5 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012.
Σαν σήμερα το 1933, το ναζιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ κέρδισε τις εκλογές στη Γερμανία με ποσοστό 43,9% ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα αυτή. Επειδή ζούμε σε μια περίοδο, κατά την οποία η Γερμανία θέλοντας να αποφύγει το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος της στην εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης που εξέθρεψε το "φαινόμενο Χίτλερ" αδιαφορεί για το εάν με τη συμπεριφορά της οδηγεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ζήσουν τη δική τους σύγχρονη "Βαϊμάρη", η μαύρη αυτή επέτειος δε θα μπορούσε να μη μου θυμίσει τη γνωστή δήλωση ενός Γερμανού λουθηρανού πάστορα, του Martin Niemöller περιγράφοντας τη σύλληψη του από τους Ναζί το 1937, επειδή απλά δεν ήταν οπαδός τους:
"Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές και δε μίλησα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές και δε μίλησα, γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής. Μετά ήρθαν για τους Εβραίους και δε μίλησα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Στο τέλος ήρθαν για εμένα και δεν υπήρχε κανένας να μιλήσει για μένα". Υπενθυμίζοντας αυτήν την ιστορική και τόσο περιεκτική δήλωση του Niemöller θέλω απλά να υπογραμμίσω την αξία που έχει το να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία στο λόγο, στη σκέψη, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του συνανθρώπου μας, ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί του. Το σημαντικό δεν είναι να φτιάξουμε μια κοινωνία όπου όλοι θα σκέφτονται το ίδιο, αλλά μια κοινωνία όπου όλοι θα σέβονται το άλλο το ίδιο, ακόμα κι αν διαφωνούμε μεταξύ μας.
Οι γιορτές της ημέρας μας ταξιδεύουν μέχρι τον νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Τι γιορτάζουν όμως οι κάτοικοι των νησιών εκεί κάτω; Στο Βανουάτου η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην απόδοση τιμών στους αρχηγούς των διαφόρων τοπικών φυλών που ζουν στο μικρό αυτό κράτος και θεωρείται αργία. Η γιορτή καθιερώθηκε το 1977 σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τη διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής στη σύγχρονη εποχή.
Η Γαλλική Πολυνησία είναι ένα σύνολο νησιών που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και αποτελεί τμήμα του γαλλικού κράτους, στο οποίο αναγνωριζόταν καθεστώς "υπερπόντιος εδάφους" μέχρι το 2004, ενώ τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει αυξημένη διοικητική αυτονομία. Σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ιεραποστολής, ένας φόρος τιμής στις ιεραποστολές που στάλθηκαν στα νησιά αυτά την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου