14 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 14 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012. Ο καιρός έχει αρχίσει να στρώνει, μάλλον για τα καλά, κάτι που δε μας χαλάει καθόλου - ίσα ίσα. Όπως και να το κάνουμε, ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων, τη διάθεσή μας απέναντι στα πράγματα. Φυσικά τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, δεν επηρεάζονται από τις διαθέσεις του καιρού, αλλά πολλές φορές σημασία έχει όχι τόσο το ίδιο το πρόβλημα που μπαίνει εμπόδιο στη διαδρομή μας, αλλά το πώς στεκόμαστε εμείς απέναντι σ' αυτό και - κυρίως - πώς σκοπεύουμε να το υπερβούμε. "Κάθε εμπόδιο για καλό" λέει άλλωστε μια παροιμία και πράγματι, η αισιοδοξία αποτελεί την καλύτερη διέξοδο - μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο και όχι ως ψευδαίσθηση. Φαίνεται η άνοιξη έχει αρχίσει να "μιλάει" μέσα μου.
Ας δούμε όμως τι γιορτάζουν σήμερα σε διάφορα μέρη του πλανήτη:

Η Ανδόρα είναι ένα μικρό κράτος στην καρδιά των Πυρηναίων. Σήμερα, στη χώρα γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος, το οποίο ψηφίστηκε με δημοψήφισμα το 1993 και το οποίο ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για να βγει η χώρα από την απομόνωσή της και να ενταχθεί στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης λίγους μήνες αργότερα. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του Συντάγματος της Ανδόρας είναι ότι αναγνωρίζονται ως αρχηγοί του κράτους ο εκάστοτε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο Επίσκοπος του Ουρχέλ, κάτι που αποτελούσε πρακτική αιώνων, παρότι η εξουσία ασκείται ουσιαστικά από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας.

Στην Αλβανία σήμερα γιορτάζεται το τέλος του χειμώνα και ο ερχομός της άνοιξης και του καλοκαιριού (Dita e Verës). Η ημέρα είναι επίσημη αργία για το αλβανικό κράτος, όσο κι αν φαίνεται περίεργο αυτό, ενώ πραγματοποιείται σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Στην Ιαπωνία η σημερινή ημέρα ονομάζεται "Λευκή" και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια ή "απάντηση" στη γιορτή του αγίου Βαλεντίνου, ένα μήνα αργότερα. Στις 14 Φεβρουαρίου, όταν και στην Ιαπωνία γιορτάζεται η ημέρα των ερωτευμένων, είναι οι γυναίκες εκείνες που συνηθίζουν να προσφέρουν δώρα στους άνδρες, με τους οποίους είναι ερωτευμένες. Στις 14 Μαρτίου είναι η σειρά των αντρών να ανταποδώσουν το δώρο με ένα δικό τους προς τη γυναίκα της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου