18 Φεβρουαρίου 2012

ΟΤΑΝ ΤΟ FBI ΥΠΟΠΤΕΥΟΤΑΝ ΟΤΙ Ο ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ ΗΤΑΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ - ΝΕΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ


Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς όλων των εποχών - αν όχι ο μεγαλύτερος - παρόλο που ο ίδιος έχει πεθάνει εδώ και 35 χρόνια, ενώ οι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε, ήταν κατά κύριο λόγο χωρίς ήχο.  Ο λόγος για τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον αγαπημένο μας και ως Σαρλό με το χαρακτηριστικό μουστάκι και μπαστουνάκι του, πρωταγωνιστή σε διαμάντια της έβδομης τέχνης, όπως "Ο αλήτης", "Ο μεγάλος δικτάτωρ", "Τα φώτα της πόλης" κ.ά.

 O Τσάπλιν είχε μπει στο στόχαστρο των ερευνών του FBI κατά τη δεκαετία του 1950, τη "μαύρη" εκείνη εποχή του μακαρθισμού, όπου το μισό Χόλιγουντ ήταν ύποπτο για "κομμουνιστικές παρεκκλίσεις". Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Τσάπλιν "εξορίστηκε" υπό μία έννοια από τις ΗΠΑ, όταν του αφαιρέθηκε η άδεια παραμονής στη χώρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και είχε γεννηθεί ο ηθοποιός. 
Χθες, ήρθαν στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την έρευνα της μυστικής αστυνομίας για διασυνδέσεις του αγαπημένου μας Σαρλό με τη σοβιετική κατασκοπεία, ύστερα από τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσιοποίηση εγγράφων της βρετανικής MIT της δεκαετίας του '50. Σύμφωνα με αυτά, το FBI σε συνεργασία με τη ΜΙΤ ερευνούσαν ακόμα και στοιχεία από τη γέννηση του ηθοποιού, ενώ αμφισβητούσαν ακόμα και την πραγματική του ταυτότητα. Σύμφωνα με τις γνωστές πληροφορίες, ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε γεννηθεί στο Λονδίνο στις 16 Απριλίου 1889 με το όνομα Charles Spencer Chaplin jr. Το FBI όμως υποπτευόταν αυτές τις πληροφορίες ως παραπλανητικές, και ζητούσε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν εάν πραγματικός τόπος γέννησής του ήταν η Γαλλία και εάν το πραγματικό του όνομα ήταν Israel Thornstein. Μάλιστα, υπήρχε η υποψία ότι οι γονείς του ήταν Εβραίοι με ρωσικές ρίζες, κάτι που θα ενίσχυε τις υποψίες των μυστικών για κομμουνιστική δράση του ηθοποιού. Ένα μέρος των υποψιών στηριζόταν στην έλλειψη αρχείων που να επιβεβαίωναν ότι ο Τσάπλιν γεννήθηκε όντως στο Λονδίνο ή κάπου στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα πάντως με τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν μόλις χθες, από την έρευνα των Βρετανών δεν προέκυψε καμιά σχέση του Τσάπλιν με αυτόν τον Thornstein ούτε ότι είχε γεννηθεί στη Γαλλία. Οι "μυστικοί" διαπίστωσαν ότι πράγματι ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε χρηματοδοτήσει φιλοκομμουνιστικές οργανώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δε διαπιστώθηκε ότι ο ηθοποιός ήταν κατάσκοπος. 
Τι πίστευε όμως ο μεγάλος κωμικός για τις εναντίον του κατηγορίες; Σε δήλωση του που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό TIME στις 27 Απριλίου 1953, ο Τσάπλιν ανέφερε: "Από το τέλος του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου, έχω αποτελέσει το αντικείμενο ψεμάτων και προπαγάνδας ισχυρών αντιδραστικών ομάδων, που με την επιρροή τους και με τη βοήθεια του κίτρινου Τύπου της Αμερικής, έχουν δημιουργήσει ένα νοσηρό κλίμα, στο οποίο φιλελεύθεροι άνθρωποι απομονώνονται και διώκονται. Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συνεχίσω την κινηματογραφική μου καριέρα, και ως εκ τούτου έχω παρατήσει την κατοικία μου στις Ηνωμένες Πολιτείες". Και έτσι, έκλεισε η καριέρα ενός μεγάλου ηθοποιού, εξ αιτίας μιας αντιδραστικής υστερίας που είχε καταλάβει τις ΗΠΑ τα πρώτα χρόνια του ψυχρού πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου