3 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012. Αρκετά είναι τα κράτη, όπου η σημερινή ημέρα έχει χαρακτηριστικά εθνικής εορτής.
Στη Μοζαμβίκη, σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα των Ηρώων (Dia dos Heróis Moçambicanos) προς τιμή όσων πέθαναν στα πλαίσια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας από την πορτογαλική αποικιοκρατία μέχρι τον Ιούνιο του 1975, οπότε η Μοζαμβίκη κατέστη ανεξάρτητο κράτος. Στην πρωτοπορία του αντιαποικιακού αγώνα βρισκόταν το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Μοζαμβίκης (FRELIMO), το οποίο σχηματίστηκε το 1962 υπό την ηγεσία του Eduardo Mondlane.
Στις 3 Φεβρουαρίου 1969, ο Mondlane σκοτώθηκε στον Νταρ Ελ Σαλάμ της Τανζανίας από βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα βιβλίο, ενώ για τη δολοφονία του οι υποψίες στράφηκαν τόσο κατά της μυστικής, πορτογαλικής αστυνομίας όσο και κατά μελών του FRELIMO.
Στο νησιωτικό κράτος του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, που βρίσκεται στη δυτική Αφρική, γιορτάζουν επίσης την Ημέρα των Ηρώων που σκοτώθηκαν για την απελευθέρωση από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες στα πλαίσια του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Σάο Τόμε και Πρίνσιπε (MLSTP).
Στην Παραγουάη σήμερα είναι η γιορτή του San Blas (ή Blaise, στα ελληνικά ο Άγιος Βλάσης), ο οποίος θεωρείται ο προστάτης της χώρας. Σε πολλά χωριά διοργανώνονται σήμερα ειδικές ταυρομαχίες, σκοπός των οποίων όμως δεν είναι να σκοτωθεί ο ταύρος. Οι ταυρομάχοι στολίζουν τους ταύρους με λουλούδια και κορδέλες, ενώ στις ουρές τους δένουν χαρτονομίσματα. Σκοπός της ταυρομαχίας είναι να πιάσουν τον ταύρο και να πάρουν τα χρήματα από την ουρά.
Στο Βιετνάμ γιορτάζουν την επέτειο από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ από τον Χο Τσι Μινχ στις 3 Φεβρουαρίου 1930 στο Χονγκ Κονγκ μαζί με εξόριστους Βιετναμέζους που ζούσαν στην περιοχή, ενώ τα πρώτα χρόνια είχε την ονομασία "Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδοκίνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου