10 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Το 2011 ήταν αναμφίβολα μια εξαιρετική χρονιά για τις Νορβηγικές κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες "έκοψαν" συνολικά 2.663.301 εισιτήρια, δηλαδή περίπου το 25% του συνολικού box office της χρονιάς που πέρασε! Σύμφωνα με τους ειδικούς ποτέ άλλοτε το ποσοστό αυτό δεν ήταν τόσο υψηλό, ενώ ως προς τον αριθμό των εισιτηρίων ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 36 ετών, δηλαδή μετά το 1975, χρονιά κατά την οποία προβλήθηκε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών στη Νορβηγία, η οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων "Flåklypa Grand Prix", για την οποία φημολογείται ότι ο αριθμός των εισιτηρίων που έκοψε ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των κατοίκων της χώρας.

Ας γυρίσουμε όμως πίσω στο 2011 και να δούμε ποιες ήταν οι νορβηγικές ταινίες που ξεχώρισαν. Στην κορυφή βέβαια του νορβηγικού box office βρέθηκε η τελευταία περιπέτεια του Χάρυ Πότερ, όμως στη δεύτερη θέση τερμάτισε το νορβηγικό θρίλερ "Hodejegerne" (δε μεταφράζεται ακριβώς στα ελληνικά, αλλά αναφέρεται στους επαγγελματίες εκείνους που ανακαλύπτουν ανθρώπους για να διοριστούν σε επιτελικές θέσεις) με 577.086 θεατές. Η ταινία προβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, την έχω παρακολουθήσει και τη συνιστώ. Έχει γρήγορους ρυθμούς και δράση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
Δεύτερη νορβηγική και πέμπτη συνολικά ήταν η οικογενειακή ταινία "Knerten i knipe" (" Ο Κλαδάκης σε μπελάδες"), σίκουελ της ταινίας "Knerten" παραγωγής 2009, η οποία βασίζεται σε ένα παιδικό βιβλίο. O Knerten δεν είναι παρά ένα κλαδάκι που μιλάει και αποτελεί τον φανταστικό φίλο ενός κακομαθημένου αγοριού. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες τον Σεπτέμβριο και την παρακολούθησαν 313.359 θεατές.Η αμέσως επόμενη νορβηγική ταινία είναι άλλη μία οικογενειακή ταινία φαντασίας, το "Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn" ("Περιπλανώμενος 2 - Η αναζήτηση του μαγικού κέρατος"), επίσης σίκουελ προγενέστερης ταινίας, που με τη σειρά της βασίστηκε σε τηλεοπτική σειρά. Η ταινία έκοψε 216.916 εισιτήρια.
Αν και ο "Βασιλιά στο Νησί του Διαβόλου" ("Kongen av Bastøy") βγήκε στους κινηματογράφους το Δεκέμβριο του  2010, κατάφερε να μπει στην εικοσάδα των ταινιών με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 2011 με 186.277 εισιτήρια - σε σύνολο 277.501 που έκοψε η ταινία συνολικά. Η ταινία, που έχει προβληθεί και στην Ελλάδα, αφηγείται την ιστορία των παιδιών ενός ιδρύματος που βρισκόταν στο νησί Bastøy και το οποίο συγκέντρωνε ανήλικα αγόρια που είχαν καταδικαστεί σε ιδρυματισμό από τα δικαστήρια για παραβατική συμπεριφορά. Οι αυστηρές έως ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούσαν εκεί οδήγησαν τα παιδιά σε εξέγερση, μέχρι που χρειάστηκε η επέμβαση του νορβηγικού στρατού για να ηρεμήσει η κατάσταση.
Τέταρτη δημοφιλέστερη νορβηγική ταινία για το 2011 ήταν ακόμα μία οικογενειακή ταινία, το "Jørgen + Anne = Sant" (θα το μεταφράζαμε καλύτερα ως "Γιόργκεν + Άννα = Αληθινή αγάπη"), που εξιστορεί τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα ενός δεκάχρονου κοριτσιού, της Anne, η οποία ερωτεύεται το νέο συμμαθητή της, τον Jørgen, με τον οποίο όμως είναι ερωτευμένα όλα τα κορίτσια της τάξης. Η ταινία έκοψε 170.994 εισιτήρια.
Τέλος, στη δέκατη ένατη θέση για το 2011 και πέμπτη νορβηγική ταινία, συναντάμε την κωμωδία "Kong Curling" ("Ο βασιλιάς Κέρλινγκ") για την οποία δεν κατάφερα να μάθω πολλά πράγματα, αν και μου φαίνεται ότι η ταινία απευθύνεται περισσότερο σε Νορβηγούς. Πληροφοριακά, πάντως, έκοψε 169.343 εισιτήρια.


Σχετικά θέματα:
Το ευρωπαϊκό box office του 2012: Νορβηγία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου