24 Μαρτίου 2012

Ο "ΜΠΟΡΑΤ" ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ


Μπορεί να έχουν περάσει έξι χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας "Μποράτ" στις κινηματογραφικές αίθουσες, μια σάτιρα με ψευδοντοκιμαντερίστικο περιτύλιγμα και με πρωταγωνιστή τον Σάσα Μπάρον Κοέν στο ρόλο ενός δημοσιογράφου από το Καζακστάν που ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο αυτή έχει εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη για τη χώρα της Κεντρικής Ασίας, ενώ ευθύνεται και για την πρόκληση διπλωματικού επεισοδίου με το Κουβέιτ πριν λίγες ημέρες.
Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ το 10ο αραβικό πρωτάθλημα σκοποβολής και σε αυτό συμμετείχαν και αθλητές από το Καζακστάν, το οποίο δεν είναι μεν αραβικό κράτος, είναι όμως μουσουλμανικό. Η αθλήτρια Μαρία Ντιμιτριένκο (που από το όνομα καταλαβαίνουμε ότι ούτε αραβική καταγωγή έχει ούτε μουσουλμάνα είναι) κέρδισε χρυσό μετάλλιο, όταν όμως ήρθε η ώρα να ακουστεί ο εθνικός ύμνος του Καζακστάν κατά την απονομή των μεταλλίων, αντί για τον πραγματικό εθνικό ύμνο της χώρας, ακούστηκε η παρωδία, ο ψεύτικος ύμνος που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία "Μποράτ", οι στίχοι μάλιστα του οποίου είναι αρκετά προσβλητικοί για τη χώρα, καθώς επαινούν το Καζακστάν για την ποιότητα του κασσίτερου που εξάγει και γιατί έχει τις πιο καθαρές πόρνες στην περιοχή. Η ίδια η αθλήτρια μπορεί να άκουσε με ψυχραιμία τον ψευδο-εθνικό ύμνο αρκούμενη σε ένα μικρό χαμόγελο στο τέλος, πολύ διαφορετική ωστόσο ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Καζακστάν, η οποία απαίτησε από τους διοργανωτές να απολογηθούν, ενώ η απονομή των μεταλλίων επαναλήφθηκε με το σωστό εθνικό ύμνο να ακούγεται από τα μεγάφωνα. 
Να θυμίσουμε μόνο ότι την εποχή προβολής της ταινίας η κυβέρνηση του Καζακστάν, που δε φημίζεται και για τις δημοκρατικές της ευαισθησίες, είχε απειλήσει με μήνυση τον Σάσα Μπάρον Κοέν για δυσφήμηση της χώρας, καθώς η προβολή της μέσα από την ταινία δεν ήταν διόλου κολακευτική. Άλλωστε, η ταινία είχε απαγορευτεί όχι μόνο στο Καζακστάν αλλά και στις αραβικές χώρες. Προς το παρόν δείτε το βίντεο με τον λάθος εθνικό ύμνο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου