21 Φεβρουαρίου 2012

ΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΡΙΝ 12 ΧΡΟΝΙΑ


Φεβρουάριος 2000. Η εικόνα της ελληνικής τηλεόρασης δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή. Οι σειρές κατέκλυζαν την prime time των καναλιών. Η μεσημεριανή ζώνη ήταν πλημμυρισμένη από λατινοαμερικάνικες τηλενουβέλες και αμερικάνικες σαπουνόπερες. Τα κεντρικά δελτία ειδήσεων ξεκινούσαν στις 19.45, ο Φώσκολος ήταν ανίκητος, ενώ η πρωινή ζώνη απολάμβανε την παντοκρατορία του Πρωινού Καφέ.


Στο MEGA η ημέρα ξεκινούσε με δύο ενημερωτικές εκπομπές. Από τις 6 μέχρι τις 8 ο Γιάννης Πολίτης και η Σοφία Τσιλιγιάννη παρουσίαζαν την "Πρώτη έκδοση" και ακολουθούσε η εκπομπή "8 στον αέρα" με τον Νάσο Αθανασίου και τη Μάγδα Παπαγιάννη, συμπαρουσιάστρια πρωινής ενημερωτικής εκπομπής πριν τη συνεργασία της με τον Γιώργο Παπαδάκη. Στις 10 το πρωί ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Μαρία Μπακοδήμου μας έλεγαν "Σαν στο σπίτι σας", ενώ στις 13.10 προβαλλόταν καθημερινά το τηλεπαιχνίδι "Βρες τη φράση" με παρουσιαστή τον Μίλτο Μακρίδη (ενώ παρουσιάστρια στην επόμενη και τελευταία σαιζόν ήταν η Τζόυς Ευείδη). Τα μεσημέρια κυλούσαν με επαναλήψεις των σίριαλ, με τη διαφορά ότι τότε παιζόντουσαν σε επανάληψη και δραματικές σειρές. Οι απογευματινές σαπουνόπερες του καναλιού ήταν το "Για μια θέση στον ήλιο" και "Απαγορευμένη αγάπη", ενώ κάθε βράδυ στις 7 ο Σπύρος Παπαδόπουλος ρωτούσε τους τηλεθεατές "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος".

Στον ΑΝΤ1 η πρωινή ζώνη ήταν θεσμός. "Καλημέρα Ελλάδα" και "Πρωινός καφές" μονοπωλούσαν σχεδόν τις τηλεθεάσεις την εποχή εκείνη. Το 2000 μάλιστα ο "Πρωινός καφές" ήταν extra large, αφού η εκπομπή τελείωνε λίγο πριν τις 13.30 καθημερινά. Τα μεσημέρια κυλούσαν με επαναλήψεις ελληνικών σίριαλ, ενώ στις 15.45 βλέπαμε στις οθόνες μας τις περιπέτειες των ηρώων της σαπουνόπερας "Ατίθασα νιάτα", η οποία παρέδιδε τη σκυτάλη στον Αντρέα Μικρούτσικο και το ριάλιτι σόου "Επιτέλους μαζί". Στις 18.15 ξεκινούσε μιάμιση ώρα γεμάτη Φώσκολο, με τις σειρές "Καλημέρα Ζωή" και "Λάμψη".

Ο ALPHA του 2000, πολύ πριν το RTL αλλά και τον Δημήτρη Κοντομηνά, δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό προφίλ του καναλιού. Στις 8 το πρωί ξεκινούσε η τετράωρη ενημερωτική εκπομπή "Από το Άλφα ως το Ωμέγα", στις 12 προβαλλόταν το μεσημβρινό δελτίο και στη συνέχεια ακολουθούσε ένας ορυμαγδός από τηλενουβέλες, η μία μετά την άλλη: "Μαρία", "Πακίτα", "Μοιραίο πάθος", "Όλα για την αγάπη", "Αλόντρα" και "Ροζαλίντα". Όλα αυτά μέχρι τις 19.45, όταν ξεκινούσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Το 2000, το STAR δεν είχε ακόμα ανακαλύψει τα life style προγράμματα. Στις 10 το πρωί η Κατερίνα Λάσπα παρουσίαζε το "Star Cafe", ενώ από τις 12 και μετά ξεκινούσε και εδώ ένας ορυμαγδός από σαπουνόπερες και τηλενουβέλες: "Μαρλένα, η βασίλισσα της αγάπης", "Τόλμη και γοητεία", "Για την καρδιά της Μαρίας", "Αμόρ Χιτάνο", "Τα μυστικά της αγάπης", "Πέρλα" και "Μιλάγκρος, η ατίθαση".

Η κρατική τηλεόραση της εποχής εκείνης ήταν εντελώς απαξιωμένη, με πολικές τηλεθεάσεις. Στη ΝΕΤ, η πρωινή ζώνη ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, γεμάτη από αδιάφορα ντοκιμαντέρ τύπου "Τα μυστήρια των ωκεανών" και "Καύσιμα για το μέλλον". Στις 2 το μεσημέρι, η Σεμίνα Διγενή παρουσίαζε την εκπομπή "Ώρα Ελλάδος", ενώ το Συν και πλην" ήταν ήδη από τότε σταθερή αξία του καναλιού στη ζώνη 4 με 6 το απόγευμα. Η ΕΤ1, αν και με χαμηλές τηλεθεάσεις, είχε πολύ πιο προσεγμένο πρόγραμμα εναρμονισμένο στο πνεύμα της εποχής. Στην πρωινή ζώνη προβάλλονταν τρία διαφορετικά μαγκαζίνο ("Γλυκιά Ζωή", "Μαζί και σήμερα" και "Όπως μας αρέσει"), ενώ τα μεσημέρια το πρόγραμμα του σταθμού περιελάμβανε σειρές για όλα τα γούστα: την τηλενουβέλα "Χριστίνα, δικαίωμα στην αγάπη", την κλασσική, οικογενειακή σειρά "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι", την παιδική σειρά "Ποκαχόντας" και την τηλενουβέλα "Κασσάνδρα, το μοιραίο πάθος". Κάθε βράδυ στις 20.30 το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης προέβαλλε την καθημερινή σειρά "Στα φτερά του έρωτα" της Έλενας Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση, η πρώτη τους καθημερινή σειρά, η οποία προβαλλόταν τα μεσημέρια και σε επανάληψη.

Δείτε τώρα και ποιο ήταν το τοπ10 για την εβδομάδα μεταξύ 14/2 και 20/2/2000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της AGB.
1. Επιθυμίες                                                                    ΑΝΤ1 1.107.000  18.3%
2. Εγκλήματα                                                                  ΑΝΤ1    915.000  15.1%
3. Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή                              ΑΝΤ1    902.000  14.9%
4. Κάτι τρέχει με τους δίπλα                                       MEGA   887.000  14.3%
5. Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος                 MEGA   883.000  14.3%
6. Ολυμπιακός - ΑΕΚ (ποδόσφαιρο)                         MEGA   840.000  13.9%
7. Ξ.Τ.: Μετρό - Καταδίωξη στο Σαν Φρανσίσκο  MEGA   774.000  12.8%
8. Κωνσταντίνου & Ελένης (επανάληψη)                 ANT1   742.000  12.3%
9. Προσοχή Μαρκοπέδιο                                             ANT1   711.000  11.8%
10. Σύνορα αγάπης                                                       ANT1   702.000  11.6%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου