτημα που απασχολεί και πολλούς ενήλικες, "αν πρόκειται να δούμε κάποια μέρα εξωγήινους". Ακολουθούν ερωτήσεις όπως "γιατί δεν πέφτουν τα αεροπλάνα" και "γιατί το νερό είναι υγρό". Άλλες ερωτήσεις των παιδιών που κερδίζουν μια θέση μεταξύ των δέκα πιο τρομακτικών για τους Ρώσους γονείς είναι "πού πάνε οι μέλισσες και τα πουλιά το χειμώνα", "από που ξεκινάει το ουράνιο τόξο", οι απορίες για τις διαφορετικές ζώνες ώρας - μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η έρευνα έγινε μόνο σε Ρώσους και η Ρωσία είναι χωρισμένη σε πολλές ζώνες με διαφορετική ώρα λόγω της αχανούς της έκτασης. Στην δεκάδα όμως συναντούμε και μια απρόσμενη απορία, το εάν θα μπορούσε ένας καρχαρίας να δαγκώσει έναν δεινόσαυρο! Υπάρχουν στ' αλήθεια παιδιά που έχουν μια τέτοια απορία; Τι να πω.. Ρωσία είναι αυτή.
Πώς αντιδρούν οι γονείς σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις που είναι μεν λογικές για τα παιδιά, απαιτούν όμως ιδιαίτερες γνώσεις αλλά και δεξιότητα από την πλευρά των γονέων προκειμένου να μην προκαλέσουν μεγαλύτερη σύγχυση στα βλαστάρια τους; Οι μισοί δήλωσαν ότι νιώθουν πολύ άβολα όταν δεν γνωρίζουν τη σωστή απάντηση, αλλά από αυτούς μόνο ο ένας στους τρεις ψάχνει να μάθει πληροφορίες για να ικανοποιήσει την παιδική περιέργεια. Αντίθετα, οι περισσότεροι συνήθως προτιμούν να παραπέμψουν τα παιδιά σε κάποιον άλλο, που ίσως και να γνωρίζει την απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου