11 Μαρτίου 2012

ΣΚΥΛΟΣ Ή ΓΑΤΑ; ΤΙ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Υπάρχουν και σκυλιά που τα πηγαίνουν καλά με τις γάτες... (και χαλούν την πιάτσα των σκύλων)

Είναι τα δημοφιλέστερα κατοικίδια στον κόσμο, από τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος, αλλά και προαιώνιοι "εχθροί": ο σκύλος και η γάτα. Δεν μπορώ να εξηγήσω την αιτία αυτής της πανάρχαιας αντιπάθειας των σκύλων προς τις γάτες, ξέρω μόνο ότι ο δικός μου σκύλος τρελαίνεται στην κυριολεξία κάθε φορά που βλέπει μια γάτα να περνάει στο δρόμο ή να γλείφει τις πατούσες της αμέριμνη σε μια γωνιά του κήπου. Με τι κριτήρια όμως καταλήγουμε να επιλέξουμε το τετράποδο μέλος της οικογένειας μας. αλλά και τι σημαίνει για τον άνθρωπο που αποφασίζει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο η επιλογή ανάμεσα στον σκύλο και τη γάτα;

Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν στην ενήλικη ζωή τους ως κατοικίδιο ένα ζώο σαν κι αυτό που είχαν στο σπίτι, όταν ήταν παιδιά. Αυτό άλλωστε είναι ευνόητο και συμβαίνει με τις περισσότερες επιλογές μας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι και ο χώρος στο οποίο ζούμε. Οι ένοικοι διαμερισμάτων προτιμούν συνήθως γάτες ή σκυλιά μικρού μεγέθους, ενώ όσοι κατοικούν σε μονοκατοικίες στα προάστια συνηθίζουν να έχουν στις αυλές τους μεγαλύτερα σκυλιά, όπως ριτρίβερ ή μαστίφ. Σημαντικός παράγοντας είναι και η οικογενειακή μας κατάσταση. Οι οικογένειες με μικρά παιδιά τείνουν να επιλέγουν ως κατοικίδια ενεργητικά σκυλιά που τους αρέσει να τρέχουν και να παίζουν στο πάρκο, ενώ οι πιο μοναχικοί και οι πιο ηλικιωμένοι προτιμούν τις πιο ήσυχες και ανεξάρτητες γάτες. Πολλές φορές όμως και η γεωγραφία παίζει το ρόλο της. Στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, τα σκυλιά θεωρούνται παράσιτα και δύσκολα θα επέλεγε τα κάποιος Σαουδάραβας για οικιακή συντροφιά - αντίθετα με τις γάτες. 
Μία μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας πιστεύει ότι έχει κατορθώσει να σκιαγραφήσει το προφίλ ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιου, ανάλογα με τον αν έχει επιλέξει σκύλο ή γάτα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως "άνθρωποι που αγαπούν τα σκυλιά" είναι πιο εξωστρεφείς, πιο ευχάριστοι και πιο ευσυνείδητοι, ενώ όσοι αγαπούν τα αιλουροειδή είναι λιγότερο παραδοσιακοί, πιο δημιουργικοί, αλλά και πιο νευρωτικοί. Την ένστασή του όμως εκφράζει ο δόκτορ Stephen Zawistowski, επιστημονικός σύμβουλος της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων, ο οποίος εκτιμά ότι η συγκεκριμένη έρευνα έχει πέσει στην παγίδα των στερεοτύπων που έχουν ήδη δημιουργήσει οι άνθρωποι για τους εαυτούς τους. 
Τείνω να συμφωνήσω με την άποψη του δόκτορα Zawistowski. Ας αφήσουμε τις απλουστεύσεις και τα στερεότυπα και ας επικεντρωθούμε απλά να προσφέρουμε αγάπη στο κατοικίδιο μας, αν έχουμε, και να αγοράζουμε ένα κατοικίδιο με πλήρη συνείδηση και να μην το παρατάμε με την πρώτη ευκαιρία, επειδή το βαρεθήκαμε ή δεν ήταν αυτό που φανταζόμαστε. Από κει και πέρα τι γάτες, τι σκύλοι. Στο κάτω κάτω υπάρχουμε κι εμείς που αγαπούμε και τα δύο ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου