21 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012.
Η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα της Μητρικής Γλώσσας. Σκοπός είναι η προώθηση της γλωσσολογικής ποικιλίας και η προστασία των γλωσσών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η ημερομηνία επιλέχτηκε σκόπιμα, ώστε να συμπίπτει με την επέτειο των γεγονότων του 1952 στο Μπαγκλαντές,
που την εποχή εκείνη αποτελούσε απλά το ανατολικό τμήμα του κράτους του Πακιστάν, όταν σκοτώθηκαν πολλοί φοιτητές στα πλαίσια διαμαρτυριών για την προστασία της μητρικής τους γλώσσας, της Μπενγκάλι. Από το 1948, ως μοναδική επίσημη γλώσσα τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό Πακιστάν είχε οριστεί η Ουρντού, η οποία όμως ήταν η μητρική γλώσσα μόνο των κατοίκων του δυτικού τμήματος της χώρας. Οι φοιτητές στο ανατολικό Πακιστάν (το σημερινό Μπανγκλαντές) ξεκίνησαν αγώνα αλλαγής του γλωσσικού αυτού καθεστώτος, με αποκορύφωμα την 21η Φεβρουαρίου 1952, όταν αψήφησαν σχετική απαγόρευση της αστυνομίας και διοργανώθηκε στην Ντάκα μεγάλη διαδήλωση με αιματηρή κατάληξη.
Στις 6 Ιουνίου 1996, υπογράφτηκε στη Βαρκελώνη η Οικουμενική Διακήρυξη Γλωσσικών Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τα γλωσσικά δικαιώματα με την ηθική και τεχνική υποστήριξη της UNESCO, βασικός στόχος της οποίας είναι η προώθηση του σεβασμού και η πλήρης ανάπτυξη όλων των γλωσσών για τη διατήρηση της παγκόσμιας γλωσσικής ποικιλομορφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου