10 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012.  
Το κρύο επιμένει, η τρόικα μας παιδεύει, αλλά το σημαντικό είναι να είμαστε αισιόδοξοι και να μη μας καταβάλλει τίποτα, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά αδιαφορία. Ας κάνουμε πράξη το ρητό του Λεονάρντο ντα Βίντσι: "Τα εμπόδια δεν με πτοούν. Κάθε ένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του"
Ας δούμε, όπως και κάθε ημέρα, τι γιορτάζεται σήμερα στον κόσμο.

Στη Μάλτα σήμερα γιορτάζουν το ναυάγιο του Απόστολου Παύλου σε ένα από τα νησιά της χώρας. Το ναυάγιο συνέβη κατά τη μεταγωγή του Απόστολου Παύλου, ο οποίος μάλιστα θεωρείται και ο προστάτης της Μάλτας, από τα Ιεροσόλυμα στη Ρώμη, όπου επρόκειτο να δικαστεί από τον αυτοκράτορα ύστερα από αίτημα του ίδιου του Παύλου. Στις "Πράξεις Αποστόλων", το νησί περιγράφεται ως Μελίτη και γίνεται εκτενής αναφορά στην υποδοχή του Παύλου από τους ντόπιους κατοίκους, το θαύμα που έκανε ο Παύλος και η αρρώστια που τον κράτησε στη Μάλτα για τρεις μήνες.

Στο αφρικανικό κράτος της Ερυθραίας η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης Massawa που διήρκησε από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου 1990 τρία χρόνια πριν την ανεξαρτησία της χώρας από την Αιθιοπία, τον Μάιο του 1993. Η μάχη εκείνη ανάμεσα στις δυνάμεις του Ερυθριακού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου και του αιθιοπικού στρατού είχε την ονομασία "Επιχείρηση Φενκίλ", γι' αυτό και η σημερινή εθνική αργία-ημέρα μνήμης ονομάζεται Ημέρα Φενκίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου