2 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ



Ο  δόκτορ M. Gary Neuman είναι σύμβουλος γάμου και συγγραφέας του βιβλίου "Connect To Love", στο οποίο εξετάζει τα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες σε μία σχέση ή στο γάμο τους και που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο χωρισμό. Το βιβλίο γράφτηκε βάσει των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε ο Neuman ύστερα από έρευνα πεντακοσίων γυναικών. Ποια είναι όμως τα πέντε πράγματα που ζητούν οι γυναίκες από τους συντρόφους τους, τι μπορεί να κάνει ευτυχισμένη μια γυναίκα σύμφωνα με τα συμπεράσματα του δόκτορα Neuman;



 1. Χρόνος. Σύμφωνα με τον Neuman η βασικότερη επιθυμία της πλειοψηφίας των γυναικών είναι να τους αφιερώνουν οι σύζυγοι τους ικανό χρονικό διάστημα καθημερινά. Η πλειοψηφία των γυναικών της έρευνας που ένιωθαν ότι ζούσαν σε έναν ευτυχισμένο γάμο περνούσαν τουλάχιστον τριάντα λεπτά με το σύζυγό τους κάθε μέρα χωρίς διάλειμμα. Αυτό σημαίνει τριάντα λεπτά ουσιαστικής επικοινωνίας των δύο συντρόφων ή συζύγων και όχι απλή συνύπαρξη στον ίδιο χώρο, όπου ο καθένας ασχολείται με τα δικά του.  Αντίθετα, το 24% των γυναικών που ένιωθαν δυστυχισμένες στις σχέσεις τους περνούσαν (/επικοινωνούσαν) με τους συζύγους τους λιγότερο από πέντε λεπτά τη μέρα.

2. Εκτίμηση. Οι γυναίκες ασχολούνται με το σπίτι, την ανατροφή των παιδιών, ενώ οι περισσότερες μπαίνουν και στην αγορά εργασίας βγάζοντας χρήματα για το νοικοκυριό. Έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ότι οι σύντροφοι τους σέβονται και εκτιμούν όλον αυτό τον αγώνα που κάνουν καθημερινά, ότι υπάρχει δηλαδή ανταπόκριση. Αυτό προϋποθέτει κατ' αρχήν να είναι οι ίδιες οι γυναίκες ανοιχτές απέναντι στους συντρόφους τους και να εκφράζουν προς αυτούς τα πράγματα που αρέσουν στις ίδιες και που θα τις κάνουν να νιώσουν ότι πράγματι εκτιμάται η προσπάθεια τους. Οι άντρες με τη σειρά τους θα πρέπει να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά και να εκδηλώνουν την εκτίμηση που αισθάνονται προς τις συντρόφους τους, αλλά και αυτές να το αναγνωρίζουν - όταν συμβαίνει.

3. Κατανόηση. Οι γυναίκες θεωρούν πολύ σημαντικό να τις καταλαβαίνουν οι σύντροφοί τους. Θα πρέπει όμως και οι ίδιες να βοηθούν τους άνδρες τους να γίνουν καλύτεροι ακροατές, όταν επιθυμούν να συζητήσουν π.χ. για τη σχέση τους, γιατί ένα από τα μειονεκτήματα των ανδρών είναι ότι δε γνωρίζουν πόσο κακοί ακροατές είναι. Οι γυναίκες συνήθως έχουν συναίσθηση του χρονικού ορίου που μπορεί να κρατήσει μια κουβέντα, ενώ οι άντρες αναλώνονται στο να σκέφτονται "πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο". Σύμφωνα με τον συγγραφέα, 15 με 20 λεπτά αρκούν και συμβουλεύει τις γυναίκες να ξεκαθαρίζουν εκ των προτέρων στους συντρόφους τους, πριν ξεκινήσουν δηλαδή μια σοβαρή συζήτηση, πόσο χρόνο θα τους πάρει συνολικά, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εξ αρχής την προσοχή των ανδρών, οι οποίοι δεν είναι καθόλου καλοί στις συναισθηματικές συζητήσεις.

4. Διασκέδαση. Οι πιέσεις της καθημερινότητας είναι αφόρητες και ειδικά μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού όλο και αυξάνουν. Τα θέματα της δουλειάς, τα νοίκια, τα δάνεια, τα προβλήματα του παιδιού όλα αυτά συσσωρεύονται δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δεν μπορούν να αναπνεύσουν ούτε οι γυναίκες ούτε κατ' επέκταση και ένας γάμος ή μια σχέση. Ο δόκτορ Neuman προτείνει στα ζευγάρια να αφιερώνουν ένα τουλάχιστον βράδυ κάθε εβδομάδα, ακόμα κι αν είναι κουρασμένοι, και να βγαίνουν ραντεβού οι δυο τους μόνο. Για δύο τουλάχιστον ώρες να είναι μόνοι τους, χωρίς τα παιδιά, και να συζητάνε για τα πάντα εκτός από τα προβλήματα της δουλειάς, τα οικονομικά και τα προβλήματα των παιδιών.

5. Ευγενικές χειρονομίες. Δεν είναι δύσκολο να δώσετε ένα φιλί ή μια αγκαλιά στη γυναίκα σας ή να της κάνετε μικρές εκπλήξεις καθημερινά, όπως να της τηλεφωνήσετε απροειδοποίητα για να της πείτε "σ' αγαπώ". Ο δόκτορ Neuman προτείνει πέντε τουλάχιστον τέτοιες ευγενικές χειρονομίες καθημερινά, διάρκειας τουλάχιστον τριάντα δευτερολέπτων για την καθεμιά, εκτιμώντας ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Αυτό ίσως να είναι λίγο μηχανικό - τόσες φορές τη μέρα για τόσα δευτερόλεπτα - οπότε πολύ πιο απλά, εγώ θα έλεγα να εκδηλώνετε θετικά συναισθήματα όσο μπορείτε πιο συχνά, να μη θεωρείτε τίποτα - κανένα συναίσθημα - ως δεδομένο, να κάνετε μικρές, ευχάριστες εκπλήξεις στις συντρόφους σας, και φυσικά, όλα αυτά σε συνδυασμό με τα προηγούμενα τέσσερα στοιχεία που θα κάνουν τον γάμο (ή τη σχέση σας) πιο ευτυχισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου