28 Φεβρουαρίου 2012

5 + 1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ!


Εσείς τι γνώμη έχετε για τις ιστορίες φαντασμάτων; Είναι απλά αποκυήματα της καλπάζουσας ανθρώπινης φαντασίας - όπως ερμηνεύεται και ετυμολογικά η λέξη - ή ψυχές εγκλωβισμένες μεταξύ δύο κόσμων; Όποια και αν είναι η άποψη σας για τα φαντάσματα, η αλήθεια είναι ότι ουκ ολίγα είναι τα σημεία σε όλον τον πλανήτη, τα οποία αποτελούν πόλους έλξης τουριστών χάρη σε ιστορίες με φαντάσματα. Έχω συγκεντρώσει 5 από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κυνηγών φαντασμάτων και σας τους παρουσιάζω αμέσως:


1. Η πόλη Bhangarh, στην περιοχή του Ρατζαστάν στην Ινδία.
Η Βhangarh χτίστηκε το 1631 από τον Madho Singh, σήμερα όμως είναι ερειπωμένη. Οι ντόπιοι διηγούνται ότι η πόλη ερημώθηκε κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα, γεγονός που αποδίδεται στην κατάρα ενός μάγου, που ονομαζόταν Singhia. Σύμφωνα με το μύθο, στην πόλη της Βhangarh κατοικούσε μια πανέμορφη πριγκίπισσα, η πιο όμορφη σε όλο το Ρατζαστάν, το όνομα της οποίας ήταν Ratnawati. Όταν η Ratnawati έγινε 18 ετών, οι προτάσεις γάμου έπεφταν σαν βροχή. Ένας από τους μνηστήρες ήταν και ο Singhia, όμως ο βασιλιάς, πατέρας της Ratnawati, δεν του επέτρεπε ούτε να την πλησιάσει. Τότε, ο Singhia μετήλθε τα κόλπα της μαύρης μαγείας και προσπάθησε να αποπλανήσει την πριγκίπισσα μαγεύοντας τα αρωματικά έλαια που είχε αγοράσει στην Ratnawati η υπηρέτρια της. Δυστυχώς, όμως, για τον Singhia, η πριγκίπισσα τον είδε την ώρα που έκανε τα ξόρκια του και αμέσως έριξε το λάδι σε ένα σωρό με πέτρες. Αυτές άρχισαν να κυλούν προς το μέρος που βρισκόταν ο Singhia σκοτώνοντας τον. Την ώρα που ξεψυχούσε, ο μάγος καταράστηκε όλους τους ενοίκους στο παλάτι ότι θα πέθαιναν και ότι οι ψυχές τους θα έμεναν εκεί εγκλωβισμένες για πάντα. Ένα χρόνο μετά έγινε πόλεμος, κατά τον οποίο καταστράφηκε η πόλη, ενώ όλοι οι κάτοικοι πέθαναν, μεταξύ αυτών και η πριγκίπισσα Singhia.  
Προσωπικά, τείνω να πιστέψω ότι η ιστορία αυτή είναι μάλλον μύθος παρά πραγματικότητα, ωστόσο, η ινδική κυβέρνηση απαγορεύει στους τουρίστες να επισκεφτούν την πόλη μετά τη δύση του ηλίου. Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι όσοι τουρίστες αποπειράθηκαν να διανυκτερεύσουν στην "καταραμένη πόλη" δεν επέστρεψαν ποτέ, ενώ δεν είναι λίγοι και οι τουρίστες που έχουν κατά καιρούς αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη αυτή είναι περίεργη, ότι έχουν ακούσει φωνές ή έχουν δει φαντάσματα να τριγυρνούν στα έρημα δρομάκια. Αν είστε τολμηροί, κάντε ένα ταξί στο Βhangarh και ελέγξτε το μόνοι σας.


2. Η βικτωριανή έπαυλη του Μόντε Κρίστο στην πόλη Junee της Αυστραλίας.
Οι πρώτοι ένοικοι του σπιτιού ήταν η οικογένεια του William Crawley το 1884. Αν και δεν υπήρξε κάποιος βίαιος θάνατος, που να "δικαιολογούσε", έστω και στα πλαίσια του φανταστικού, τη φιλολογία περί στοιχειωμένου σπιτιού, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που μέχρι και σήμερα υποστηρίζουν ότι έχουν δει το φάντασμα της γυναίκας του να κυκλοφορεί στην έπαυλη. Άνθρωποι που κατά καιρούς έμειναν ή επισκέφτηκαν το σπίτι έχουν διηγηθεί διάφορες παράξενες ιστορίες για φώτα που αναβοσβήνουν μόνα τους, για το φάντασμα μιας γυναίκας στα λευκά που καθησύχασε έναν επισκέπτη να μη φοβάται προτού εξαφανιστεί ως διά μαγείας από τα μάτια του και δεκάδες ακόμα ιστορίες, οι οποίες περιγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του σπιτιού, στη διεύθυνση http://www.montecristo.com.au/. Α,ναι..κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου διοργανώνεται φιλανθρωπικός χορός από τους τωρινούς ενοίκους του σπιτιού, ο οποίος πραγματοποιείται μέσα στο στο ... "στοιχειωμένο" σπίτι, ενώ η τιμή του εισιτηρίου είναι 140 δολάρια το ζευγάρι.

3. Το πρεσβυτέριο του Borley.
Bρίσκεται στην περιοχή του Essex, ενώ το 1934 ανακηρύχτηκε ως "το πιο στοιχειωμένο σπίτι στην Αγγλία". Ως τότε, οι μαρτυρίες αναφέρονταν σε πατημασιές φαντασμάτων, περίεργα φώτα, ψιθύρους, έναν ακέφαλο άντρα, ένα κορίτσι στα λευκά, αλλά και το φάντασμα μιας καλόγριας στον κήπο του σπιτιού. Τον Οκτώβριο του 1930 μετακόμισαν στο σπίτι αυτό ο αιδεσιμότατος Lionel Foyster με τη γυναίκα του Marianne. Κατά την παραμονή τους στο πρεσβυτέριο, τα παραφυσικά φαινόμενα ήταν σε έξαρση, ενώ ένα βράδυ, η Marianne δέχτηκε επίθεση από τα φαντάσματα του σπιτιού, την ώρα που κοιμόταν: την έριξαν από το κρεβάτι, αόρατα χέρια άρχισαν να τη χαστουκίζουν, ενώ γύρω της πετούσαν διάφορα βαριά αντικείμενα, κάτι που γινόταν συχνά ακόμα και με το φως της ημέρας, ενώ ένα βράδυ παραλίγο να πέθαινε από ασφυξία. Η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει, καθώς στους τοίχους του σπιτιού άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα μηνύματα γραμμένα από ένα αόρατο χέρι, τα οποία ζητούσαν βοήθεια από την Marianne. Τελικά, το 1935 ο ιερέας και η γυναίκα του μετακόμισαν, ενώ και επόμενοι ένοικοι του σπιτιού περιέγραφαν περίεργες ιστορίες, μέχρι το 1944, όταν το σπίτι γκρεμίστηκε μια και καλή. Ωστόσο, πολλοί είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, για να δουν από κοντά το σημείο στο οποίο ήταν χτισμένο "το πιο στοιχειωμένο σπίτι της Αγγλίας". 

4. Το ξενοδοχείο Στάνλεϊ στην πολιτεία του Κολοράντο των ΗΠΑ.
Είναι το ξενοδοχείο από το οποίο εμπνεύστηκε ο μετρ των βιβλίων τρόμου, Στίβεν Κινγκ, ένα από τα πιο γνωστά του βιβλία, τη "Λάμψη", ύστερα από τη διαμονή του σε αυτό και πιο συγκεκριμένα στο δωμάτιο 217, το οποίο είναι και το "δωμάτιο του τρόμου" στο βιβλίο του. Στην πραγματικότητα πάντως, ως στοιχειωμένο περιγράφεται από τους περισσότερους το δωμάτιο  με αριθμό 418, όπως και τα περισσότερα από τα δωμάτια του τέταρτου ορόφου του ξενοδοχείου. Οι μαρτυρίες μιλούν για μια γυναίκα. την κυρία Στάνλεϊ, η οποία ακούγεται να παίζει πιάνο στο δωμάτιο μουσικής, αλλά όταν κάποιος μπαίνει μέσα στο δωμάτιο, το πιάνο ξαφνικά σταματάει. Πολλοί κάνουν λόγο για φαντάσματα παιδιών που παίζουν στα δωμάτια του τέταρτου ορόφου, για ένα φάντασμα που κοιτάζει από το παράθυρο του δωματίου 407, και για φώτα που αναβοσβήνουν μόνα τους.


5. Στο χωριό Milton της Σκωτίας, στο West Dunbartonshire, βρίσκεται μία πανέμορφη, πέτρινη γέφυρα που ονομάζεται Γέφυρα Overtoun και η οποία κατασκευάστηκε το 1859. Ωστόσο, ο λόγος που την αναφέρουμε σε αυτήν την ανάρτηση δεν είναι τόσο για την ομορφιά της, όσο για το μυστήριο που την περιβάλλει. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 600 αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας σκυλιών. Το ακόμα πιο περίεργο ωστόσο είναι ότι τα περισσότερα από τα σκυλιά που επιβιώνουν από το πήδημα, ανεβαίνουν στη γέφυρα είτε αμέσως είτε λίγες ημέρες αργότερα και ξαναπηδούν από αυτήν.  Όλες οι αυτοκτονίες γίνονται από το ίδιο ακριβώς σημείο, ανάμεσα στα δύο τελευταία στηθαία της γέφυρας, και πάντα τις ηλιόλουστες ημέρες. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Κέλτες που κατοικούσαν πριν από αιώνες στην περιοχή, θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο σημείο, όπου είναι χτισμένη η γέφυρα του Overtoun, αποτελούσε τη λεπτή γραμμή που χώριζε τον κόσμο των ζωντανών από αυτόν των νεκρών. Τώρα, γιατί μόνο τα σκυλιά είναι ευαίσθητα σ' αυτή τη διαχωριστική γραμμή και χάνουν τα λογικά τους κατά εκατοντάδες, αυτό παραμένει ανεξήγητο ακόμα και από τους λάτρεις των φαντασματο-ιστοριών.

6. Στην ιταλική Ριβιέρα, στην περιοχή του Πορτοφίνο βρίσκεται η βίλα Altachiara, η οποία παραμένει απούλητη για περισσότερα από δέκα χρόνια μετά το μυστηριώδη θάνατο της τελευταίας ιδιοκτήτριας. Περισσότερα για την ιστορία της βίλας, η οποία συνδέεται με την κατάρα του Τουταγχαμών, μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενη ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου