16 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012, η γνωστή και ως Τσικνοπέμπτη. Εκμεταλλευτείτε την ημέρα για να διασκεδάσετε και να περάσετε καλά. Στο κάτω κάτω είμαστε στο μέσο της Αποκριάς και, όπως και να το δούμε, η διασκέδαση και η χαρά δεν εξαρτάται από τα χρήματα. Οι Κινέζοι λένε:
"Το πιο πολύτιμο αγαθό είναι η γνώση.. Το χρήμα χάνεται, η υγεία και η δύναμη μειώνονται, αλλά ότι έχει κερδηθεί από το νου μένει δικό του" - άσχετο αν σήμερα η Κίνα βιώνει το δικό της ιδιόρρυθμο κομμουνισμο-καπιταλισμό. Θα πρέπει κι εκεί να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τους αρχαίους τους σοφούς.

Στη Λιθουανία σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας και δημιουργίας του πρώτου σύγχρονου λιθουανικού κράτους το 1918. Το Μεσαίωνα υπήρχε ένα ισχυρό λιθουανικό κράτος, το οποίο ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την ένωση με την Πολωνία το 14ο αιώνα. Αυτή η ένωση διαλύθηκε το 1569 και έκτοτε η Λιθουανία ήταν διηρημένη για μεγάλο διάστημα μεταξύ της γερμανικής και της ρωσικής κυριαρχίας, μέχρι το 1795, όταν εδραιώθηκε η παρουσία των Ρώσων. Ακολούθησαν εξεγέρσεις με στόχο την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου περιήλθε υπό τη γερμανική κατοχή. Στις 16 Φεβρουαρίου 1918 υπογράφηκε η πράξη της ανεξαρτησίας, που προέβλεπε τη δημιουργία ανεξάρτητου λιθουανικού κράτους υπό τη σφαίρα της γερμανικής επιρροής. Η ανεξαρτησία κράτησε 22 χρόνια, μέχρι την επανακατάληψη της χώρας από το σοβιετικό στρατό το 1940, ενώ επανέκτησε την ανεξαρτησία της τον Μάρτιο του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου