8 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ "ΣΥΝΕΛΛΗΦΘΗ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ;;


Την περασμένη Πέμπτη, το τηλεοπτικό δίκτυο RÚV, η κρατική τηλεόραση της Ισλανδίας, προέβαλλε το βίντεο που τράβηξε ένας κάμεραμαν, σύμφωνα με τον οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη ενός μυθικού πλάσματος, του "σκουληκιού της λίμνης Lagarfljót" στην ανατολική Ισλανδία κι αν σας αρέσουν οι γλωσσοδέτες, ονομάζεται Lagarfljótsormurinn στα ισλανδικά. Στην ουσία η λέξη "σκουλήκι" είναι παραπλανητική, αφού η παράδοση το θέλει να έχει μήκος πολλών μέτρων και να μοιάζει περισσότερο σαν ένα τεράστιο φίδι ή σας δράκος. 

Το επίμαχο βίντεο τραβήχτηκε στον παγωμένο ποταμό Jökulsá í Fljótsdal, ο οποίος εκβάλλει στη λίμνη Lagarfljót και δε δείχνει τίποτε περισσότερο από από μια καμπύλη γραμμή μήκους πολλών μέτρων να μετακινείται, κάτι σαν το αποτύπωμα ενός τεράστιου ερπετού που κολυμπάει κάτω από τον πάγο. Πάντως σίγουρα δεν πρόκειται για το "τεράστιο" σε μήκος τέρας του θρύλου, αν και οπτικά θα μπρούσε κάποιος να το παραλληλίσει με αποτύπωμα φιδιού. Για τους πιο ορθολογιστές πάλι, μάλλον πρόκειται για κάποιο αλιευτικό δίχτυ που απλά έπεσε σε παλίρροια. Δείτε το βίντεο και αποφασίστε μόνοι σας τι θέλετε να πιστέψετε:


Οι θρύλοι για το τεράστιο σκουλήκι της λίμνης Lagarfljót ανάγονται στον 14ο αιώνα και για την ακρίβεια από το 1345. Σύμφωνα με το μύθο, ένα κοριτσάκι πήρε ως δώρο από τη μητέρα της ένα χρυσό δαχτυλίδι. Κάποιος της είπε ότι για να βγάλει κέρδος από αυτό το δαχτυλίδι, θα έπρεπε να το αφήσει κάτω από ένα σκουλήκι για να αναπτυχθεί. Μετά από λίγες ημέρες όμως διαπίστωσε ότι το σκουληκι μεγάλωσε τόσο πολύ που έγινε ένας δράκος. Τρομοκρατημένη έριξε τόσο τον "δράκο" όσο και το δαχτυλίδι στη λίμνη, μόνο που αυτός συνέχιζε να μεγαλώνει κι άλλο μέχρι που έγινε ένας τρομερός δράκος με μήκος πάνω από 91 μέτρα, που έβγαζε δηλητήριο και σκότωνε ανθρώπους και ζώα της περιοχής. Θρυλείται ότι αν δει κάποιος το δράκο, αυτό αποτελεί κακό οιωνό. Αν βέβαια υποθέσουμε ότι αυτό το πλάσμα υπήρξε ποτέ κι ότι ζει ακόμα τόσους αιώνες μετά, θα πρέπει να μας "πει" το μυστικό της μακροζωίας τους - εκτός κι αν αναπαράγεται σαν την αμοιβάδα χωρίς την ερωτική πράξη. Η ουσία είναι πάντως ότι οι λάτρεις των μυθικών τεράτων τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το δείχνουν οι Ιάπωνες, οι οποίοι ούτως ή άλλως ασχολούνται με τέρατα και διάφορα περίεργα πλάσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός RÚV, που πρωτοπαρουσίασε το θέμα, πάνω από 300.000 κάτοικοι της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου παρακολούθησαν μέσα σε πέντε ημέρες το web video για το "τέρας".
Νομίζω ότι οι Σκοτσέζοι πρέπει να κάνουν επειγόντως κάτι και να πάρουν το αίμα τους πίσω, ώστε να μη χάσουν την τουριστική ατραξιόν του δικού τους μυθικού πλάσματος στη λίμνη Λοχ Νες. Καιρό έχουμε να ακούσουμε κάτι και γι' αυτό ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου