30 Ιανουαρίου 2012

ΟΚΤΩ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ

Η αναζήτηση της ισορροπίας σε μια σχέση είναι το αιώνιο ζητούμενο της ανθρωπότητας. Πολλά έχουν γραφτεί και πολλοί το έχουν παίξει ή είναι όντως ειδικοί στο θέμα. Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα ένα αφιέρωμα σε οκτώ μικρά πραγματάκια που μπορούμε να εφαρμόσουμε στη σχέση ή το γάμο μας για να παραμείνουμε ευτυχισμένου μέσα σε αυτόν. Ρίξτε του μια ματιά και αποφασίστε μόνοι σας αν θα συμφωνήσετε ή αν θα διαφωνήστε με αυτά.


1. Νικήστε την αναποφασιστικότητα. Συμβαίνει πολλές φορές στα ζευγάρια να έχουν διλήμματα τύπου "ποια ταινία να δούμε στο σινεμά", "πού να πάμε για φαγητό", "πώς να περάσουμε το βράδυ" κλπ. Αυτά τα αθώα φαινομενικά διλήμματα όμως μπορούν να φθείρουν τη σχέση. Πώς μπορείτε να τα ξεπεράσετε; με ένα μικρό παιχνιδάκι, το οποίο ονομάζεται "5-3-1". Ο ένας από το ζευγάρι αναλαμβάνει να κάνει 5 προτάσεις, ο άλλος έχει δικαίωμα να προβάλλει βέτο σε δύο από αυτές και τελικά ο πρώτος θα πάρει την τελική απόφαση ανάμεσα στις δύο εναπομείνασες επιλογές.

2. Μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βοηθήσει και ο άντρας λίγο με τις δουλειές. Ίσα ίσα που βοηθάει τη σχέση αφενός γιατί μοιράζεται το βάρος που συνήθως πέφτει αποκλειστικά στους ώμους της γυναίκας - με αποτέλεσμα αυτή να κουράζεται και να υποφέρει από συχνούς πονοκεφάλους, όταν το ξεκούραστο αρσενικό έχει όρεξη για εκτόνωση των γενετήσιων ορμών του, και αφετέρου διότι έτσι βελτιώνεται η επικοινωνία του ζευγαριού. Μπορείτε π.χ. να  συναποφασίσετε: "Εγώ θα κάνω το μαγείρεμα και εσύ αγάπη μου θα πλύνεις μετά τα πιάτα". 

3. Να έχετε τον προσωπικό σας χώρο στο σπίτι. Υπάρχουν φορές που θέλετε να ηρεμήσετε, να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, να χαλαρώσετε. Εξάλλου, ένας παράγοντας που φθείρει μια σχέση είναι και ο πολύς χρόνος που περνάει το ζευγάρι, αν είναι συνέχεια μαζί από το πρωί ως το βράδυ. Ποια είναι η λύση; Φροντίστε να έχετε στο σπίτι σας, εάν είστε παντρεμένοι ή απλά συγκατοικείτε, ένα ξεχωριστό δωμάτιο ο καθένας, όπου θα μπορείτε να κάνετε ότι σας ευχαριστεί: να πάρετε έναν υπνάκο, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, να μιλήσετε στο τηλέφωνο, ακόμα και για να ηρεμήσετε ύστερα από έναν καυγά αν είστε μουτρωμένος/-η. Φανταστείτε π.χ. να θέλετε να κρατήσετε μούτρα στο σύντροφο σας και να μην ξέρετε πού να πάτε για να ηρεμήσετε. Εννοείται βέβαια, πως η πόρτα σ' αυτό το ιδιωτικό σας δωμάτιο θα κλειδώνει και θα έχετε μόνο εσείς το κλειδί, αλλιώς χάνεται και το νόημα της ιδιωτικότητας. Βέβαια αυτό το βήμα πρέπει να συνδυάζεται και με τα υπόλοιπα, στα πλαίσια του χτισίματος μιας υγιούς σχέσης. Δεν είπαμε ότι θα μπορείτε να πηγαίνετε σε αυτό το δωμάτιο π.χ. για να κλείσετε κρυφό ραντεβού με τον εραστή ή την ερωμένη σας. Σε αυτήν την περίπτωση η σχέση σας έχει ήδη ναυαγήσει και δε χρειάζεται καν να διαβάζετε αυτήν την έρευνα.

4. Να λέτε "ευχαριστώ" ο ένας στον άλλο. Να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας στον και στην σύντροφο σας, να δείξετε ότι τον ή την εκτιμάτε για όλα όσα κάνει. Δε χρειάζεται βέβαια να αγκαλιάζετε με πάθος το σύντροφο σας επειδή πήγε να πετάξει τη σακούλα με τα σκουπίδια στον κάδο της γειτονιάς, αλλά μπορείτε να του δείχνετε ότι αναγνωρίζετε την προσπάθεια και την προσφορά του στη σχέση σας, από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο καθημερινά θέματα.

5. Μη διορθώνετε ο ένας τον άλλο για ασήμαντα πράγματα ή, τέλος πάντων, μην το κάνετε με κοροϊδευτική διάθεση. Ωραία..ο σύντροφος σας νόμιζε ότι η Τατιάνα Στεφανίδου λέγεται "Κατιάνα" ή η κοπέλα σας νόμιζε ότι ο Μέσι είναι Βραζιλιάνος. Ε, και τι έγινε; Μην τον κάνετε να νιώσει άσχημα. Είτε ξεχάστε το μικρό αυτό λαθάκι είτε διορθώστε με τσαχπινιά και με το χαμόγελο. S.O.S.: Ποτέ, μα ποτέ μη διορθώνετε τον ή τη σύντροφο σας μπροστά σε άλλους και δη για κάποιο γλωσσικό ολίσθημα. Η κρεβατομουρμούρα θα είναι ατελείωτη.

6. Όταν ο σύντροφος σας παραδέχεται κάποιο λάθος του μην τον παίρνετε από τα μούτρα. "Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε" έλεγε ο ποιητής και έχει απόλυτο δίκαιο. Και μόνο που ρίχνει κάποιος τα μούτρα του και παραδέχεται ότι έσφαλλε είναι πολύ σημαντικό. Μην γίνεστε ρεβανσιστές και μην αρχίζετε τα "σου τα λεγα εγώ, αλλά εσύ δε μ' άκουγες". Αν ο σκοπός σας είναι να κάνετε τον σύντροφο σας σκουπίδι και να νιώθει κατώτερος από εσάς, θα το πετύχετε μεν αλλά δε θα είναι υγιής η σχέση σας, αφού το βασικό στοιχείο για την ευτυχία ενός ζευγαριού είναι ο αλληλοσεβασμός και η εκτίμηση.

7. Να σκέφτεστε πριν ανοίξετε το στόμα σας. Αυτός ο βασικός κανόνας ισχύει σε πολλούς τομείς της ζωής μας, πολύ περισσότερο στη σχέση με το έτερο μας ήμισυ. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις για να αποδώσετε σωστά αυτό που θέλετε να εκφράσετε μια δεδομένη στιγμή, ζητήστε από το σύντροφο σας να σας δώσει μισό λεπτό να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας, παρά να αναλώνεστε σε άσκοπες και άστοχες κουβέντες. Είναι πολύ χειρότερο να πείτε τη λάθος λέξη παρά να κάνετε ένα διάλειμμα από μια συνομιλία σας.

8. Αποφύγετε να αποκαλέσετε άσχημα τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας, όταν είστε μαλωμένοι. Μην έχετε εύκαιρες στο στόμα σας φράσεις όπως "είσαι πολύ μαλακισμένο τελικά" και άλλες τέτοιες κομψές γαλλικές εκφράσεις. Προσπαθείστε να δείτε τα πράγματα από την σκοπιά του άλλου σας μισού, σαν να είστε ο συγγραφέας ενός μυθιστορήματος, πρωταγωνιστής στο οποίο είναι το αγόρι ή η κοπέλα σας και δικαιολογείστε τον/την, όσο αυτό γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου