20 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012. Η άνοιξη είναι εδώ, όχι μόνο ημερολογιακά ή μετεωρολογικά, αλλά και αστρονομικά με την εαρινή ισημερία. Το φως νικάει πλέον το σκοτάδι ελπίζοντας να πλημμυρίσει και τις καρδιές των ανθρώπων.

Στο Ιράν, το Αφγανιστάν και τα μουσουλμανικά πρώην σοβιετικά κράτη της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Τουκρμενιστάν), καθώς επίσης στο Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και μεταξύ των Κούρδων σήμερα γιορτάζεται το Νοβρούζ.
Πρόκειται για μια γιορτή αντίστοιχη της δικής μας Πρωτοχρονιάς, η οποία συμπίπτει πάντοτε με την αναγέννηση της φύσης, με την ημέρα της εαρινής ισημερίας βάσει του ιρανικού ημερολογίου και κατά συνέπεια ορισμένες χρονιές ο εορτασμός της μπορεί να γίνεται στις 20 Μαρτίου (όπως φέτος), στις 21 (ημερομηνία που για μας πέφτει πάντοτε η ισημερία) ή ακόμα και στις 22 του μήνα. Στην πραγματικότητα, σήμερα κορυφώνεται ο εορτασμός που - κατά περιοχές - διαρκεί ημέρες ή και εβδομάδες. Η γιορτή έχει τις ρίζες της στο αρχαίο περσικό κράτος και στη ζωροαστρική θρησκεία, αν και δεν είναι σαφές το εάν και κατά πόσο αφορούσε την υποδοχή του νέου έτους, καθώς σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Πρωτοχρονιά για τους αρχαίους Πέρσες γιορταζόταν το φθινόπωρο. Αν πάλι θελήσετε να ευχηθείτε σήμερα "καλή χρονιά" σε κάποιον Ιρανό, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι σύμφωνα με το ιρανικό ημερολόγιο σήμερα μπήκε το 1391.

Στην Ιαπωνία δεν υποδέχονται βέβαια το νέο χρόνο, αλλά η η εαρινή ισημερία αποτελεί ημέρα αργίας και εορτασμών. Μέχρι το 1948,  γιορταζόταν μία θρησκευτική γιορτή, αλλά μετά το χωρισμό θρησκείας και κράτους απέκτησε το σημερινό της χαρακτήρα. Ουσιαστικά, σήμερα οι Ιάπωνες θυμούνται τους προγόνους τους που έχουν φύγει από τη ζωή επισκεπτόμενοι τους τάφους τους, κάτι σαν το δικό μας ψυχοσάββατο. 

Τέλος, στην Τυνησία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας από τη γαλλική κυριαρχία το 1956 ύστερα από πολύχρονο αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου