23 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΛΙΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΕΛΕΜΠΡΙΤΙ


Το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση και ειδικά οι συνεντεύξεις των λεγόμενων "αστέρων". Πρέπει να βγει μια είδηση, μια αποκλειστικότητα, κάτι που να συζητηθεί τελοσπάντων. Εδώ έρχονται να δώσουν χείρα βοηθείας οι ερωτήσεις κλισέ, δηλαδή ερωτήσεις για όλες τις χρήσεις που "παγιδεύουν" ακόμα και τον πιο απρόθυμο διάσημο και δίνουν τροφή στα life style έντυπα, στις κουτσομπολίστικες τηλεοπτικές εκπομπές - και στο δελτίο ειδήσεων του ΣΤΑΡ.


1. "Έχεις κάνει μπότοξ;"
Η ερώτηση τίθεται και πιο κομψά ως εξής: "αν έκανες μπότοξ θα το έκρυβες;". Και βέβαια υπάρχουν οι παραλλαγές, όπου αντί για μπότοξ, ο δημοσιογράφος βάζει τη λέξη "πλαστικές επεμβάσεις". Είναι από τα αγαπημένα θέματα του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ και προκαλεί ρίγη συγκίνησης στον ρεπόρτερ που τη θέτει, αφού προηγουμένως έχει προσπεράσει βιαστικά ανιαρές ερωτήσεις όπως "τι κάνεις αυτήν την περίοδο στα επαγγελματικά σου", "με ποιους συνεργάζεσαι" και άλλα τέτοια τετριμμένα που δεν βγάζουν είδηση. Αν δε ο καλλιτέχνης - που κατά κύριο λόγο είναι γένος θηλυκού - παραδεχτεί την παραμικρή επέμβαση - πλαστική να 'ναι κι ότι να 'ναι - ο εκστασιασμένος ρεπόρτερ είναι έτοιμος να διακόψει για λίγο τη συνέντευξη και να ειδοποιήσει το διευθυντή του ότι "έχουμε θεματάρα".

2. "Ενδιαφέρεσαι να πας στη Eurovision;" 
Πρόκειται για ερώτηση-φετίχ που απευθύνεται σε όλους τους τραγουδιστές, όλων των μουσικών τάσεων. Αν ο καλλιτέχνης ανήκει στο επονομαζόμενο και ως "έντεχνο" ρεπερτόριο, η απάντηση συνήθως συνοδεύεται από έναν φιλιππικό κατά του "ευτελούς πανηγυριού", ενώ αν ο τραγουδιστής είναι πιο ποπ, πιθανώς να πατήσει την καλά κρυμμένη μπανανόφλουδα που κρύβει η ερώτηση και να δώσει απαντήσεις τύπου "θα με ενδιέφερε μόνο με ένα πολύ καλό τραγούδι" ή "θα πήγαινα μόνο με ανάθεση, όπως πήγε και η Παπαρίζου", αποδεικνύοντας πόσο μεγάλη ψωνάρα είναι κατά βάθος. Μια συμβουλή: καλό είναι αυτή η ερώτηση να αποφεύγεται να τίθεται σε ξένους καλλιτέχνες, που έχετε την τιμή να τους παίρνετε συνέντευξη. Ακόμα θυμάμαι το σοκ και το δέος που ένιωσε ο Έρος Ραμαζότι, όταν πολύ γνωστός life style δημοσιογράφος του έκανε πριν λίγα χρόνια την ερώτηση αν θα τον ενδιέφερε να διαγωνιστεί κάποια στιγμή στη Eurovision.

3. "Σε ενδιαφέρει μια διεθνής καριέρα;"
Προσοχή: αυτή η ερώτηση πρέπει να τίθεται επιλεκτικά και απαιτεί καλό ένστικτο από την πλευρά του δημοσιογράφου. Αν τεθεί σε λάθος άνθρωπο, δηλαδή σε όποιον είναι προσγειωμένος και ρεαλιστής, μπορεί να αποσπάσει ένα τόσο δολοφονικό βλέμμα που θα βραχυκύκλωνε ακόμα και τη Σάσα Σταμάτη. Αν όμως τεθεί στη σωστή διασημότητα, σε κάποιον πιο ψωνισμένο από το μέσο όρο, τότε προσφέρεται για μεγάλες συγκινήσεις - και μεγάλα γέλια ενδεχομένως. Επίσης, η ίδια ερώτηση μπορεί να γίνει και με τη μορφή "πώς σου φαίνεται που κάνεις διεθνή καριέρα" και απευθύνεται σε καλλιτέχνες που έχουν ανταλλάξει αστειάκια με τον παραγωγό της Μαντόνα ή έχουν φάει με τον Τομ Χανκς σε κάποιο εστιατόριο του Λος Άντζελες. Όχι μόνο θα κολακευτούν οι εν λόγω διασημότητες από την ψευδαίσθηση ότι πράγματι είναι παγκόσμιοι σταρ, αλλά οι συγκινήσεις που θα προσφέρουν με τις απαντήσεις τους - και τα γέλια ενδεχομένως - θα είναι ακόμα πιο μεγάλες.

4. "Τι παρακολουθείς στην τηλεόραση;" 
Είναι η πιο εύκολη κλισέ ερώτηση/λύση για τον δημοσιογράφο, σε περίπτωση που ο συνεντευξιαζόμενος καταφέρει να ελιχθεί θεαματικά σε όλες τις άλλες κλισέ ερωτήσεις που θα του έχει κάνει προηγουμένως. Με τόσα κανάλια και τόσες εκπομπές που υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση, ακόμα κι αν αυτός δηλώσει ότι δεν παρακολουθεί τλεόραση γιατί δεν έχει χρόνο, ο ρεπόρτερ μπορεί να επιμείνει πιάνοντας μία μία όλες τις εκπομπές: "τον Αρναούτογλου τον βλέπετε;", "πώς σας φαίνεται η Ελένη στη μεσημεριανή ζώνη;", "τι γνώμη έχετε για τα τούρκικα σήριαλ;", "πώς σχολιάζετε τις χαμηλές τηλεθεάσεις του ροκουμένταρι της Βίσση;", "καλά έκανε και έφυγε ο Ψινάκης από το Fab5;" και ένα σωρό παρόμοιες τηλεοπτικές ερωτήσεις. Από το πολύ πρέσινγκ δεν μπορεί... ακόμη και ο πιο σκληρός/σνομπ/λιγομίλητος διάσημος θα λυγίσει για να γλιτώσει αυτό το μαρτύριο, να του περιγράφει ο ρεπόρτερ όλο το πρόγραμμα των καναλιών.

5. "Θα έπαιρνες μέρος σε τάλεντ σόου για διάσημους;"
Η ερώτηση αυτή, που συνδέεται ως προς το περιεχόμενο με την αμέσως προηγούμενη, αντικατέστησε την παλιότερη ερώτηση "τι γνώμη έχετε για τα παιδιά που πηγαίνουν σε τάλεντ σόου", αφού τα τελευταία είναι είδος προς εξαφάνιση στην ελληνική tv. Είτε αρχίσει η κατακεραύνωση της "τηλεοπτικής υποκουλτούρας" από τον κουλτουριάρη διάσημο είτε αυτός εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει "για την εμπειρία" - αν και στην πραγματικότητα εννοεί "για να παραμείνω στη δημοσιότητα" - το ποντίκι έχει πιαστεί στη φάκα και οι κουτσομπολίστικες εκπομπές έχουν θέμα για σχολιασμό. Είναι πραγματικά ερώτηση-εγγύηση.

6. "Είσαι ερωτευμένος/-η αυτόν τον καιρό;"
Η ερώτηση αυτή κρύβει τον κίνδυνο μιας βαρετής κλισέ απάντησης του τύπου "είμαι ερωτευμένος με τη ζωή" ή "είμαι καλά" (λες και η ερώτηση ήταν αν είναι άρρωστος), οπότε καλό είναι να τίθεται κυρίως όταν υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα από νυχτερινή έξοδο της συγκεκριμένης διασημότητας με νέα συντροφιά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι υποερωτήσεις που ακολουθούν είναι αμέτρητες: "Μα αφού σας είδαμε μαζί σε φωτογραφίες", "δε φαινόσασταν απλά φίλοι", "το πάτε για γάμο" και άλλα τέτοια διακριτικά - καθόλου.

7. "Πώς σχολιάζεις τη νέα σχέση του/της πρώην σου;" 
Πρόκειται για ακόμα μία ερώτηση-εγγύηση ότι θα βγει κάποια είδηση. Ακόμα κι αν η σχέση έχει λήξει πριν δέκα χρόνια, αν ο/η διάσημος/-η έχει καινούρια σχέση, αν αυτό το πρώην τελοσπάντων ζευγάρι δεν ήταν καν τρελά ερωτευμένο όσο ήταν μαζί, οποιαδήποτε απάντηση - ακόμα και η μη απάντηση - είναι είδηση από μόνη της. Και για να λέμε την αλήθεια, πολλές φορές σ' αυτήν την ερώτηση είναι προτιμότερο για τον δημοσιογράφο να μην δώσει καν απάντηση ο ερωτώμενος, γιατί τότε αρχίζουν οι εικασίες: "Η σιωπή δείχνει πόνο", "τα μάτια ήταν βουρκωμένα", "τον έχει ξεπεράσει" και άλλα τέτοια πικάντικα, που πάντα τραβούν το ενδιαφέρον του κόσμου.

8. "Έχεις δεχτεί κάποια ανήθικη πρόταση;" 
Κυρίως απευθύνεται σε μοντέλα - και σε γυναίκες και σε άντρες - αλλά η ερώτηση μπορεί να τεθεί με εξίσου σημαντική επιτυχία και σε τραγουδιστές, ηθοποιούς, ακόμα και σε ορισμένους παρουσιαστές. Η ερώτηση είναι ή του ύψους ή του βάθους, αλλά το σπαστικό είναι η σχεδόν αναμενόμενη απάντηση: "μου έγιναν πολλές, αλλά δεν ενέδωσα". Αντίθετα η απάντηση γίνεται πολύ juicy όταν ο ερωτώμενος απαντήσει ότι οι ανήθικες προτάσεις του έγιναν από άτομα του ιδίου φύλου - προτού σπεύσει να διευκρινίσει ότι οπωσδήποτε δεν ενέδωσε.

9. "Θα παρατούσες την καριέρα σου για έναν μεγάλο έρωτα;"
Έχουμε ήδη μπει στις filler ερωτήσεις, όταν ο διάσημος είναι πιο κλειστός κι από τάφο - κοινώς ο δημοσιογράφος την πάτησε. Η ερώτηση αυτή δεν βγάζει είδηση, υπάρχει όμως πάντα η ελπίδα μήπως ακουστεί καμιά μεγαλόστομη ατάκα, που θα μπορούσε να βγάλει έστω έναν τίτλο σε μια κατά τ' άλλα ανούσια συνέντευξη. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρωτήσετε για τη σχέση του με τη θρησκεία - όχι γιατί σας ενδιαφέρει πραγματικά, αλλά υπό την προσδοκία κάποιας εντυπωσιακής ατάκας, ώστε να μην εκτεθείτε και στον προϊστάμενό σας.

10. "Είναι καλή ηθοποιός η Ζέτα Μακρυπούλια;" 
Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και δε βγήκε είδηση από τη συνέντευξη, οπότε αναγκάζεται και ο δημοσιογράφος να καταφύγει στα "σιγουράκια". "Πώς σχολιάζεις τη δήλωση του Λούλη/την κριτική της Γερασιμίδου" και άλλες τέτοιες ερωτήσεις, που βάζουν το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο διχάζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο, αποτελούν ύστατο καταφύγιο μπας και βγει αυτή η ρημάδα η είδηση. Προσοχή: αν έχετε ήδη βγάλει είδηση από τη συνέντευξη, μην καταφύγετε σ' αυτήν την ερώτηση, αλλά προτιμήστε να ρωτήσετε δυο πράγματα παραπάνω για τα νέα επαγγελματικά σχέδια του ανθρώπου που έχετε απέναντι σας - αυτά τα ανιαρά δηλαδή που ξεπετάξατε γρήγορα στην αρχή - ως ένα μικρό "ευχαριστώ", που έπεσε στην παγίδα των ερωτήσεων-κλισέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου