21 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 21 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012.  Μπορεί βέβαια να έχουμε ακόμα Μάρτιο, αλλά ο καιρός μοιάζει περισσότερο με Μάιο τις δυο τελευταίες ημέρες. Δε νομίζω να έχει κανείς παράπονο! Η σημερινή ημέρα έχει πολλές γιορτές με διαφορετικό περιεχόμενο σε όλον τον πλανήτη. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Στις περισσότερες αραβικές χώρες σήμερα είναι η "γιορτή της μητέρας". Ο συγκεκριμένος εορτασμός ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία δύο δημοσιογράφων, του Μουσταφά Αμίν και του Αλί Αμίν, οι οποίοι λάμβαναν πολλά γράμματα από μητέρες που παραπονιόντουσαν ότι τα παιδιά τους τις είχαν εγκαταλείψει, όταν αυτές είχαν πλέον γεράσει. Ο πρώτος εορτασμός έγινε το 1956 στην Αίγυπτο και σταδιακά επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα κράτη του αραβικού κόσμου, ενώ η ημερομηνία επιλέχτηκε σκόπιμα ώστε να συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της άνοιξης.

Στη δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής τη σημερινή ημερομηνία τιμάται η μνήμη των 69 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις 21 Μαρτίου 1960 κατά την αποκαλούμενη και ως "Σφαγή του Σάρπβιλ". Οι 60 νεκροί και οι εκατοντάδες ακόμη τραυματίες μετείχαν σε διαδηλώσεις για την κατάργηση του απαρτχάιντ στη χώρα, των νόμων που διαχώριζαν τους πολίτες της χώρας σε πολίτες δύο κατηγοριών με μόνο κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους. Οι διαμαρτυρίες εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος κορυφώθηκαν όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια ακόμη μέχρι να πραγματωθεί το αυτονόητο και να εγκαταλειφθεί οριστικά αυτό το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων. Από το 1994, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Νότιο Αφρική, η σημερινή ημέρα αποτελεί εθνική εορτή για τη χώρα με την ονομασία "ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ενώ η σημερινή ημερομηνία έχει ανακηρυχτεί και από την UNESCO ως "παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων".

Η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO και ως "παγκόσμια ημέρα ποίησης", κύριος στόχος της οποίας είναι είναι η υποστήριξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας μέσω της ποιητικής έκφρασης.

Στη Ναμίμπια σήμερα γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας στις 21 Μαρτίου 1990. Η περιοχή αποτελούσε τη μοναδική γερμανική αποικία στην Αφρική μέχρι το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και την κατάρρευση της γερμανικής αυτοκρατορίας. Το όμορο κράτος της Νοτίου Αφρικής ανακήρυξε την περιοχή υπό την κυριαρχία του με την ονομασία Νοτιοδυτική Αφρική. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος με τη συγκρότηση ένοπλης ομάδας ανταρτών που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία της χώρας. Ο εμφύλιος τερματίστηκε το 1988 και δύο χρόνια αργότερα σαν σήμερα η Ναμίμπια έγινε πλέον επίσημα ανεξάρτητο κράτος.

Τέλος, σήμερα είναι η "παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Ντάουν", σκοπός της οποίας είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για την πάθηση. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, αλλά συνιστά μια έμμεση αναφορά στον τριπλασιασμό του γονιδίου 21, το οποίο συνδέεται με την εμφάνιση του συνδρόμου Ντάουν. Η ιδέα ανήκει σε έναν έλληνα επιστήμονα, τον Στυλιανό Αντωναράκη, ο οποίος εργάζεται στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης ως γενετιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου