19 Ιανουαρίου 2012

PARTERAPI


Πρόκειται για δανέζικη κωμωδία παραγωγής 2010. Ok, η Δανία δε φημίζεται για τις ξεκαρδιστικές κωμωδίες της, φημίζεται όμως για την ποιότητα του κινηματογράφου της. Όχι τυχαία, θεωρείται από τις χώρες με την καλύτερη και μεγαλύτερη παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ευρώπη.
      Εν προκειμένω, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού, του Anders (που τον υποδύεται ένας από τους καλύτερους, σύγχρονους Δανούς ηθοποιούς, ο Nikolaj Lie Kaas) και της Puk, οι οποίοι μετακομίζουν με την έφηβη κόρη τους σε μια μονοκατοικία. Το σπίτι είναι ένα πραγματικό ερείπιο,
με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βιώνει διάφορες κωμικοτραγικές στιγμές μέχρι που αποφασίζει να το επισκευάσει. Εκεί όμως που νομίζουμε ότι θα παρακολουθήσουμε ένα δανέζικο ριμέικ του "The Money Pit" (ταινίας του Tom Hanks από τη δεκαετία του 1980, γνωστής στην Ελλάδα ως "Το κελεπούρι"), ευτυχώς η ταινία αλλάζει θέμα. Οι επισκευές κοστίζουν κι έτσι ο Anders και η Puk αποφασίζουν να νοικιάσουν το υπόγειο του σπιτιού, ώστε να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα και να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Η Puk αναρτά τη σχετική αγγελία στο σούπερ μάρκετ  της γειτονιάς, την ίδια μέρα που μαλώνει με έναν άγνωστο άνδρα για το τελευταίο πακέτο ενός κρέατος που είχε απομείνει στον καταψύκτη του σούπερ μάρκετ. Αυτός, ο άνδρας εμφανίζεται ως υποψήφιος ενοικιαστής, νοικιάζει το υπόγειο του ζευγαριού και διαβλέποντας την υποβόσκουσα ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι  προθυμοποιείται να μεσολαβήσει για να καλυτερεύσουν τη σχέση τους. Βλέπετε, ο ίδιος είναι ψυχολόγος που ειδικεύεται στη "θεραπεία ζευγαριών" - εξ ου και ο τίτλος της ταινίας. Θα τα καταφέρει ή μήπως δεν είναι αυτές οι πραγματικές του προθέσεις εξ αρχής; Η συνέχεια είναι ανατρεπτική, πάντα όμως χιουμοριστική με ένα λεπτό χιούμορ καταστάσεων και όχι γκριματσών.
Ίσως να μην πεθάνετε στα γέλια, σίγουρα όμως θα γελάσετε ή θα χαμογελάσατε, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρήσετε ότι κάποιος υποτιμάει τη νοημοσύνη σας. Δυστυχώς, η ταινία δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ούτε μπορείτε να τη βρείτε με ελληνικούς υπότιτλους, αλλά την παρακολούθησα στο pc με αγγλικούς υπότιτλους. Γενικά, είναι ένας όμορφος τρόπος να περάσουμε το βράδυ μας ευχάριστα βλέποντας και κάτι πιο ευρωπαϊκό που δε θα μας ξενερώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου