19 Μαρτίου 2012

ΡΕΤΡΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ: Η ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στο φύλλο της 12.12.1964

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν το πιο δημοφιλές καλλιτεχνικό ζευγάρι της δεκαετίας του 1960 - και όχι μόνο - και όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση των επικείμενων γάμων τους, μύχιος πόθος των θαυμαστών τους πολλά χρόνια πριν την πραγματοποίησή του, δε θα μπορούσε παρά να γίνει με τον πλέον επίσημο τρόπο. Έτσι, διοργανώθηκε ειδική συνέντευξη τύπου στα στούντιο ΑΛΦΑ στις 11 Δεκεμβρίου 1964, με αφορμή και το τέλος των γυρισμάτων της ταινίας "Μοντέρνα Σταχτοπούτα", όπου πρωταγωνιστούσαν. Ωστόσο, η συνέντευξη τύπου δεν εξελίχθηκε ομαλά, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις πέντε λεπτά μετά την έναρξη της.

Οι αρχικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων είχαν επικεντρωθεί στο εάν και κατά πόσο επρόκειτο για "διαφημιστικό τέχνασμα" με τους δημοφιλείς ηθοποιούς να παραδέχονται μεν ότι "η γνωριμία μας είναι παλιά, ποτέ όμως δεν είχαμε αγαθές σχέσεις" διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ερωτικό αίσθημα ήταν αληθινό, αμοιβαίο και μάλιστα "το ανακαλύψαμε φέτος στη διάρκεια των (θεατρικών) παραστάσεων της "Κολόμπ"", όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η Βουγιουκλάκη αποκάλυψε ότι η πρόταση γάμου έγινε ένα πρωί στα γυρίσματα της ταινίας "Μοντέρνα Σταχτοπούτα", στο χώρο όπου πραγματοποιείτο η συνέντευξη τύπου.
Ωστόσο, το κλίμα δυναμιτίστηκε σύντομα, ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη διαρροή της πληροφορίας για τον επικείμενο γάμο των δύο ηθοποιών σε συγκεκριμένες απογευματινές εφημερίδες, οι οποίες και είχαν δημοσιοποιήσει την είδηση λίγες ημέρες νωρίτερα. Συγκεκριμένα, η ερώτηση απευθυνόταν προς τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και αφορούσε το εάν ο ηθοποιός γνώριζε αντιπρόσωπο ξένης εταιρίας, ο οποίος φέρεται να είχε διαρρεύσει την είδηση για  το γάμο σε μερίδα του Τύπου.
Η απάντηση του Παπαμιχαήλ ήταν σε οξύ τόνο λέγοντας ότι ήταν η σειρά του να υποβάλλει αδιάκριτες ερωτήσεις, ενώ στρεφόμενος στο δημοσιογράφο που διατύπωσε τη συγκεκριμένη ερώτηση, φέρεται να του είπε "Εσένα μετά το γάμο θα σε δείρω" και παράλληλα του ζήτησε να εγκαταλείψει την αίθουσα. Αφορμή δεν ήταν τόσο η ερώτηση αυτή καθεαυτή, όσο παλαιότερο δημοσίευμα που έφερε την υπογραφή του ανθρώπου εκείνου, και το οποίο δεν είχε αρέσει στον ηθοποιό.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, την ώρα που ο δημοσιογράφος αναχωρούσε από το στούντιο, όπου πραγματοποιείτο η συνέντευξη τύπου, ο Παπαμιχαήλ επιτέθηκε στον συντάκτη χαστουκίζοντας τον. Οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι, ενώ ο Παπαμιχαήλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συγγνώμη από όσους "νομίζουν ότι εθίγησαν" αποδίδοντας το περιστατικό "σε μια στιγμή εκνευρισμού", ενώ διευκρίνισε ότι με την πράξη του "στρεφόταν εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου και όχι εναντίον του ή των δημοσιογράφων".
Ωστόσο, ένα μήνα μετά, η Επιτροπή άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του ηθοποιού επέβαλε στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ την ποινή της στέρησης της άδειας για ένα μήνα. Η ίδια η Επιτροπή χαρακτήρισε την απόφαση της, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, ως λίαν επιεική, ενώ επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ μετά τη λήξη της χειμερινής θεατρικής περιόδου.
Πέρα από το λυπηρό αυτό περιστατικό, άλλες λεπτομέρειες που αλιεύουμε από τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου είναι ότι το ζευγάρι αρχικά σχεδίαζε να παντρευτεί κρυφά στις 20 Δεκεμβρίου "ακριβώς για να αποφύγουμε τα... καραγκιοζιλίκια και να γίνει ο γάμος δημόσιο θέαμα", όπως είχε δηλώσει ο Παπαμιχαήλ. Μάλιστα, το χαρμόσυνο γεγονός δεν το γνώριζε ούτε η μητέρα της Αλίκης, η "κυρία Έμυ" όπως την ξέρουμε όλοι (αλλά στα δημοσιεύματα της εποχής αναφερόταν με το βαφτιστικό της όνομα, Αιμιλία), η οποία δήλωσε ότι το έμαθε από τις εφημερίδες, ενώ είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον μέλλοντα γαμπρό της, για τον οποίο πίστευε ότι "είναι ένα παιδί εξαίρετο, ευγενικό, με ήθος και απόλυτα κατάλληλος και έτοιμος για να δημιουργήσει οικογένεια". Στην επίμαχη συνέντευξή τους οι μελλόνυμφοι δεν είχαν ανακοινώσει την ημερομηνία του γάμου, ο οποίος πάντως πραγματοποιήθηκε σύντομα, στις 18 Ιανουαρίου 1965, στους Δελφούς με την παρουσία πλήθος κόσμου αλλά και των δημοσιογράφων. Για το γάμο των δύο ηθοποιών και τον τρόπο που τον κάλυψαν οι εφημερίδες, κάνε κλικ εδώ για την τελετή στην εκκλησία των Δελφών και εδώ για τη δεξίωση που ακολούθησε.

[Πηγή: τα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΜΠΡΟΣ με ημερομηνία 12.12.1964, όπως δημοσιεύονται στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου