12 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί που γεννήθηκαν στην Ιρλανδία, όπως ο Liam_Neeson και ο Colin Farrell, ή έλκουν την καταγωγή τους από το "πράσινο Έριν", όπως ο Ryan O'Neal,  o Josh Hartnett, ο Matthew McConaughey και πολλοί άλλοι. Ωστόσο η Ιρλανδία δε φημίζεται για την κινηματογραφική της παραγωγή. Σπάνια μια ιρλανδική ταινία γίνεται επιτυχία ακόμα και στην ίδια τη χώρα. Αντίθετα, κυριαρχούν οι ταινίες του Χόλιγουντ αλλά και ορισμένες βρετανικές παραγωγές. Αυτός ο σταθερός κανόνας ίσχυσε και το 2011, με τη διαφορά ότι τη χρονιά που μας πέρασε βγήκε στις αίθουσες της χώρας - εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης - η πιο πετυχημένη ιρλανδική ταινία
όλων των εποχών, η μαύρη κωμωδία "The Guard" ("Ο φύλακας"). 
Μεγάλη έκπληξη αποτελεί η ταινία που βρέθηκε πρώτη θέση του ιρλανδικού box office για το 2011. Πρόκειται για την αμερικάνικη κωμωδία "Bridesmaids", η οποία πέρασε απαρατήρητη στη χώρα μας όταν προβλήθηκε. Η επιτυχία της ταινίας στην Ιρλανδία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη συμμετοχή ενός δημοφιλούς Ιρλανδού ηθοποιού, του Chris O'Dowd. Η ταινία κατάφερε να αφήσει στη δεύτερη θέση την ταινία "Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - μέρος 1ο", ενώ στην τρίτη του box office της περασμένης χρονιάς σκαρφάλωσε η ταινία "The Guard", που όπως αναφέραμε είναι η πιο πετυχημένη ιρλανδική ταινία όλων των εποχών, τίτλο που έως πέρυσι κρατούσε το "The Wind That Shakes The Barley" ("Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι") του Ken Loach.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η ταινία "Hangover II", ενώ στην πέμπτη και την έκτη θέση βρέθηκαν δύο βρετανικές, κινηματογραφικές παραγωγές. Πέμπτη ήταν η κωμωδία "Τhe Inbetweeners" που βασίζεται σε ομώνυμη τηλεοπτική σειρά και αφηγείται τις περιπέτειες μιας παρέας νεαρών αγοριών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Κρήτη, ενώ έκτος τερμάτισε "Ο λόγος του βασιλιά". Τα "Στρουμφάκια", οι "Πειρατές της Καραϊβικής", οι "Τρανσφόρμερς" και ο "Πλανήτης των πιθήκων" έκλεισαν τη δεκάδα των πιο πετυχημένων ταινιών στις ιρλανδικές κινηματογραφικές αίθουσες για το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου