6 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012.
Ξεκινάει μια κρίσιμη εβδομάδα. Ο Πυθαγόρας συμβούλευε: "Διάλεγε πάντα τον καλύτερο δρόμο - όσο δύσκολος κι αν μοιάζει, η συνήθεια γρήγορα θα τον κάνει εύκολο κι ευχάριστο"
Στη Νέα Ζηλανδία σήμερα γιορτάζουν την υπογραφή της συνθήκης του Waitangi το 1840, με την οποία ιδρύθηκε το νεοζηλανδικό κράτος, που αρχικά αποτελούσε τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας. Για τους Μαορί ωστόσο, τον ιθαγενή λαό της χώρας, το νόημα της σημερινής ημέρας είναι πολύ διαφορετικό και πάντως όχι γιορτινό.
Το κείμενο της συνθήκης είναι διαφορετικό σε ορισμένα σημεία στις δύο γλώσσες στις οποίες υπογράφηκε, τη μαορί και την αγγλική, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφωνία ως προς το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας. Σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο, η Βρετανία απέκτησε κυριαρχικά δικαιώματα στη Νέα Ζηλανδία, ενώ ο διοριζόμενος κυβερνήτης θα διοικούσε τις υποθέσεις της χώρας. Αντίθετα, για τους Μαορί με τη συνθήκη του Waitangi απλά αναγνωριζόταν στο βρετανικό θρόνο ένα δικαίωμα διακυβέρνησης για την προστασία της χώρας, ενώ οι ίδιοι διατηρούσαν το δικαίωμα να διαχειρίζονται μόνοι τους τις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η πολιτική ανεξαρτησία της χώρας έγινε το 1907, αν και παραμένει μέλος της βρετανικής κοινοπολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου