20 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012
Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αρχής γενομένης από το 2009, η σημερινή ημέρα έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Σκοπός είναι "η εδραίωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της πλήρους απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας, την ισότητα των φύλων και την πρόσβαση σε κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη για όλους".


Στις ΗΠΑ η σημερινή ημέρα είναι ομοσπονδιακή αργία με αφορμή τα γενέθλια του πρώτου αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο οποίος γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1732. Αρχικά, η αργία εορταζόταν την ημερομηνία εκείνη, ωστόσο από το 1971 και μετά καθιερώθηκε ο εορτασμός να γίνεται πάντα την τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου. Η γιορτή είναι γνωστή και ως Ημέρα των Προέδρων (Presidents Day) και ορισμένες πολιτείες - κατά τη διακριτική τους ευχέρεια - συμπεριλαμβάνουν και τον εορτασμό για τα γενέθλια ενός άλλου σημαντικού αμερικανού προέδρου, του Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1809.

Σε αρκετές επαρχίες του Καναδά (για το 60% περίπου του πληθυσμού της χώρας), η τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου αποτελεί την Ημέρα της Οικογένειας (Family Day), μια γιορτή για τη σημασία της οικογένειας στις ζωές των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου