15 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (ΜΕΡΟΣ 2ο: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ)

Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε τις πρώτες πέντε νέες ταινίες της εβδομάδας, εκείνες που είναι made in USA. Εδώ έχω συμπεριλάβει τις ευρωπαϊκές παραγωγές, που κάνουν πρεμιέρα σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μεταξύ αυτών είναι τρεις ελληνικές ταινίες (η μία από αυτές ντοκιμαντέρ), μία γαλλική κομεντί με ένα γνώριμο, αριστοφανικό θέμα και ένα σερβικό δράμα.


Δεμένη, κόκκινη κλωστή  (δράμα)
Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους/ Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Στεφανία Γουλιώτη, Θάνος Σαμαράς
Υπόθεση: Μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, σε ένα ορεινό χωριό της ελληνικής επαρχίας, ένοπλοι παρακρατικοί με αρχηγό τον Μίχα προβαίνουν σε εκφοβισμούς, δολοφονίες και χυδαιότητες απέναντι στους αριστερούς που δεν έχουν δηλώσει την υποταγή τους. Ένας από τους αριστερούς είναι και ο Λάμπρος με την γυναίκα του. Η ιστορία μας θα φέρει κοντά αυτά τα πρόσωπα και τον στενό τους πυρήνα και θα τα δέσει σε μια Κόκκινη Κλωστή.
Οι βαθμολογίες:
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 2/10
ΕΘΝΟΣ: 4/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 4/10

Κωλόπαιδα  (δράμα)
Σκηνοθεσία: Στέλιος Καμμίτσης/ Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Καφετζόπουλος, Αινείας Τσαμάτης, Διογένης Σκάλτσας
Υπόθεση: Αύγουστος. Εξάρχεια. Καλλιδρομίου, Θεμιστοκλέους, λόφος του Στρέφη. Τρεις κολλητοί φίλοι, ο Φοίβος, ο Ανδρέας και ο Σάββας, ξενυχτάνε στις γνώριμες γειτονιές των Εξαρχείων όπου μεγάλωσαν, δώδεκα ώρες πριν εγκαταλείψουν μόνιμα την Αθήνα. Ένα χρόνο πριν είχαν ορκιστεί να μαζέψουν χρήματα για να εγκατασταθούν μαζί στο Βερολίνο αναζητώντας νέες ευκαιρίες με προοπτικές. Στη διάρκεια της βραδιάς και λίγο πριν το ταξίδι, απρόβλεπτα γεγονότα βγαίνουν στην επιφάνεια, που θα αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές της ζωής των τριών φίλων.
Οι βαθμολογίες:
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 4/10
ΕΘΝΟΣ: 4/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος)
 

Πρώτη ύλη (ντοκιμαντέρ)
Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρακέπελης
Υπόθεση: Από έναν καταυλισμό Αλβανοτσιγγάνων στην καρδιά της Αθήνας, με πανοραμική θέα στον Παρθενώνα, χωρίς όμως νερό και ρεύμα, ως τα πρωτόγονα χυτήρια του Ασπρόπυργου και τις μεγάλες ελληνικές χαλυβουργίες και από εκεί ως κάποια ζώνη ανοικοδόμησης στο Λίβανο, η ταινία ακολουθεί τις κερδοφόρες διαδρομές του scrap και το παγκοσμιοποιημένο ταξίδι του χρήματος σε αντίστιξη με τις μονότονες διαδρομές των ηρώων της στους σκουπιδοτενεκέδες της Αθήνας. Επτά συλλέκτες scrap, ανάμεσά τους και ένα παιδί είναι οι πρωταγωνιστές της Πρώτης Ύλης. Θα τους δούμε να ταΐζουν με φτηνή πρώτη ύλη τα καμίνια των χαλυβουργιών. Να πλουτίζουν μια αλυσίδα μεσαζόντων. Να κρατούν μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες όμοιούς τη φωτιά της ανακύκλωσης αναμμένη και το πάθος αυτού του κόσμου για την παραγωγή νέων αγαθών άσβεστο. Για όλα αυτά, οι πρωτόγονοι αυτοί χειρώνακτες θα έχουν κερδίσει ένα πιάτο φαΐ και το δικαίωμα, από τις σπηλιές τους, να γίνονται περιστασιακά και εφήμερα θεατές μιας δυτικής μεγαλούπολης που διογκώνεται αδιάκοπα γύρω τους.
Οι βαθμολογίες:
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 4/10
ΕΘΝΟΣ: 8/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος)
Η πηγή των γυναικών - La Source Des Femmes (κωμωδία, Γαλλία)
Σκηνοθεσία: Radu Mihăileanu / Πρωταγωνιστούν: Leila Bekhti, Hafsia Herzi
Υπόθεση: Οι γυναίκες ενός απομονωμένου χωριού στο βουνό Άτλαντας του Μαρόκο αναγκάζονται να κουβαλούν καθημερινά νερό στο χωριό απ’ τις πηγές του βουνού. Μια μέρα, μετά από ένα τραγικό συμβάν αποφασίζουν ότι όλα τελειώνουν εδώ. Τέρμα οι αγκαλιές. Τέρμα το σεξ με τους συντρόφους τους. Απεργία από κάθε συζυγικό καθήκον μέχρι να δεχθούν οι άνδρες να φέρνουν εκείνοι το νερό στο χωριό.
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 6.7/10 (από 243 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 4/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 6.5/10
 

Άσπρος, άσπρος κόσμος - Beli, beli svet (δράμα, Σερβία)
Σκηνοθεσία:Oleg Novcovic / Πρωταγωνιστούν: Jasna Djuricic, Uliks Fehmiu, Hana Selimovic
Υπόθεση: Στον αργόσυρτο ρυθμό του τάνγκο του συνθέτη Μπόρις Κόβατς, πένθιμα τραγούδια αναδύονται από τη μελαγχολία των Βαλκανίων, ερμηνευμένα από χαρακτήρες ηττημένους, αποδεκατισμένους, που πασχίζουν να βρουν ισορροπία και νόημα στη ζωή τους, που αγκιστρώνονται απ’ όσα και όσους έχουν ανάγκη. Το σενάριο, που υπογράφει η συγγραφέας και ποιήτρια Μιλένα Μάρκοβιτς, εστιάζει στις κατεστραμμένες ζωές των ηρώων, αντανακλώντας τα απομεινάρια μιας αποσαθρωμένης κοινωνίας, όπως αυτή περιγράφεται με φόντο την πόλη Μπορ της νότιας Σερβίας. Χαρακτηριστικός είναι ο υπότιτλος της ταινίας: «Η όπερα του μεταλλωρύχου».
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 7.1/10 (από 177 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 5/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5.5/10

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου