29 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Εσείς κατά πόσο θα αγοράζατε μια εφημερίδα που κυκλοφορεί μόνο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια; Οι Γάλλοι πάντως είναι πιστοί στο ραντεβού τους με τη χιουμοριστική εφημερίδα "La Bougie du Sapeur" (Το κερί του μηχανικού), η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 29 Φεβρουαρίου 1980 και έκτοτε κυκλοφορεί μόνο όταν το ημερολόγιο δείχνει 29 Φεβρουαρίου, δηλαδή κάθε τέσσερα χρόνια. Οι πωλήσεις της εφημερίδας, το ένατο τεύχος της οποίας κυκλοφόρησε σήμερα (τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου της φύλλου), ανέρχονται περίπου στα 150.000 φύλλα έχοντας μεγαλύτερη κυκλοφορία από τις υπόλοιπες ημερήσιες εφημερίδες της χώρας. 

Ο Jean d'Indy, διευθυντής και εκδότης της La Bougie du Sapeur, εμπνεύστηκε τον τίτλο της εφημερίδας του από έναν ήρωα κόμικ των τελών του 19ου αιώνα, τον Καμαμπέρ, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου και παρουσιάστηκε στο στρατό σε ηλικία "πέντε ετών" (δίσεκτων). Η εφημερίδα δεν είναι σατιρική, υπό την έννοια ότι δεν ασχολείται με θέματα της επικαιρότητας, αλλά προσεγγίζει την καθημερινότητα με χιουμοριστικό μάτι. Για παράδειγμα, στο φετινό τεύχος το κύριο άρθρο άρθρο ασχολείται με το γαλλικό παράδοξο να σερβίρεται ένα τέταρτο του λίτρου μπίρα σε όποιον ζητάει "demi" ( που στα γαλλικά σημαίνει "μισό"). "Ξεκινάμε μια σταυροφορία για να επιστρέψει το "demi" σε αυτό που ήταν, δηλαδή μισό", γράφει στο σημερινό editorial. 
Όπως δηλώνει ο d'Indy, η εφημερίδα δεν έχει δικά της γραφεία, αλλά οι συνεργάτες μαζεύονται σε ένα εστιατόρια, όπου η έμπνευση τους έρχεται με τη συνοδεία σαμπάνιας. Η μοναδική αλλαγή σε σχέση με το πρώτο τεύχος ήταν η εισαγωγή φωτογραφιών στο τεύχος του 1992, ενώ στα αρνητικά που θα μπορούσε κάποιος να καταλογίσει υπό μία έννοια σ' αυτό το εγχείρημα θα ήταν μόνο το ότι πρέπει να περιμένει τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να δει τις απαντήσεις στο σταυρόλεξο της εφημερίδας. Η τιμή της ανέρχεται στα 4 ευρώ, ενώ για κάποιο διάστημα, ο d'Indy φλέρταρε με την ιδέα-πρόκληση να εκδίδει την εφημερίδα μόνο όποτε η 29η Φεβρουαρίου θα έπεφτε ημέρα Κυριακή. Εάν υπέκυπτε στον πειρασμό, τότε το επόμενο τεύχος της εφημερίδας του θα κυκλοφορούσε το 2032. Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται κάθε χρόνο σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.
Εκκεντρικότητα ή απλά χαλαρή διάθεση ανθρώπων που έχουν μάθει να μην παίρνουν και πολύ στα σοβαρά τη ζωή, αλλά να την απολαμβάνουν; Όποια απάντηση κι αν δώσει ο καθένας, η αλήθεια είναι ότι ισχύει απόλυτα αυτό που δήλωσε ο ίδιος ο εμπνευστής αυτής της πρωτότυπης έκδοσης, ο Jean d'Indy, στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: "Τα πράγματα που είναι σπάνια, έχουν μεγάλη αξία στις καρδιές των ανθρώπων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου