27 Ιανουαρίου 2012

Η ΧΟΝΤΡΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΑ

Οι έλληνες πολιτικοί είναι γνωστοί για τις γκάφες τους, οι οποίες αποτελούνται από ανώδυνα γλωσσικά ολισθήματα μέχρι απερίσκεπτες αποφάσεις που όμως έχουν τραγικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο, όπως η πρόσφατη παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι δε διάβασε το μνημόνιο με την τρόικα πριν να το υπογράψει. Αλλά οι γκάφες δεν είναι προνόμιο μόνο των δικών μας πολιτικών, αλλά είναι παγκόσμιο το φαινόμενο. Αυτή ειδικά η εβδομάδα ήταν γεμάτη από απερίσκεπτα λόγια ή πράξεις πολιτικών προσώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου: από τον πορτογάλο πρόεδρο που παραπονέθηκε για τη μείωση στις αποδοχές του, την ώρα που ο μισθός του είναι πολλαπλάσιο του μέσου Πορτογάλου, μέχρι την προχθεσινή γκάφα του υποψηφίου για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα "περίφημο" ρητό του Σαίξπηρ αγνοώντας ότι επρόκειτο απλά για μια φράση σε ένα βιβλίο ενός - κατά τ' άλλα άσημου - σύγχρονου συγγραφέα με αυτό το επίθετο, μακρινού απογόνου του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα.
Η πιο χοντρή όμως γκάφα της εβδομάδας δικαιωματικά ανήκει στον Αυστραλό υπουργό Μεταφορών, Anthony Albanese,  ο οποίος σε ομιλία του αντέγραψε ολόκληρο απόσπασμα από μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας. Πρόκειται για την ταινία παραγωγής 1995 "The American President", γνωστή στην Ελλάδα με τον τίτλο "Ο έρωτας του Προέδρου", με τον Μάικλ Ντάγκλας να υποδύεται έναν αμερικανό πρόεδρο με το όνομα Andrew Shepherd, o οποίος μεταξύ άλλων σε κάποια σκηνή της ταινίας εξαπολύει με ομιλία του επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Οι κινηματογραφόφιλοι πολιτικοί αντίπαλοι του κυρίου Albanese όμως φαίνεται ότι πρόσεξαν τις εκπληκτικά πολλές ομοιότητες στην ομιλία του αυστραλού υπουργού με την αντίστοιχη ομιλία του Ντάγκλας στην ταινία και ανέβασαν βίντεο στο youtube εκθέτοντας την .. "σύμπτωση".
"Στην Αυστραλία έχουμε σοβαρές προκλήσεις να λύσουμε και χρειαζόμαστε σοβαρούς ανθρώπους για να τις λύσουν. Ο κύριος Άμποτ (σ.σ. ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αυστραλίας)δεν ενδιαφέρεται ούτε κατ' ελάχιστον να λύσει κάποια από αυτές. Ενδιαφέρεται μόνο για δύο πράγματα, να κάνει τους Αυστραλούς να φοβηθούν και να τους πει ποιος φταίει", εκφωνούσε με πολιτικό πάθος ο υπουργός. Μόνο που αν αλλάξουμε τα ονόματα και της χώρας και του πολιτικού αντιπάλου, τα ίδια ακριβώς λόγια χρησιμοποίησε και ο "πρόεδρος" Μάικλ Ντάγκλας στην ταινία του πριν δεκαεφτά χρόνια. Φυσικά ο θόρυβος που ξέσπασε γι' αυτήν την άνευ προηγουμένου γκάφα ήταν τεράστιος, ενώ ο υπουργός έγινε αντικείμενο χλευασμού από πολλούς Αυστραλούς στο youtube αλλά και στο τουίτερ, όπου αποτέλεσε το πιο θέμα συζήτησης των Αυστραλών χρηστών.
Η αρχική αντίδραση του υπουργού όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί ήταν μάλλον ανώριμη αντιγράφοντας αυτήν τη φορά τον Χόμερ Σίμπσον: "D'oh! Stuff up", δηλαδή κάτι σαν "Μπόινγκ! Μεγάλο λάθος!". Στη συνέχεια βέβαια απέλυσε τον λογογράφο του, ο οποίος είτε είχε έλλειψη έμπνευσης όταν έγραφε το κείμενο της ομιλίας είτε είναι μεγάλος φαν της συγκεκριμένης ταινίας και ξέρει τις ατάκες απ' έξω τόσο καλά που τις περνάει για δικές του ιδέες. Η γκάφα πάντως δεν κόστισε στον υπουργό τη θέση του στην κυβέρνηση, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας, Julia Gillard, τον υπερασπίστηκε από το δικό της λογαριασμό στο τουίτερ γράφοντας το μάλλον εκτός τόπου και χρόνου σχόλιο: "Μου αρέσει ο Μάικλ Ντάγκλας, γιατί είναι παντρεμένος με μια Ουαλή. Κι ο Albo (σικ) δεν είναι κακός".
Μετά από όλα αυτά, ένα έχω να παρατηρήσω: Μπράβο στους Αυστραλούς πολιτικούς που χρησιμοποιούν τόσο πολύ το τουίτερ - ακόμα και για να λένε χαζομάρες - σε αντίθεση με τους δικούς μας που το έχουν περισσότερο σαν αγγαρεία και για να φαίνονται απλά σύγχρονοι, αν και δεν ξέρουν καν να το χρησιμοποιούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου